Η Σιγκαπούρη κατηγορεί ακτιβιστές για φιλοπαλαιστινιακές επιστολές

Το καρπούζι, που έχει τα ίδια χρώματα με την παλαιστινιακή σημαία, έχει γίνει σύμβολο αλληλεγγύης
Τρεις ακτιβιστές στη Σιγκαπούρη κατηγορήθηκαν για συγκέντρωση ανθρώπων για να παραδώσουν επιστολές στον πρωθυπουργό καλώντας τον να τερματίσει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Η Σιγκαπούρη ρυθμίζει αυστηρά τις διαμαρτυρίες και δεν επιτρέπονται δημόσιες διαδηλώσεις που υποστηρίζουν αιτίες άλλων χωρών.

Ο πόλεμος στη Γάζα ήταν ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τη μικρή χώρα που έχει σημαντικό μουσουλμανικό πληθυσμό και διατηρεί επίσης στενή σχέση με το Ισραήλ.

Οι αρχές προέτρεψαν τους Σιγκαπούρους να μην πραγματοποιήσουν διαμαρτυρίες για το θέμα και να συμμετάσχουν σε διαλόγους και δωρεές.

Ωστόσο, υπήρξε βαθιά ανησυχία για τον πόλεμο και ορισμένοι Σιγκαπούροι, ιδιαίτερα νεότεροι, έχουν εκφράσει τις απόψεις τους στο Διαδίκτυο και επιθυμούν να ακουστούν.

Τον Φεβρουάριο, οι ακτιβιστές οδήγησαν περίπου 70 άτομα σε μια βόλτα μήκους μέτρων από ένα δημοφιλές εμπορικό κέντρο στον κεντρικό εμπορικό δρόμο Orchard Road της Σιγκαπούρης στο προεδρικό συγκρότημα δίπλα.

Φωτογραφίες της πομπής που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν συμμετέχοντες να κρατούν ομπρέλες που μοιάζουν με καρπούζια. Το φρούτο, που έχει τα ίδια χρώματα με την παλαιστινιακή σημαία, έχει γίνει σύμβολο αλληλεγγύης.

Η ομάδα σταμάτησε στις πύλες του συγκροτήματος - όπου στεγάζεται και το γραφείο του πρωθυπουργού - και παρέδωσε ένα δεμάτι 140 επιστολών στο προσωπικό.

Οι αρχές λένε ότι οι ακτιβιστές - Annamalai Kokila Parvathi, Siti Amirah Mohamed Asrori και Mossammad Sobikun Nahar - είχαν οργανώσει την εκδήλωση χωρίς άδεια. Οι γυναίκες δεν έχουν δηλώσει ακόμη αν θα παραδέχονταν την ενοχή τους.

Όλες οι δημόσιες διαδηλώσεις στη Σιγκαπούρη απαιτούν άδειες από την αστυνομία, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν θα χορηγούσε καμία άδεια για δημόσιες συνελεύσεις που υποστηρίζουν αιτίες άλλων χωρών ή ξένων οντοτήτων.

Οι τρεις γυναίκες θα μπορούσαν να τιμωρηθούν με πρόστιμο έως και 10.000 S$ (5.800 £, 7.300 $) ή φυλάκιση έως και έξι μηνών.

Την Πέμπτη, όταν οι γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες με εγγύηση, φάνηκαν να δίνουν μια προκλητική νότα μέσα από την ενδυμασία τους . Η κυρία Amirah φορούσε ένα σάλι που έμοιαζε με το keffiyeh, την παραδοσιακή αραβική κόμμωση που έχει γίνει σύμβολο του παλαιστινιακού ακτιβισμού, ενώ η κ. Annamalai φορούσε ένα μπλουζάκι με τις λέξεις "Justice Now!"

Η τοπική ομάδα υπεράσπισης Transformative Justice Collective, της οποίας η κ. Annamalai συνίδρυσε, περιέγραψε τις κατηγορίες ως «συνέχιση του εκφοβισμού της ειρηνικής υποστήριξης για τις ζωές των Παλαιστινίων στη Σιγκαπούρη».

Η αστυνομία δημοσίευσε επίσης μια δήλωση καλώντας τους Σιγκαπούρους "να μην συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θα βλάψουν την ειρήνη, τη δημόσια τάξη και την κοινωνική αρμονία" και να μην "παραβιάσουν το νόμο για να εκφράσουν τις απόψεις τους, ούτε να μιμηθούν τους διαδηλωτές σε άλλες χώρες".

Η Σιγκαπούρη και το Ισραήλ έχουν μια μακροχρόνια αμυντική συνεργασία, η οποία περιλαμβάνει το εμπόριο όπλων. Το Ισραήλ βοήθησε επίσης στη δημιουργία του στρατού της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας στα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας της, και οι δύο χώρες συνεργάζονται επίσης στη βιομηχανική έρευνα, την εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις.

Αλλά η Σιγκαπούρη έχει εκφράσει επίσης την υποστήριξή της στους Παλαιστίνιους και τη λύση των δύο κρατών. Ψήφισε υπέρ των πρόσφατων ψηφισμάτων του ΟΗΕ που καλούν το Ισραήλ και τη Χαμάς να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, καθώς και τα προηγούμενα ψηφίσματα που αντιτίθενται στους παράνομους εποικισμούς του Ισραήλ.

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, η κυβέρνηση έχει τηρήσει μια ουδέτερη στάση, ενώ έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανεχθεί οτιδήποτε θεωρεί ότι πυροδοτεί κοινωνικές εντάσεις.

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης διέταξε την ισραηλινή πρεσβεία να αφαιρέσει μια ανάρτηση στο Facebook που συγκρίνει τις αναφορές του Ισραήλ και των παλαιστινιακών εδαφών στο Κοράνι.

Ο υπουργός Νομικών και Εσωτερικών Υποθέσεων K Shanmugam χαρακτήρισε τη δημοσίευση «αναίσθητη και ακατάλληλη», προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να «φουντώσει τις εντάσεις» και να θέσει σε κίνδυνο την εβραϊκή κοινότητα στη Σιγκαπούρη.

https://www.bbc.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»