Νέα κλιμάκωση από την Τουρκία - ανοικτά της Πάφου το Πίρι Ρέις


1piri
Νέα κλιμάκωση παρατηρείται στο τετράγωνο Ελλάδας - Κύπρου - Τουρκίας - Ισραήλ, καθώς από το πρωί το ερευνητικό σκάφος "Πιρι Ρέις" βρίσκεται στα ανοικτά της Κύπρου,
δυτικά της Πάφου και μάλιστα συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά. Η τουρκική πρόκληση φαίνεται καλά σχεδιασμένη, με στόχο να απομονώσει την Κύπρο από το Ισραήλ και να την θέσει προ διλήμματος.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος κινείται εκτός των χωρικών υδάτων της Κύπρου, αλλά σαφώς εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ (στο χάρτη εμφανίζονται με άσπρα όρια). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η θαλάσσια περιοχή όπου κινείται το "Πϊρι Ρέις" βρίσκεται εκτός της περιοχής ερευνών που είχε αρχικά αναγγελθεί (κίτρινο χρώμα στο χάρτη) και στην οποία κινούνται τα νορβηγικά ερευνητικά σκάφη (τα κίτρινα στίγματα βορειοανατολικά της Κύπρου).
Δηλαδή, εφ' όσον το "Πίρι Ρέις" προβεί σε σεισμικές έρευνες (κάτι που δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής) αυτό που θα δηλώνεται από τουρκικής πλευράς είναι ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ΑΟΖ στην Κυπριακή Δημοκρατία σε εκείνο το σημείο, το οποίο θεωρεί ότι περιλαμβάνεται στην τουρκική ΑΟΖ (απεικονίζεται στο χάρτη με κόκκινη σκίαση η αντίληψη της Τουρκίας για την τουρκική ΑΟΖ)
Είναι προφανές ότι η Τουρκία τραβάει ακόμη περισσότερο το σκοινί. Είναι επίσης σαφές ότι η Τουρκία, αντιλαμβανόμενη τις στρατιωτικές, νομικές και διπλωματικές δυσκολίες μιας εχθρικής ενέργειας κατά της πλατφόρμας "Όμηρος" νοτιότερα, επιχειρεί να απομονώσει την Κύπρο από το Ισραήλ και ταυτόχρονα να μεταφέρει το βάρος μιας σύγκρουσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά: αν το "Πίρι Ρέις" προβεί σε σεισμικές έρευνες, η Κυπριακή Δημοκρατία θα βρεθεί στο δίλημμα αν θα ανεχθεί αυτή την παραβίαση της κυριαρχίας της (που συνιστά εγγραφή υποθηκών για την Τουρκία) ή αν θα την εμποδίσει ενόπλως, σε ένα γεωγραφικό σημείο που βρίσκεται (αντίθετα με το οικόπεδο "Αφροδίτη") εκτός ισραηλινών συμφερόντων.
Ως συνήθως, οι Τούρκοι επέλεξαν προσεκτικά την επόμενη κίνησή τους. Αν την ολοκληρώσουν, εναπόκειται στην Κυπριακή Δημοκρατία πλευρά να απαντήσει. Και πρέπει να είναι βέβαιη ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλάι της, σε οποιαδήποτε περίπτωση...
Enkripto.gr,News trap

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!