Ιλάρια Σάλις, Φρέντι Μπελέρης: Γνωρίστε τους φυλακισμένους ευρωβουλευτές
Οι νεοεκλεγέντες μπορεί να αποδειχθούν αγκάθι για την Ουγγαρία και την Αλβανία, καθώς οι φερόμενες πολιτικές κατηγορίες εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το κράτος δικαίου
Στο μητρώο των 720 ευρωβουλευτών που εκλέχθηκαν αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνονται δύο που μπορεί να γιορτάζουν περισσότερο από τους υπόλοιπους, καθώς βρίσκονται υπό κράτηση για φερόμενη εγκληματική δραστηριότητα.
Η Ιλάρια Σάλις, του ιταλικού κόμματος της Αριστεράς, και ο Φρέντι Μπελέρης, υποψήφιος της ελληνικής κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας, πέτυχαν να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.
Και οι δύο φαίνεται ότι θα αποτελέσουν αγκάθι για τις χώρες στις οποίες συνελήφθησαν, καθώς τόσο η Ουγγαρία όσο και η Αλβανία αντιμετωπίζουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
"Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τις εκλογές", δήλωσε ο πατέρας της Σάλις, Ρομπέρτο, στο Euronews. "Ελπίζω να είναι ελεύθερη το συντομότερο δυνατό".
Η Ιλάρια συνελήφθη στην Ουγγαρία πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο και εξακολουθεί να περιμένει τη δίκη της με την κατηγορία ότι επιτέθηκε σε εξτρεμιστές νεοναζί, την οποία έχει αρνηθεί.
Αφού πέτυχε σε δύο ιταλικές περιφέρειες, πρόκειται τώρα να αφεθεί ελεύθερη, σύμφωνα με τους κανόνες που παρέχουν στους ευρωβουλευτές ασυλία από νομικές διαδικασίες σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Στην πράξη, η γραφειοκρατία για την εξασφάλιση της ελευθερίας της θα μπορούσε να διαρκέσει τέσσερις έως πέντε εβδομάδες και μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να συνέλθει από τη δοκιμασία της, δήλωσε ο πατέρας της, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο την ικανότητά της να συμμετάσχει στις διαδικασίες έναρξης της νέας πενταετούς θητείας.
Σκληρές συνθήκες
Αν και αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή σε κατ' οίκον περιορισμό στις 23 Μαΐου, οι συνθήκες κράτησής της ήταν "πολύ σκληρές", πρόσθεσε ο πατέρας της.
Ο ίδιος θεωρεί τη σύλληψη της αντιφασίστριας ακτιβίστριας - σε ένα μέλος της ΕΕ που έχει πάρει μια σαφώς αυταρχική, δεξιά στροφή - ως μια "απολύτως πολιτική ενέργεια".
Αυτή η κατηγορία για δικαστική μεροληψία αντικατοπτρίζεται και για τον Μπελέρη, έναν Έλληνα υπήκοο που καταδικάστηκε για εξαγορά ψήφων αφού εξελέγη δήμαρχος της Χειμάρας, στη νότια Αλβανία.
"Πρόκειται για μια πολιτική σύλληψη, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, καμία απόδειξη για οποιοδήποτε έγκλημα", δήλωσε στο Euronews ο Μαρίν Σούλι, γενικός γραμματέας του κόμματος του Μπελέρη.
"Το κράτος δικαίου δεν υπάρχει, υπάρχει το κράτος του Ράμα", πρόσθεσε ο Σούλι, αναφερόμενος στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Αλβανίας.
Ο Μπέλερης δεν θα απελευθερωθεί αυτόματα, καθώς η Αλβανία είναι εκτός ΕΕ - αλλά ο Σούλι ελπίζει ότι μπορεί να αρχίσει να παρακολουθεί συνεδρίες μετά τη λήξη της διετούς ποινής του τον Σεπτέμβριο.
Ο Μπελέρης έχει ασκήσει έφεση κατά των κατηγοριών - και ο Σούλι λέει ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αν χρειαστεί.
Μπλοκαρισμένες συνομιλίες
Την υπόθεσή του ανέλαβαν πολλοί υφιστάμενοι ευρωβουλευτές. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απειλήσει να μπλοκάρει τις συνομιλίες της Αλβανίας για την ένταξή της στην ΕΕ μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα, πριν προσθέσει τον Μπελέρης στη λίστα του κόμματός του, της Νέας Δημοκρατίας.
Σε ανάρτησή του στο Facebook τη Δευτέρα, ο Μπελέρης χαιρέτισε τη νίκη του ως μέρος της "μάχης για τη δημοκρατία" και τις "ευρωπαϊκές αξίες".
"το φως πάντα κερδίζει το σκοτάδι και η δύναμη της Δημοκρατίας μπορεί να σαρώσει κάθε πραξικοπηματική πρακτική", ανέφερε. "θα εργαστώ σκληρά για να είμαι χρήσιμος στην παράταξή μου, τη Νέα Δημοκρατία και πάνω από όλα στην Πατρίδα μας".
Οι κανόνες της ΕΕ αποσκοπούν στην προστασία των ευρωβουλευτών από τις πολιτικές διώξεις - αλλά οι νομοθέτες δεν έχουν απόλυτη ασυλία από τη δικαιοσύνη.
Μπορούν ακόμα να κρατηθούν αν συλληφθούν επ' αυτοφώρω - όπως λένε οι βελγικές αρχές ότι έγινε με την Εύα Καϊλή, αν και έχει αρνηθεί αδικήματα στο σκάνδαλο "μετρητά έναντι επιρροής", γνωστό ως Qatargate.
Το Κοινοβούλιο μπορεί επίσης να συμφωνήσει να άρει την ασυλία ενός μεμονωμένου νομοθέτη, όπως συνέβη με τον Έλληνα Ιωάννη Λαγό, αφού το ακροδεξιό κόμμα του, η Χρυσή Αυγή, κρίθηκε ως εγκληματική οργάνωση.
Τυπικά, οι ευρωβουλευτές μπορούν να διατηρήσουν το αξίωμά τους ακόμη και μετά την καταδίκη ή τη φυλάκιση, αλλά το να κάνουν τη δουλειά τους δεν είναι πάντοτε πρακτικά εύκολο.
Ενώ βρισκόταν στη φυλακή, η Σάλις είχε δικαίωμα μόνο σε μία ώρα συνεντεύξεων τον μήνα και δεν ήταν σε θέση να διεξάγει συμβατική εκστρατεία.
Μετά τις εκλογές, ο Μπέλερης αναγκάστηκε να συμμετάσχει σε μια πρώτη συνεδρίαση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας μέσω βιντεοσύνδεσης, αφού έλαβε ειδική άδεια από τις αλβανικές αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς, ανέφερε το Euronews Albania.
Σχόλια