Ποιος είναι ο Τζούλιαν Ασάνζ του Wikileaks και τι έκανε;

Reuters Ο Τζούλιαν Ασάνζ φτάνει στο δικαστήριο στα νησιά της Βόρειας Μαριάνας περικυκλωμένος από κόσμοReuters
Ο Τζούλιαν Ασάνζ φτάνει στο δικαστήριο

Ο Τζούλιαν Ασάνζ έφτασε στην Αυστραλία αφού αφέθηκε ελεύθερος από αμερικανικό δικαστήριο μετά από συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές.

Ομολογήθηκε ένοχος για μία ποινική κατηγορία βάσει της συμφωνίας, αφού πολέμησε κατά της έκδοσης στις ΗΠΑ, όπου κατηγορήθηκε για αποκάλυψη στρατιωτικών μυστικών.

Τι έκανε ο Τζούλιαν Ασάνζ;

Ο Ασάνζ διηύθυνε το Wikileaks, έναν ιστότοπο που δημοσίευσε πολλές εμπιστευτικές ή περιορισμένες επίσημες αναφορές σχετικά με τον πόλεμο, την κατασκοπεία και τη διαφθορά.

Το 2010, κυκλοφόρησε ένα βίντεο από ένα αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο που έδειχνε αμάχους να σκοτώνονται στην ιρακινή πρωτεύουσα Βαγδάτη.

Δημοσίευσε επίσης χιλιάδες εμπιστευτικά έγγραφα που παρείχε η πρώην αναλύτρια πληροφοριών του αμερικανικού στρατού Chelsea Manning. Αυτά υποδηλώνουν ότι ο αμερικανικός στρατός είχε σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους σε περιστατικά που δεν έχουν αναφερθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Οι αποκαλύψεις έγιναν μια τεράστια ιστορία, προκαλώντας αντιδράσεις από όλες τις γωνιές του πλανήτη και οδήγησαν σε έντονο έλεγχο της αμερικανικής εμπλοκής σε ξένες συγκρούσεις.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι διαρροές έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές αμερικανικού προσωπικού.

Ο Ασάνζ κατηγορήθηκε για συνωμοσία για να εισβάλει στις στρατιωτικές του βάσεις δεδομένων για να αποκτήσει ευαίσθητες πληροφορίες και κατηγορήθηκε για 18 αδικήματα.

Έγιναν προσπάθειες για να τον οδηγήσουν στις ΗΠΑ για δίωξη - την οποία πολέμησε για 14 χρόνια σε μερικά από τα ανώτατα δικαστήρια του κόσμου.

Ο κ. Ασάνζ πάντα υποστήριζε ότι αποκάλυψε σοβαρές καταχρήσεις από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και ότι η υπόθεση εναντίον του είχε πολιτικά κίνητρα.

Βίντεο ελικοπτέρου Wikileaks από το WikileaksWikileaks
Στιγμιότυπα από ελικόπτερο αναρτήθηκαν στο Wikileaks

Ποιος είναι ο Τζούλιαν Ασάνζ;

Γεννημένος στην Αυστραλία, ο κ. Assange περιγράφεται από όσους έχουν συνεργαστεί μαζί του ως έντονος, ορμητικός και εξαιρετικά έξυπνος, με εξαιρετική ικανότητα να σπάει κωδικούς υπολογιστών.

Απέκτησε τη φήμη για τον προγραμματισμό υπολογιστών ως έφηβος. Το 1995, του επιβλήθηκε πρόστιμο για αδικήματα hacking.

Έγραψε επίσης ένα βιβλίο μπεστ σέλερ για την αναδυόμενη, ανατρεπτική πλευρά του Διαδικτύου, πριν σπουδάσει φυσική και μαθηματικά.

Ποιες ήταν οι κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση κατά του Τζούλιαν Ασάνζ;

Το 2010 - τη χρονιά που το Wikileaks κυκλοφόρησε το βίντεο με αμερικανούς στρατιώτες να πυροβολούν νεκρούς ιρακινούς πολίτες - οι σουηδικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τον κ. Ασάνζ, κατηγορώντας τον ότι βίασε μια γυναίκα και κακοποίησε μια άλλη.

Αυτό σηματοδότησε την έναρξη της 14χρονης δικαστικής μάχης του κ. Assange.

Κρατήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και αρνήθηκε τους ισχυρισμούς εναντίον του, υποστηρίζοντας ότι ήταν ένα τέχνασμα για την έκδοσή του στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει κατηγορίες κατασκοπείας σχετικά με τις αποκαλύψεις του Wikileaks.

Το 2012, ζήτησε άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο - έχοντας βρει συμπάθεια για τον σκοπό του από τον τότε πρόεδρο της χώρας.

Η Π. Πάμελα Άντερσον στην πρεσβεία του ΙσημερινούPA
Η ηθοποιός Πάμελα Άντερσον ήταν ένας από τους υψηλού κύρους υποστηρικτές που επισκέφτηκαν τον Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού

Ο Ασάνζ πέρασε επτά χρόνια στην πρεσβεία και τον επισκέπτονταν τακτικά διασημότητες, όπως η τραγουδίστρια Lady Gaga και η ηθοποιός Πάμελα Άντερσον.

Όταν έλαβε εντολή να εγκαταλείψει το κτίριο από έναν μετέπειτα πρόεδρο του Ισημερινού, συνελήφθη από την αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου και πέρασε πέντε χρόνια σε βρετανική φυλακή καθώς συνέχιζε τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της έκδοσης στις ΗΠΑ.

Τον Νοέμβριο του 2019, οι σουηδικές αρχές σταμάτησαν την υπόθεση εναντίον του κ. Ασάνζ επειδή είπαν ότι είχε περάσει πολύς χρόνος από τα φερόμενα αδικήματα.

Γιατί αποφυλακίστηκε τώρα ο Τζούλιαν Ασάνζ;

Η απελευθέρωση του Ασάνζ από μια φυλακή του Ηνωμένου Βασιλείου έρχεται μετά από μια συμφωνία βάσει της οποίας ομολόγησε την ενοχή του για μία κατηγορία βάσει του νόμου περί κατασκοπείας των ΗΠΑ. Δεν θα περάσει καθόλου χρόνο σε φυλακή των ΗΠΑ.

Οι υποστηρικτές του κ. Ασάνζ δήλωσαν ότι η συμφωνία επετεύχθη μετά από έντονες διπλωματικές προσπάθειες και πιέσεις από την Αυστραλία. Ο πρωθυπουργός της χώρας Άντονι Αλμπανέζε είπε ότι η υπόθεση "διήρκησε πάρα πολύ".

Η ακρόαση πραγματοποιήθηκε στα νησιά της Βόρειας Μαριάνας, μια αμερικανική επικράτεια στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα εξετάσει ένα επίσημο αίτημα για απόσυρση των κατηγοριών - μια παρατήρηση που χαιρετίστηκε από τους υποστηρικτές του Ασάνζ, οι οποίοι επικαλέστηκαν την κακή του υγεία.

Η σύζυγος του Ασάνζ, Στέλλα Ασάνζ, πρότεινε ότι επιτεύχθηκε τελικά μια «ανακάλυψη» αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου άρχισε να εξετάζει τη συνταγματική προστασία του συζύγου της υπό την ελευθερία του Τύπου.

Είπε στο BBC ότι ήταν «ενθουσιασμένη» για την απελευθέρωσή του, αλλά ότι ήταν «άγγιξε και φύγε» κατά καιρούς.

Getty Images Μια ομάδα διαδηλωτών κρατά πλακάτ για την υποστήριξη του Τζούλιαν ΑσάνζGetty Images
Διαδηλωτές στο Λονδίνο σε συγκέντρωση αλληλεγγύης με τον ιδρυτή του Wikileaks το 2021

Τι είναι το Wikileaks και τι άλλο έχει κάνει;

Ο ιστότοπος του κ. Ασάνζ, τον οποίο δημιούργησε το 2006, ισχυρίζεται ότι έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια έγγραφα για κάθε είδους θέματα.

Επί του παρόντος διευθύνεται από την Ισλανδή δημοσιογράφο Kristinn Hrafnsson.

Εκτός από τις αποκαλύψεις που σχετίζονται με το Ιράκ και το Αφγανιστάν, δημοσίευσε μια διαρροή εγγράφων από το κινηματογραφικό στούντιο Sony Pictures το 2015.

Αποκάλυψε επίσης χιλιάδες χακαρισμένα email από τον λογαριασμό του επικεφαλής της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα, ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2016.

Για τους υποστηρικτές του, ο ιστότοπος καταγγελίας είναι βασικός παράγοντας στην αποκάλυψη μυστικών που οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες προτιμούν να κρατούν κρυφά.

Αλλά εκείνοι των οποίων τα έγγραφα εκτέθηκαν στο διαδίκτυο υποστηρίζουν ότι είναι μια επικίνδυνη και απερίσκεπτη δύναμη.

Ποια είναι η Στέλλα Ασάνζ;

Η κα Ασάνζ είναι Σουηδο-ισπανική δικηγόρος.

Το ζευγάρι ξεκίνησε τη σχέση του το 2015 και έχει μαζί δύο παιδιά, τον Max και τον Gabriel.

Getty Images Η Stella Assange ποζάρει για μια φωτογραφία φορώντας ένα νυφικό σχεδιασμένο από την Dame Vivienne WestwoodGetty Images
Η Στέλλα Μόρις παντρεύτηκε τον Τζούλιαν Ασάνζ στη φυλακή Μπέλμαρς το 2022

Παντρεύτηκαν μέσα στη φυλακή Belmarsh του Λονδίνου - όπου κρατούνταν τότε ο κ. Assange - το 2022.

Το φόρεμά της σχεδιάστηκε από την Dame Vivienne Westwood και τον Andreas Kronthaler.

Έξι προσκεκλημένοι παρευρέθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των δύο αδελφών του κ. Assange και του πατέρα του.

https://www.bbc.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»