Με ..,χάρτες απειλούν οι Τούρκοι!Που "στέλνουν" το Πίρι Ρέϊς



Η Άγκυρα παίζει το παιχνίδι των “κούφιων” απειλών θέλοντας να πείσει πρώτα τη τουρκική κοινή γνώμη κι έπειται όλους του άλλους ,ότι με την στρατιωτική ισχύ και με εκβιαστικό τρόπο θα επιβάλει τη θέλησή της στο θέμα των ερευνών στην Κύπρο.
Το απαρχαιωμένο Πίρι Ρέϊς συνεχίζει τον πλου του νότια-νοτιοδυτικά της Κύπρου κινούμενο στο όριο ή λίγο εντός του οικοπέδου 12.
Η Άγκυρα παίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων αξιοποιώντας τα τουρκικά ΜΜΕ,διαρρέοντας πληροφορίες και χάρτες που θέλουν το Πίρι Ρέϊς να κάνει έρευνες εντός του οικοπέδου 12. Ένας απ΄ αυτούς είναι και ο χάρτης της “Μιλιέτ”,που θέλει το Πίρι Ρέϊς να μπαίνει εντός του 12 για να κάνει έρευνες.

Ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας βέβαια έχει σπεύσει να διαβεβαιώσει ότι το Πίρι Ρέϊς κάνει απλά σεισμικές έρευνες κι όχι έρευνες για πετρέλαιο!

Σε μια άλλη εξέλιξη, η τουρκική εφημερίδα “Μιλιέτ” αναφέρει ότι  η θαλάσσια περιοχή την οποία η τουρκική πλευρά ονόμασε περιοχή “G”, τέμνει εν μέρει το οικόπεδο 12 και συνεπώς οι έρευνες του ερευνητικού σκάφους Πιρί Ρεΐς θα συμπέσουν με αυτές στο οικόπεδο αυτό. Η εφημερίδα παρουσιάζει και έναν χάρτη, ο οποίος εκτός από την τομή μεταξύ οικοπέδου 12 και περιοχής “G”, εμφανίζει την περιοχή αυτή να ταυτίζεται με τα οικόπεδα 8 και 9 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πάντως, σύμφωνα με τον υποδιευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών της Σμύρνης, Ντογάν Γιασάρ, το “Πίρι Ρέις” έχει ολοκληρώσει τις έρευνές του σε μία περιοχή μήκους 280 χιλιομέτρων από τη συνολική έκταση 1.000 χιλιομέτρων που έχει προγραμματιστεί και συνεχίζει τις έρευνές του νότια της Κύπρου, σε απόσταση 80 μιλίων από το νησί.
Σύμφωνα με τον Γιασάρ, τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πλοίο θα εκτιμηθούν μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και ότι μπορεί το πλοίο να ξεκινήσει και πάλι για γεωτρήσεις επιφάνειας σε περιοχές που μπορεί να υπάρχει αέριο.

Οι έρευνες του ερευνητικού πλοίου «Πίρι Ρέις» κάνουν αισθητή την παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή δήλωσε, εξάλλου,  ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια σύσκεψης στελεχών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν είπε αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του, “στείλαμε το πλοίο και αυτό εκφράζει μία βούληση. Δείχνουμε την παρουσία μας εκεί. Δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις από την εξέδρα. Διοικούμε την Τουρκία και πράττουμε τα δέοντα ως εγγυήτρια χώρα”.
 
Πάντως, την διεξαγωγή ερευνών στο οικόπεδο «Αφροδίτη» στήριξε ενώπιον των Τούρκων ο ΓΓ του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο Ο Μπαν Κι Μουν  εξέφρασε την άποψη αυτή και στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την συνάντηση τους στη Νέα Υόρκη. 
 
Την ίδια στιγμή, έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε ο ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ, Ευρώπης, James Stavridis.  Κατά την έκτακτη  επίσκεψη του Ανώτατου Διοικητή Δυνάμεων Ευρώπης του ΝΑΤΟ  και στις επαφές που είχε στην Αγκυρα, ο James Stavridis προέβη σε έκκληση προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο λόγω των γεωτρήσεων. Η ένταση που υπάρχει μεταξύ  Τουρκίας – Ε/κ και Ισραήλ αποτέλεσε το κυρίως θέμα των επαφών του Stavridis ο οποίος υπογράμμισε ότι όλοι θα πρέπει να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.  πηγη:Onalert

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!