«Ένα ριάλιτι»: Ο κόσμος αντιδρά στη συζήτηση Τραμπ-Μάιντεν

Getty Images Ένας πωλητής εφημερίδων στο Χονγκ Κονγκ, Κίνα, διανέμει καθημερινά μια κάλυψη του προεδρικού διαλόγου των ΗΠΑGetty Images
Ένας πωλητής στο Χονγκ Κονγκ της Κίνας πουλά εφημερίδες που καλύπτουν τη συζήτηση στις ΗΠΑ

Ένας αδύναμος Τζο Μπάιντεν αυτοκαταστράφηκε μπροστά σε όλο τον κόσμο, ενώ ένας επιθετικός Ντόναλντ Τραμπ έλεγε ψέματα και μπέρδεψε τις προτάσεις του σε μια προεδρική συζήτηση που έμοιαζε με ριάλιτι, σύμφωνα με διεθνή μέσα.

Οι ετυμηγορίες ειδικών από όλο τον κόσμο μέχρι την τηλεοπτική σύγκρουση της Πέμπτης το βράδυ στην Ατλάντα της Τζόρτζια, μεταξύ των δύο αντιπάλων του Λευκού Οίκου ήταν καταδικαστικές.

Από το Πεκίνο μέχρι το Νέο Δελχί και πέρα, οι κριτικές ήταν πιο καυστικές για την απόδοση του Προέδρου Μπάιντεν στο φόρουμ του CNN, αλλά ο Ρεπουμπλικανός αμφισβητίας του δεν διέφυγε την κριτική.

Η επωνυμία των ρωσικών μέσων ενημέρωσης Μπάιντεν «ολική αποτυχία»

Ακόμη και πριν από τη χθεσινοβραδινή συζήτηση, οι κεντρικές απογευματινές ειδησεογραφικές εκπομπές στη ρωσική τηλεόραση την Πέμπτη εικάζουν ότι ο κ. Μπάιντεν δεν θα μπορούσε να επιβιώσει.

«Μία και μισή ώρα ζωντανά στον αέρα είναι μια δοκιμασία ψυχικής και σωματικής ικανότητας», είπε το Channel One, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μπάιντεν «θα δυσκολευτεί να το αντέξει».

Τόσο το κρατικό Channel One όσο και το Rossiya 1 ανέφεραν δημοσκοπήσεις που έδειξαν ότι περίπου το 60% περίμενε ότι θα δοθεί στον Μπάιντεν ένα διεγερτικό για να περάσει από τη συζήτηση.

Στη συνέχεια, σχολιαστές υπέρ του Κρεμλίνου παρουσίασαν την απόδοση του κ. Μπάιντεν στη συζήτηση ως ελλιπή.

Το στρατιωτικό blog Rybar χαρακτήρισε την απόδοσή του ως "ολική αποτυχία". ενώ το κανάλι Telegram του περιοδικού Russia in Global Affairs ανέφερε ότι ο κ. Μπάιντεν απέτυχε να αποδείξει ότι ήταν σε «σωστή φυσική κατάσταση» για να ηγηθεί της χώρας και ότι η απόδοσή του «φαίνεται ότι τρόμαξε τους υποστηρικτές του».

Το Rossiya 1 TV είπε το πρωί της Παρασκευής ότι οι ψηφοφόροι ανησυχούν για την «ψυχική υγεία» του κ. Μπάιντεν.

Υπογράμμισε επίσης τις επιθέσεις του Τραμπ στον χειρισμό του Μπάιντεν στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ονοματισμοί και προσβολές - βασικές στιγμές από τη συζήτηση του Μπάιντεν και του Τραμπ

«Σαν ριάλιτι» - κινεζικά μέσα ενημέρωσης

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ενθουσιάστηκαν από τη θεατρικότητα της χθεσινοβραδινής συζήτησης και πολλά μέσα τόνισαν ότι ο Μπάιντεν και ο Τραμπ δεν έδωσαν τα χέρια στην αρχή της συζήτησης και συνέχισαν να εξαπολύουν « σκληρές προσωπικές επιθέσεις ο ένας εναντίον του άλλου ».

Η κρατική Global Times περιγράφει τη συζήτηση ως «σαν ριάλιτι σόου».

Τα κινεζικά σατιρικά κινούμενα σχέδια απεικονίζουν συχνά μια άγρια, κυριολεκτική μάχη μεταξύ των δύο υποψηφίων, αλλά το κινέζικο κοινό απολάμβανε τις πιο ιδιόμορφες πτυχές της συζήτησης, όπως το ζευγάρι που βγήκε «εκτός θέματος για να συζητήσει τις δεξιότητές του στο γκολφ ».

Γενικά, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης θέλουν να ζωγραφίσουν μια εικόνα για το κοινό γενικής απάθειας και απογοήτευσης μεταξύ των ψηφοφόρων των ΗΠΑ και στους δύο υποψηφίους.

Οι Global Times λένε ότι και οι δύο εξετάστηκαν εξονυχιστικά για την «ηλικία και την αντοχή τους». σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ «μπέρδευε συχνά τις φράσεις του» και ότι ο Μπάιντεν «συχνά κάνει λεκτικές ολισθήσεις».

Ορισμένα μέσα στοχεύουν στον Τραμπ για το «ψέματα» και τον Μπάιντεν «μουρμουρίζοντας».

Η Κίνα υπογραμμίζει συχνά τις αυξανόμενες διαιρέσεις στην αμερικανική κοινωνία και συχνά υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ μπορεί να πέσουν σε εμφύλιο πόλεμο.

Το συνολικό μήνυμα είναι ότι τόσο ο Τραμπ όσο και ο Μπάιντεν «αντιμετωπίζουν δυσκολίες».

Μετά τη χθεσινοβραδινή συζήτηση, πολλοί επισκέφτηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν «ανησυχίες για το μέλλον της Αμερικής», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua .

Ινδικά ΜΜΕ τονίζουν την «επιθετικότητα» του Τραμπ

Εξέχοντα ινδικά μέσα ενημέρωσης τόνισαν μια «τρεμμένη» απόδοση του Μπάιντεν και την «επιθετικότητα» του Τραμπ στην κάλυψη της συζήτησης.

Αναλύοντας τα «βασικά συμπεράσματα», ένα δημοσίευμα στον ιστότοπο της εφημερίδας Hindustan Times περιέγραψε τη συζήτηση ως «ένα μεγάλο ποντάρισμα που θα ανατρέψει το ρεύμα για το υπόλοιπο της εκστρατείας».

Είπε ότι ο κ. Μπάιντεν φαινόταν «να αγωνίζεται και μάλιστα πάγωσε πολλές φορές».

Ο Τραμπ έδειξε «περισσότερη επιθετικότητα» και «εκμεταλλεύτηκε τα λάθη του Μπάιντεν», όπως κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για τη μετανάστευση, πρόσθεσε.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης ανακάλυψαν τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι ο Μπάιντεν «πληρωνόταν από την Κίνα».

""Υποψήφιος της Μαντζουρίας, πληρώνεται από την Κίνα": Η μεγάλη κατηγορία του Τραμπ κατά του Μπάιντεν", έγραφε ένας τίτλος στον ιστότοπο του καναλιού NDTV .

Μια αναφορά στον ιστότοπο Firstpost σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή ήταν ένα θέμα όπου η Ινδία και η Κίνα συμμετείχαν στη συζήτηση.

Το εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ δεν αναμένεται να αλλάξει πολύ τους δεσμούς Ινδίας-ΗΠΑ καθώς ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι -ο οποίος μόλις ξεκίνησε μια τρίτη θητεία στην εξουσία- μοιράζεται μια καλή σχέση τόσο με τον Μπάιντεν όσο και με τον Τραμπ.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «αδυναμία» Μπάιντεν

Στο Ισραήλ, τα μέσα ενημέρωσης συμφώνησαν ότι ο κ. Μπάιντεν φαινόταν «αδύναμος» και θεώρησαν πώς μια προεδρική νίκη Τραμπ θα επηρέαζε τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Τραμπ είπε ότι αν ήταν πρόεδρος, η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου δεν θα είχε συμβεί.

Τα μέσα ενημέρωσης τόνισαν τα διαπιστευτήρια του Τραμπ υπέρ του Ισραήλ καθώς κατηγόρησε τον Μπάιντεν για αδυναμία: «Έχει γίνει σαν Παλαιστίνιος. Αλλά δεν τον συμπαθούν. Γιατί είναι πολύ κακός Παλαιστίνιος. Είναι πολύ αδύναμος», είπε ο Τραμπ.

Ο Μπαράκ Ραβίντ, ο διπλωματικός ανταποκριτής του ειδησεογραφικού ιστότοπου Walla , είπε ότι ο κ. Μπάιντεν ήταν «απροσδιόριστος» στη σύγκρουση.

«Απέτυχε να εξηγήσει την έκταση της υποστήριξής του προς το Ισραήλ και ήταν δυνατό ο Τραμπ να του επιτεθεί και να τον παρουσιάσει ως κάποιον που προσπαθεί να εμποδίσει το Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς», είπε ο Ραβίντ.

Ο βετεράνος αμυντικός αναλυτής της Ynet, Ρον Μπεν-Γισάι, δήλωσε: «Ο Τραμπ θεωρείται πλέον ως ένας υποψήφιος του οποίου η νίκη στις προεδρικές εκλογές είναι σχεδόν βέβαιη, και όλοι οι παράγοντες και τα στοιχεία, από τη Ρωσία και την Ουκρανία μέχρι το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία και επίσης το Ιράν. , θα συμπεριφέρονται από εδώ και στο εξής σύμφωνα με αυτή την υπόθεση."

Ο Μπεν-Γισάι είπε ότι ορισμένα στοιχεία στο Ισραήλ «τρίβουν ήδη τα χέρια τους από χαρά» με την προοπτική μιας δεύτερης προεδρίας Τραμπ.

Τα ΜΜΕ της Λατινικής Αμερικής λένε ότι ο Μπάιντεν «διστακτικός και μπερδεμένος»

Τα μέσα ενημέρωσης της Λατινικής Αμερικής καθηλώθηκαν από αυτό που αποκαλούσαν την «τεταμένη» προεδρική συζήτηση, υπογραμμίζοντας τις μοχθηρές ανταλλαγές τους για τη μετανάστευση, την οικονομία, τις αμβλώσεις και την παγκόσμια πολιτική.

Πολλοί ειδήμονες των μέσων ενημέρωσης στην περιοχή είδαν τον Τραμπ να καταφέρνει να υποκινεί αμφιβολίες για την ηλικία του Μπάιντεν, χτυπώντας τον δυναμικά για θέματα ευαίσθητα στους ψηφοφόρους των ΗΠΑ, όπως ο πληθωρισμός και η μετανάστευση.

«Ο Τραμπ παρασύρει τον Μπάιντεν σε τεταμένη συζήτηση», ήταν ο τίτλος της κορυφαίας βραζιλιάνικης εφημερίδας Folha de Sao Paulo στην αρχική της έκθεση.

«Η διστακτική και μπερδεμένη απόδοση του κ. Μπάιντεν… θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά το σενάριο των εκλογών», πρόσθεσε ο Φόλχα.

Με ανάρτησή του στο X, ο εξέχων Μεξικανός δημοσιογράφος Leon Krauze έβγαλε ένα παρόμοιο συμπέρασμα, λέγοντας ότι ο κ. Μπάιντεν «σκόνταψε, έχασε το νήμα του και ήταν ανίκανος να δείξει τα ψέματα του αντιπάλου του».

Εν τω μεταξύ, η La Nacion της Αργεντινής είπε ότι «ο Δημοκρατικός πρόεδρος δεν κατάφερε να διαλύσει τις αμφιβολίες για την ηλικία και την υγεία του και έβαλε συναγερμό στο κόμμα του».

Η κολομβιανή εφημερίδα El Tiempo είδε τις ανταλλαγές μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν να χαρακτηρίζονται από «προσβολές, φασαρίες και λίγες προτάσεις» στις οποίες «κανένας από τους δύο δεν φαινόταν να ξεπερνά τις ανησυχίες για την προχωρημένη ηλικία τους».

«Η συζήτηση δείχνει τον Τραμπ δυνατό και τον Μπάιντεν αδύναμο», συνόψισε μια ανάλυση της βραζιλιάνικης εφημερίδας O Estado de S. Paulo .

"Ο Μπάιντεν αυτοκαταστράφηκε μπροστά στο αμερικανικό κοινό και στον κόσμο... Ο Μπάιντεν συζήτησε απελπισμένα άσχημα", δήλωσε ο Βραζιλιάνος αναλυτής Demetrio Magnoli στη δημοφιλή ειδησεογραφική ιστοσελίδα G1.

Τα μεξικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται το σχόλιο του Τραμπ για τη «φωλιά των αρουραίων».

Στο Μεξικό, τα μέσα ενημέρωσης τείνουν να είναι επιφυλακτικά με τις εκκλήσεις από πολιτικούς των ΗΠΑ για δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της ροής μεταναστών και παράνομων ναρκωτικών, επομένως αναφέροντας τη συζήτηση που επικεντρώθηκε στις επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις για τη μετανάστευση, που συνίσταται κυρίως στο ότι ο Τραμπ επικρούει αυτό που αποκάλεσε τον Μπάιντεν. αποτυχία ασφαλίσεως των συνόρων.

Η αριστερή μεξικανική εφημερίδα La Jornada τόνισε τη συζήτηση "σύγκρουση για τη μετανάστευση και την οικονομία".

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου προεδρικού ντιμπέιτ, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν και είπε ότι οι μετανάστες θα πρέπει να απομακρυνθούν από τη χώρα για φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των Αμερικανών», είπε στους αναγνώστες της η μεξικανική εφημερίδα Reforma .

Στην κάλυψή του, το μεξικανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Proceso επικεντρώθηκε στον Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν γίνει μια «φωλιά αρουραίων» επειδή είπε ότι οι μεταναστευτικές πολιτικές του Μπάιντεν «άνοιξαν την πόρτα σε εγκληματίες, δολοφόνους και βιαστές».

Τουρκικά ΜΜΕ: Η νέα εποχή Τραμπ πλησιάζει

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επέκριναν την «κακή» απόδοση του Μπάιντεν στη συζήτηση, η οποία πολλοί είπαν ότι οδήγησε σε «πανικό» μεταξύ των Δημοκρατικών.

«Ο Μπάιντεν δυσκολευόταν να κατανοήσει τις ερωτήσεις και δίστασε όταν απαντούσε», ανέφερε η εφημερίδα Hurriyet , περιγράφοντας τη συζήτηση ως «καταστροφή» για τον Μπάιντεν.

Ο ακαδημαϊκός Χίλμι Μπολάτογλου ανέφερε σε ανάρτησή του στο X ότι η απόδοση του Μπάιντεν ενίσχυσε τις ενδείξεις ότι μια «νέα εποχή Τραμπ πλησιάζει».

Η κάλυψη προκάλεσε επίσης ανησυχίες σχετικά με τη γενική ποιότητα της συζήτησης.

"Υπήρχαν πολλές γκάφες στη συζήτηση των 90 λεπτών. Προσβολές και κοροϊδίες πέταξαν στον αέρα, ο Μπάιντεν είχε αρκετούς λόξυγκας και ο Τραμπ έδωσε πολλές παραπληροφόρηση", ανέφερε η εφημερίδα Milliyet σε δημοσίευμά της .

«Βλέποντας… τη λίστα με τα ψέματα και τις στρεβλώσεις που είπαν και οι δύο ηγέτες, αναρωτιέται κανείς ποιον από αυτούς οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα εκλέξουν για να σπείρουν τον όλεθρο στον κόσμο», δήλωσε ο βετεράνος δημοσιογράφος Murat Yetkin στο κανάλι του στο YouTube.

Πολλοί ειδικοί στην Τουρκία είναι από καιρό ψύχραιμοι για την προεδρία του κ. Μπάιντεν, κατηγορώντας τον για «υποκρισία» στον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας και εκφράζοντας αμφιβολίες για την έμφαση που δίνει στην υπεράσπιση της «φιλελεύθερης διεθνούς τάξης».

https://www.bbc.com/news/articles/cjr4dd50yk2o

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»