Ομαδική προσφυγή δικαστών για επιστροφή 13ου - 14ου μισθού που είχαν "κόψει" με αποφάσεις τους για τους άλλους
Του Παναγιώτη Στάθη
Την ανατροπή δικαστικών αποφάσεων συναδέλφων τους για τα δώρα και επιδόματα στον δημόσιο τομέα, επιχειρούν 9 δικαστικοί από τη Θεσσαλονίκη, με στόχο να κερδίσουν για τους εαυτούς τους όσα "έκοψαν” με αποφάσεις τους για τους υπόλοιπους. Πρόκειται για διεκδίκηση που αφορά επί της ουσίας τον 13ο και 14ο μισθό, η περικοπή των οποίων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (των υπαλλήλων όλης της ιεραρχικής βαθμίδας του δημόσιου τομέα, των ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΟΤΑ, κ.λ.π.) έχει κριθεί συνταγματική με αποφάσεις της Ολομέλειας τους Συμβουλίου Επικρατείας το 2019.
Χαρακτηριστικό δε είναι πως η τυχόν θετική απόφαση, λογικά θα αφορά τους τους 4.475 εν ενεργεία δικαστές καιν εισαγγελείς, εκ των οποίων οι 911 είναι ειρηνοδίκες, οι οποίοι, σύμφωνα με τον νέο δικαστικό χάρτη, "προήχθησαν" σε πρωτοδίκες. Το ύψος της αναδρομικής καταβολής των τριών επιδομάτων που διεκδικούν διαφοροποιείται ανάλογα με τον βαθμό που κατέχει καθένας, αλλά εν προκειμένω οι προσφεύγοντες ζητούν να τους καταβληθούν αναδρομικά από 1/8/2021 έως 31/8/2023 τα επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα θερινής άδειας (13ος και 14ος μισθός). Παράλληλα, καθένας εξ αυτών ζητάει από το Δημόσιο να του καταβληθεί αποζημίωση 2.000 ευρώ για ηθική βλάβη. Το κόστος για τα δημόσια ταμεία εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ συν τους τόκους.
Οι προσφυγές
Η πρώτη κοινή προσφυγή - αγωγή, κατατέθηκε κατά του δημοσίου τον Αύγουστο του 2023, και αφορά 9 Θεσσαλονικείς δικαστές, οι οποίοι διεκδικούν για την εν λόγω διετία το ποσό των 156.600 ευρώ συν τους τόκους. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού "για τους λειτουργούς και υπαλλήλους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, παραβιάζει τα άρθρα 2, 5, 21 και 25 του Συντάγματος" και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)!.
Κι αυτό γιατί ήδη αντίθετα έχουν αποφανθεί τα δικαστικά όργανα και η Ολομέλεια του ΣτΕ.
Πάντως, η υπόθεση των 9 δικαστών παραπέμφθηκε στο Μισθοδικείο ως αρμόδιο δικαστήριο για την επίλυση μισθολογικών διεκδικήσεων των δικαστικών.
Σχόλια