Νέα σκληρά μέτρα φέρνει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα λιτότητας του Μεσοπρόθεσμου, που ανακοινώνεται έως την Παρασκευή - Τι συζήτησαν Βενιζέλος - Λαγκάρντ...θα χορηγηθεί η 6η δόση



Ανακοινώνονται έως την Παρασκευή τα αναθεωρημένα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος ( 2011 – 2015).
Πρόκειται για το νέο «πακέτο» λιτότητας του Μεσοπρόθεσμου για το οποίο η Τρόικα ζήτησε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να το επαναπροσδιορίσει ξεκινώντας από φέτος που η ύφεση έβγαλε… οff αρκετούς από τους υφιστάμενους σχεδιασμούς.


Ακόμη και το ΔΝΤ έπεσε έξω στις προβλέψεις που έκανε για το μέγεθος της ύφεσης στην χώρα μας.
Των αρχικών εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,6% το 2012 ήρθε να αναιρέσει έκθεση που δημοσιοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα το Ταμείο και η οποία έκανε λόγο για ύφεση του χρόνου σε ποσοστό 2,2%.
Η ύφεση, που φέτος θα φθάσει το 5,5%, αποτέλεσε την «άμυνα» του Ευάγγελου Βενιζέλου στη χθεσινή συνάντηση που είχε με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου στην χώρα μας. Η 6η δόση θα εκταμιευθεί δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος ενώ τόνισε ότι η Τρόικα θα έρθει εκ νέου στην Ελλάδα.
Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόλ Τόμσεν.
Στην «ατζέντα» βρέθηκε επίσης το θέμα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα υψηλόβαθμα στελέχη της Τρόικας που παρατηρούν ότι η Αθήνα δεν «κάνει αυτά που πρέπει να κάνει».
Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, στην τηλεδιάσκεψη οι δανειστές της Ελλάδας δεν έκρυψαν την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός, πως μία σειρά από μέτρα που είχαν συμφωνηθεί να έχουν ολοκληρωθεί από τον Ιούνιο ( όπως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, των κλειστών επαγγελμάτων και της αγορά εργασίας ) έμειναν πίσω.
Αρκετά πίσω έμειναν και οι αποκρατικοποιήσεις, αφού σύμφωνα με τον Πόλ Τόμσεν του ΔΝΤ, Ματίας Μορς της Ε.Ε. και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ, μόλις τώρα έχουν ξεκινήσει να προσλαμβάνονται οι Σύμβουλοι που θα «τρέξουν» τις ιδιωτικοποιήσεις των 50 δις. ευρώ στην Ελλάδα.
Την Παρασκευή το βράδυ και όπως αποκάλυψε το «bankingnews», η αρμόδια διυπουργική επιτροπή «άναψε» το «πράσινο φως» για την μεταβίβαση στο Ταμείο Περιουσίας των πρώτων πέντε Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, που θα διατεθούν σε θεσμικούς επενδυτές.
Πρόκειται για τα ΕΛΠΕ, την ΛΑΡΚΟ, τον ΟΔΙΕ και τις εταιρίες Διεθνής Αερολιμένας Α.Ε και Ελληνικό ΑΕ.
Παράλληλα, στο Ταμείο περνούν και άλλα 35 ακίνητα του Δημοσίου που μέχρι τώρα την διαχείριση ασκούσε η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου(ΚΕΔ).
Οι ξένοι ανησυχούν και με τον εκτροχιασμό που έχει σημειωθεί στα δημόσια οικονομικά αφού από την ενημέρωση που είχε η Τρόικα από τα τεχνικά της κλιμάκια η υστέρηση των εσόδων στο οκτάμηνο φθάνει σε 3,5 δισ. ευρώ ενώ η υπέρβαση των δαπανών ξεπερνά τα 1,2 δις.ευρώ.
Οι φόροι κινούνται με αργούς ρυθμούς καθώς από τους άμεσους έχει καλυφθεί το 57,6% της χρονιάς ήτοι 11,836 δις. ευρώ και τους έμμεσους το61,2% ή 18,5 δις. ευρώ.
Το υψηλότερο ποσοστό 73,8% ή 1,9 δις. ευρώ εμφανίζει ο ΦΠΑ πετρελαιοειδών και τη μεγαλύτερη υστέρηση παρατηρείται στους φόρους των ακινήτων καθώς έχει εισπραχθεί το 41% ήτοι 300 εκατ. με στόχο τα 730 εκατ. ευρώ.
Ανείσπρακτο παραμένει το ΕΤΑΚ του 2009 και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και του 2011. Πρόκειται για ένα ποσό 1,2 δις. ευρώ.
Αποτέλεσμα αυτών είναι η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού να διαμορφώνεται στα 4,74 δις. ευρώ.
Αυτά τα δεδομένα αναγκάζουν την Τρόικα να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση ένα «εμπροσθοβαρές» δημοσιονομικό πρόγραμμα που θα επισπεύδει την εφαρμογή μιας σειράς από μέτρα που είχαν προσδιοριστεί για αργότερα.
Στο Μαξίμου δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς από την στιγμή που οι ξένοι φαίνεται να έχουν διαμηνύσει στον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι δεν σκοπεύουν να δίνουν λεφτά στην χώρα μας, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των πρωτογενών αναγκών του ελληνικού δημοσίου.
Δηλαδή, για μισθούς, συντάξεις, ελλείμματα ασφαλιστικών ταμείων και άλλες λειτουργικές δαπάνες.
Αντίθετα θα εγκρίνουν ποσά τα οποία έχει ανάγκη η Αθήνα για να εξοφλήσει παλιά δάνεια και ομόλογα.
Εν προκειμένω, το υπουργείο Οικονομικών έχει ανάγκη τον Δεκέμβριο από ένα ποσό που φθάνει τα 7 με 8 δις. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει ομόλογα που λήγουν τον συγκεκριμένο μήνα.
Εφόσον δεν το αντλήσει από την Τρόικα θα αναγκαστεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο με έντοκα γραμμάτια.
Τούτο κατατέθηκε ως πρόταση σε «κλειστή» συνάντηση που έγινε στο Γενικό Λογιστήριο και στην οποία μετείχαν πολλά από τα ανώτερα δημοσιονομικά κλιμάκια.
Την πρόταση έκανε στέλεχος που μετέχει στις επαφές με την Τρόικα και τυγχάνει της εμπιστοσύνης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου...
Οι επικεφαλής της τρόικας επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Μ. Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!