ΤΟΥΡΚΙΑ-ΗΠΑ

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι οι τελευταίες επιθέσεις του PKK έχουν υποστηριχτεί από το Ισραήλ αλλά και από τις ΗΠΑ που απέσυραν την υποστήριξή τους στον τομέα των πληροφοριών, που παρέχουν τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία.

Μήπως πληρώνει η Τουρκία τη φιλο-Ιρανική στάση της στο ψήφισμα του ΟΗΕ;

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία τη Δευτέρα προσπάθησαν να αποσιωπήσουν ότι οι θάνατοι των δώδεκα Τούρκων στρατιωτών από τους Κούρδους αντάρτες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, προκλήθηκαν από την απόσυρση της υποστήριξης υπηρεσιών πληροφοριών εκ μέρους της Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 50 Τούρκοι στρατιώτες από επιθέσεις. Αυτό το Σαββατοκύριακο, Κούρδοι αντάρτες σκότωσαν 11 Τούρκους στρατιώτες σε επίθεση σε μια θέση κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράκ και άλλος ένας σε ένα στρατώνα, σύμφωνα με το Anadolu Ajansi – πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας.

Οι επιθέσεις οδήγησαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης να εικάζουν ότι οι επιθέσεις είχαν υποστηριχθεί από το Ισραήλ, όπως και ότι οι ΗΠΑ απέσυραν την υποστήριξή τους στον τομέα των πληροφοριών, που έχουν τα τελευταία χρόνια προσφέρει στην Τουρκία εναντίον του ΡΚΚ. Το έναυσμα για μια τέτοια απόσυρση των ΗΠΑ, ισχυρίζονται, ήταν η θέση της Τουρκίας νωρίτερα αυτό το μήνα στην επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ιράν, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Δεν υπήρξε αλλαγή στο επίπεδο της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με το ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ”, ανέφερε ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, James F. Jeffrey τη Δευτέρα. “Είμαστε έτοιμοι να επανεξετάσουμε επειγόντως τις νέες αιτήσεις από τον τουρκικό στρατό ή την κυβέρνηση, όσον αφορά το PKK“.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμπούγ, φάνηκε να αποσιωπά τις εικασίες ότι οι επιθέσεις θα μπορούσαν να αποδοθούν σε αμερικανικο-τουρκική ρήξη, ή σε τουρκο-ισραηλινή, μετά τα γεγονότα τέλη Μαΐου ανοιχτά της Γάζας.

Ο κ. Μπασμπούγ είπε στους δημοσιογράφους ότι τις τελευταίες 10 ημέρες, η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τα ισραηλινά UAV Heron για την επιτήρηση στο βόρειο Ιράκ. Ανέφερε επίσης ότι τα συστήματα είχαν χρησιμοποιηθεί σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ανιχνεύσει όλες τις δραστηριότητες.

Το Εθνικό Συμβούλίο Ασφαλείας της Τουρκίας, συζήτησε τη Δευτέρα την αναθεώρηση του τομέα των πληροφοριών και την δομή του προσωπικού που υπηρετεί στην νοτιοανατολική Τουρκία. Το Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, ζήτησε επίσης από τις γειτονικές χώρες να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Εν αντιθέσει, ο Faik Bulut, ένας Κούρδος και πρώην μέλος της οργάνωσης PLO για την Παλαιστίνη, δήλωσε ότι οι τελευταίες επιθέσεις του ΡΚΚ ήταν εγχώριες. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του ότι το PKK δεσμεύετηκε να αναλάβει την επέκταση του πολέμου στις τουρκικές πόλεις, αργότερα αυτό το έτος.

Η σχετική ησυχία τα τελευταία χρόνια στο μέτωπο PKK ήρθε όταν η κυβέρνηση της Τουρκίας υποσχέθηκε ένα νέο “δημοκρατικό άνοιγμα” για την παροχή μεγαλύτερων πολιτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων στούς Κούρδους, αλλά η κυβέρνηση συνάντησε την αντίδραση των εθνικιστικών κύκλων.

Αντ ‘αυτού, ορισμένοι Κούρδοι οι οποίοι επέστρεψαν στην Τουρκία από το βόρειο Ιράκ με ένα είδος πιλοτικού προγράμματος αμνηστίας, οδηγήθηκαν σε τουρκικά δικαστήρια. Το Συνταγματικό Δικαστήριο νωρίτερα αυτό το χρόνο απαγόρευσε το κύριο κουρδικό πολιτικό κόμμα στο κοινοβούλιο της Τουρκίας για τους δεσμούς του με το ΡΚΚ.

Την Παρασκευή, 151 Κούρδοι, μεταξύ των οποίων μια ντουζίνα δήμαρχοι, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της πόλης Dyarbakir στην ανατολική Τουρκία, έσπευσαν να ενταχθούν στην Ένωση Συλλόγων του Κουρδιστάν, η οποία περιγράφεται από τους εισαγγελείς στην Τουρκία ως η αστική πτέρυγα του PKK.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δήλωσε ότι παραιτείται από την προσπάθεια του να φέρει την τουρκική κυβέρνηση και το ΡΚΚ μαζί σε συνομιλίες, επικαλούμενος την έλλειψη προόδου. Μερικές μέρες αργότερα, εκπρόσωπος του PKK ανακοίνωσε το τέλος της κατάπαυσης του πυρός.

Η Τουρκία ανταποκρίθηκε στις επιθέσεις το Σαββατοκύριακο με επιθέσεις κατά υπόπτων βάσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ το Σάββατο, προκαλώντας την αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ. Σύμφωνα με στρατιωτικούς της Τουρκίας, 12 μαχητές του ΡΚΚ σκοτώθηκαν κατά την επίθεση.

Η εθνότητα των Κούρδων αποτελεί περίπου το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας και είναι συγκεντρωμένη κυρίως στα νοτιοανατολικά της χώρας. http:Nationalpride

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!