ΚΩΝΕΙΟ

Τι σχέση έχουν οι σαμπάνιες Dom Perignon, τα φουλάρια Hermes, τα πορτοφόλια Bulgari, οι τσάντες Longchamp με το σκάνδαλο Siemens; Μπορεί να έχουν μεγάλη, αλλά μπορεί και να μην έχουν καθόλου. Και οπωσδήποτε, είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Κι αν είναι κι αυτή. Γιατί, αναγνώστη μου, μπορεί μία εταιρεία να έχει “ακριβή” και “large” πολιτική δημοσίων σχέσεων. Δικαίωμά της. Όπως δικαίωμα και των πολιτικών (για το οποίο, πάντως, κρίνονται...) είναι να παραλαμβάνουν τσάντες, μανικετόκουμπα, πορτοφόλια που κοστίζουν περίπου έναν βασικό μισθό ιδιωτικού υπαλλήλου. Πάντως, αυτά τα “δημοσιοσχεσίτικα” κονδύλια δεν έχουν σχέση με τα 100 εκατομμύρια ευρώ, που έχει παραδεχτεί η ίδια η Siemens AG -η γερμανική, όχι το ελληνικό υποκατάστημα...- ότι έχει στείλει στην Ελλάδα για μίζες και “χορηγίες” σε κόμματα και πρόσωπα.


Η επιστολή Παμπούκη και ο... άνθρακας

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, που είναι γνωστό ότι λειτουργεί ως “αντ' αυτού” για το Γιώργο, έστειλε επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Ελλάς, Παναγιώτη Ξυνή, ζητώντας τη συνδρομή της εταιρείας στην έρευνα της εξεταστικής επιτροπής. Η απάντηση Ξυνή ήταν κάτι παραπάνω από ένθερμη. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι θα επικοινωνήσει εκ νέου με την “μαμά εταιρεία”, στη Γερμανία, προκειμένου να στείλουν όλα τα στοιχεία. Μετά την απάντηση, “γαλάζιος” συνομιλητής μου με διαβεβαίωνε ότι “θα κλάψουν μανούλες”. Όμως, ο θησαυρός αποδείχτηκε άνθρακας. Η μόνη λίστα που έφτασε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, αφορά τον κωδικό “101.000” από τον οποίο πληρώνονταν τα δώρα “δημοσίων σχέσεων” της εταιρείας.


Φουλάρια, πορτοφόλια, σαμπάνιες σε όλους... αδιακρίτως!

Πάντως, δεν μπορώ να πω, ο Χριστοφοράκος αποδείχτηκε μετρ σε δημόσιες σχέσεις. Οι σαμπάνιες Dom Perignon (που κοστίζουν περί τα 300 ευρώ το μπουκάλι -εκτός αν είναι του '57, αλλά δε νομίζω τόση γαλαντομία πια...) πήγαιναν και έρχονταν. Του Αγίου Κωνσταντίνου, τον εν λόγω εκλεκτό αφρώδη οίνο -και μάλιστα σε δερμάτινη συσκευασία- έλαβαν οι συνονόματοι εορτάζοντες Καραμανλής, Σημίτης, Μητσοτάκης, Σκανδαλίδης και Γείτονας. Του Αγίου Γεωργίου σειρά είχαν οι επίσης εορτάζοντες Παπανδρέου, Βουλγαράκης, Αλογοσκούφης. Σε άλλες γιορτές, επίσης, την πλούσια γεύση της Dom Perignon απολάμβαναν οι ουρανίσκοι των Αντώνη Σαμαρά, Άκη Τσοχατζόπουλου και Πέτρου Δούκα.

Στα άλλα δώρα, τα πιο ακριβά, τα πιο προσωπικά, λίστα παραληπτών δεν υπάρχει. Τυχαίο; Δε νομίζω. Πρόκειται για τα προαναφερθέντα φουλάρια, πορτοφόλια, τσάντες, καθώς και μανικετόκουμπα αξίας 288 ευρώ, ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα αξίας 1.200 ευρώ (τον Ιούνιο του 2006) και μερικοί πίνακες ζωγραφικής που δωρήθηκαν το 2005 και κόστιζαν 2.225 ευρώ έκαστος.

Ενοίκιο ή αγορά; Ιδού η απορία!

Το δίλημμα του τίτλου δεν αφορούσε μόνο τους υποψήφιους αγοραστές ή ενοικιαστές σπιτιών, παλιά, τότε που οι τράπεζες έδιναν ακόμη στεγαστικά δάνεια. Αφορά και υπουργούς. Μαθαίνω ότι στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο Siemens θα γίνει αναψηλάφηση μίας υπόθεσης που αφορά το Μιχάλη Λιάπη, τότε που ήταν υπουργός Μεταφορών. Αναφέρομαι σε 8 ηλεκτράμαξες του Προαστιακού, που ενοικιάστηκαν για 8,8 εκατομμύρια ευρώ για ένα οκτάμηνο, ενώ το κόστος αγοράς ήταν 10 εκατομμύρια! Δηλαδή, άλλος ένας μήνας “ενοικίου”. Δεν ξέρω γιατί ο “Μισέλ” πήρε τέτοια απόφαση και όρκο δεν παίρνω. Υποθέτω ότι έχει σχέση με το γεγονός ότι ο ανιψιός του Εθνάρχη δεν είχε ποτέ επαφή με τον κόσμο της αγοράς και της εργασίας.


Μία μακέτα αντέχει... χίλια χρόνια!

Θα άκουσες, αναγνώστη μου, το σχέδιο της “πράσινης” Τίνας για πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και της Β. Όλγας. Για την Πανεπιστημίου δεν ξέρω, μπορεί να είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται σχετική ιδέα. Όμως, ρώτησα και έμαθα ότι η μακέτα που παρουσίασε η Τίνα Μπιρμπίλη για την λεωφόρο Β. Όλγας ήταν ακριβώς η ίδια που είχε παρουσιαστεί το 2001 από την Ελισάβετ Παπαζώη. Προφανώς, πρόκεται για ένα διαχρονικό σχέδιο. Άσε που όταν πραγματοποιηθεί, η Τίνα θα μπορεί υπερηφάνως να αναρωτηθεί, αλά Κώστας Σημίτης: “Είναι μακέτο τούτο το έργο”;


Όταν η Τίνα ζεσταίνεται...


Ένα από τα ευχάριστα στιγμιότυπα του χθεσινού -σισσύφειου- υπουργικού συμβουλίου ήταν ενστάσεις της υπουργού Περιβάλλοντος για τη θερμοκρασία του δωματίου. Ως γνωστόν, η Τίνα φοράει πάντα τιραντάκια. Χειμώνα-καλοκαίρι. Έτσι, ζεστάθηκε και ζήτησε να ανέβει η θερμοκρασία του κλιματιστικού. “Υπάρχουν και εύσωμοι στην αίθουσα, μη σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου”, της είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης. Η Τίνα απτόητη, σηκώθηκε και κατευθύνθηκε στο κλιματιστικό. Την πρόλαβε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης. Οι φήμες ότι αμέσως λούστηκαν στον ιδρώτα Θόδωρος Πάγκαλος και Ευάγγελος Βενιζέλος διαψεύδονται ως ανακριβείς.

... και όταν ο Βενιζέλος παρεμβαίνει

“Τι σκοπό είχε ο Βενιζέλος”, διερωτάται συνομιλητής μου υπουργός, που άκουσε τον υπουργό Άμυνας να ζητά από το Γιώργο Παπανδρέου μία “συνολική πολιτική αφήγηση” στη Βουλή σχετικά με τα μέτρα, αλλά και το Μνημόνιο και το Ασφαλιστικό. Έκανα ρεπορτάζ μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου και οι κυρίαρχες εκτιμήσεις είναι δυο: πρώτον, στον Βενιζέλο δεν αρέσει καθόλου ο τρόπος που λειτουργεί ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και το γεγονός ότι μαθαίνει πολλά πράγματα από τις τηλεοράσεις. Δεύτερον, ότι για μία ακόμη φορά ήθελε να καρφώσει τον “μουζίκο” της οικονομίας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αφού προεξόφλησε ότι έρχονται νέα, σκληρά μέτρα. “Η επιτυχία των μέτρων του 2010 θα κριθεί από τα μέτρα που θα χρειαστούν το 2011”, είπε. Πάντως, αν και ρώτησα αναλυτικά, δεν βρήκα ούτε έναν υπουργό που να διαφώνησε. Για το Γιώργο μη σου πω καλύτερα...


Το ΔΝΤ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό!


Συνεργάτης μου με πληροφόρησε ότι ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, έδωσε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην ελβετική εφημερίδα Tages Anzeiger. “Είναι κακό να ζητείται από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία να μειώσουν τις δαπάνες τους, γιατί τα μέτρα λιτότητας θα επιτείνουν την ύφεση”, απεφάνθη μεταξύ άλλων ο γνωστός οικονομολόγος. Αντιρρήσεις στις προβλέψεις Στίγκλιτς δεν έχω, όμως, αν δεν απατώμαι, ήταν ο ίδιος που πρότεινε στο Γιώργο Παπανδρέου να “απειλήσει” τους ευρωπαίους με το “πιστόλι του ΔΝΤ”. Ξέρεις, αυτό που γύρισε μπούμερανγκ, όταν η Μέρκελ απάντησε -με ύφος έμπειρου τζογαδόρου- ένα ξερό “τα βλέπω”. Και ως γνωστόν, το ΔΝΤ μέτρα λιτότητας εισηγείται. Ή μάλλον, επιβάλλει. Δεν δίνει τζάμπα χρήματα για “την αναθέρμανση της οικονομίας”, που θα 'λεγε κι η Λούκα.


Η προσευχή της Ντόρας

“Έχει ο Θεός. Θα δούμε”. Με αυτά τα λόγια, αναγνώστη μου, απάντησε η Ντόρα Μπακογιάννη, όταν ρωτήθηκε από το ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle αν θα κάνει νέο κόμμα. Δε νομίζω ότι η επίκληση του μεγαλοδύναμου έχει κάποια πολιτική σημασία. Τους συγκεκριμένους ψηφοφόρους έχει καλύψει ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ σε λίγο καιρό την “ευλογία” τους θα έχει και ο Αντώνης Σαμαράς. Μαθαίνω ότι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι τόσο το άγχος, που ακόμη και η επίκληση στο Θεό, χρήσιμη είναι. Βλέπεις, αναγνώστη μου, δεν είναι εύκολο πράγμα η ίδρυση νέου κόμματος. Ρώτα και το Σαμαρά, αν δε με πιστεύεις.

Ο Κιλτίδης μαδά τη μαργαρίτα...

Δε θα ήθελα να είμαι στη θέση του Κώστα Κιλτίδη. Και η Ντόρα είναι πολύ φίλη του, αλλά και ο Καρατζαφέρης “αδελφός του”. Οπότε, πρέπει να αποφασίσει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει πίσω. Το πρωί της Τετάρτης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έκατσε στο καφενείο της Βουλής με τον Κιλτίδη και μερικούς βουλευτές του ΛΑΟΣ (Άδωνις Γεωργιάδης -φαντάζομαι ότι βγαίνει από το Αντώνης...- Μάκης Βορίδης, Θανάσης Πλεύρης). Τα χαμόγελα περίσσευαν και κάποια στιγμή πέρασε ο Χάρης Παμπούκης. “Τι έγινε, συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑΟΣ στο καφενείο;”, ρώτησε τον Καρατζαφέρη. “Α, ο Κιλτίδης είναι εντός, εκτός και επί τα αυτά”, απάντησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Ο αριθμός 7

Ως γνωστόν, ένας από τους “ύποπτους” προς αποχώρηση βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προς το “κόμμα Ντόρας” είναι και ο κρητικός Λευτέρης Αυγενάκης. Δεν παρέλειψε να περάσει από το τραπέζι Κιλτίδη-Καρατζαφέρη, αν και δεν προτίθεται να “αφήσει το μαντρί” για τον πρόεδρο Γιώργο, αλλά για την προεδρίνα Ντόρα. “Εσύ έχεις τον αριθμό 7, υπάρχει σειρά προτεραιότητας”, τού είπε ο Καρατζαφέρης, θέλοντας να “δείξει” στους παριστάμενους δημοσιογράφους ότι τουλάχιστον άλλοι 6 “γαλάζιοι” βουλευτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να πάνε στο ΛΑΟΣ. Τα κουκιά τα έχω μετρήσει και εμένα τουλάχιστον, δεν μου βγαίνουν. Ακόμη και για το “κόμμα Ντόρας”, έχω καταφέρει να βρω μόλις τέσσερις “έτοιμους για όλα”.

Η ομάδα των “τεσσάρων”

Τελικά, αυτός ο αριθμός, το 4, είναι σημαδιακός. Τέσσερις οι “ανανεωτικοί” που ανεξαρτητοποιήθηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερις οι “γαλάζιοι” βουλευτές που σκέφτονται πολύ σοβαρά να “την κάνουν” για την Ντόρα. Μου λένε ότι, εκτός του Λευτέρη Αυγενάκη (ο οποίος, πάντως, έχει δισταγμούς...) ύποπτος προς αποχώρηση είναι και ο Θανάσης Γιαννόπουλος. Μέλλον στη Νέα Δημοκρατία δεν βλέπει να έχει, ενώ η σχέση του με την Ντόρα είναι περίπου “καρμική”.

Το ίδιο δεν ισχύει για το Χρήστο Μαρκογιαννάκη, που έχει περάσει και περιόδους μεγάλου μίσους με το μητσοτακέικο στην έδρα που εκλέγεται, στα Χανιά. Κι όμως, διακινδυνεύω την πρόβλεψη ότι θα είναι ο πρώτος που θα ακολουθήσει το δρόμο του Κιλτίδη. Το απόγευμα της Τρίτης, εξάλλου, τον κάλεσε ο διευθυντής του γραφείου του Αντώνη Σαμαρά, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Η επίσημη δικαιολογία ήταν πως η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό. Όμως, η αλήθεια είναι ότι ο Αρβανιτόπουλος ήθελε να δει τις προθέσεις του Μαρκογιαννάκη. Και η συνάντηση κάθε άλλο παρά καλά πήγε, όπως με πληροφορεί συνεργάτης μου στο νεοκλασικό της Ρηγίλλης.

Ο τέταρτος “ύποπτος” είναι ο βουλευτής Ηλείας, Γιώργος Κοντογιάννης. Επίσης είναι “εκτός πλάνου” για το Σαμαρά και γι' αυτό ενδιαφέρεται πολύ για την θέση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας. Όμως, δεν αποκλείω να κατέβει ως... “γαλάζιος” αντάρτης στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, έχοντας κρατήσει την βουλευτική έδρα του. Φυσικά, ως ανεξάρτητος... http:Newstime

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!