Πρόσφυγες που στάλθηκαν στη Ρουάντα από απομακρυσμένο νησί του Ηνωμένου Βασιλείου μιλούν στο BBC
Μια ομάδα μεταναστών μεταφέρθηκε στη Ρουάντα από μια απομακρυσμένη επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου από τη βρετανική κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο. Λένε ότι αισθάνονται απομονωμένοι και ανασφαλείς - με έναν να περιγράφει την αφρικανική χώρα ως «ανοιχτή φυλακή».
Με τα πολιτικά κόμματα να διχάζονται σχετικά με το αμφιλεγόμενο σχέδιο της κυβέρνησης να στείλει αιτούντες άσυλο από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Ρουάντα, το BBC ταξίδεψε στην αφρικανική πολιτεία για να μιλήσει σε τέσσερις από τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη εκεί - αν και βάσει χωριστής συμφωνίας - για την εμπειρία τους στη χώρα.
Η μικρή ομάδα έφτασε από το Ντιέγκο Γκαρσία, ένα νησί στον Ινδικό Ωκεανό. Λένε ότι οι περίπλοκες ιατρικές τους ανάγκες, σε ορισμένες περιπτώσεις ως αποτέλεσμα βιασμών και βασανιστηρίων στο παρελθόν, δεν ικανοποιούνται στη Ρουάντα.
Καθένας από αυτούς λαμβάνει το ισοδύναμο των 50 $ (39 £) την εβδομάδα για φαγητό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά σύμφωνα με τους όρους της διαμονής τους - που έχουν συμφωνηθεί από τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρουάντα - δεν τους επιτρέπεται να εργαστούν.
Και οι τέσσερις λένε ότι έχουν αντιμετωπίσει παρενόχληση και ανεπιθύμητες σεξουαλικές επιθέσεις στο δρόμο. Λένε ότι στην πραγματικότητα είναι «αυτοφυλακισμένοι» - πολύ φοβισμένοι για να βγουν έξω - ενώ περιμένουν το Ηνωμένο Βασίλειο να βρει ένα μόνιμο μέρος για να ζήσουν.
Η ομάδα - όλοι οι Ταμίλ της Σρι Λάνκα - μεταφέρθηκαν στη Ρουάντα για επείγουσα ιατρική περίθαλψη μετά από απόπειρες αυτοκτονίας. Τώρα βρίσκονται εκτός στρατιωτικού νοσοκομείου και μένουν σε δύο διαμερίσματα στα περίχωρα της πρωτεύουσας Κιγκάλι, τα οποία πληρώνουν οι βρετανικές αρχές.
Το νομικό τους καθεστώς στη Ρουάντα δεν είναι το ίδιο με τους αιτούντες άσυλο που μεταφέρθηκαν εκεί από το Ηνωμένο Βασίλειο - αλλά ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί δύο από τους τέσσερις λέει ότι οι «αρνητικές εμπειρίες τους εγείρουν σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με την ικανότητα της Ρουάντα να προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο για « πολύ ευάλωτοι πρόσφυγες».
Ανώτερος αξιωματούχος της Ρουάντα είπε στο BBC ότι είχε «πλήρη πίστη» στο ιατρικό σύστημα της χώρας της και ότι οι ανησυχίες των μεταναστών για την προσωπική ασφάλεια δεν συμμερίζονται άλλοι. «Έχουμε έναν ακμάζοντα ξένο πληθυσμό εδώ», πρόσθεσε.
Για την προστασία της ταυτότητάς τους, άλλαξαν τα ονόματα των μεταναστών
Κανένας από τους τέσσερις δεν προσπάθησε να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο - αντίθετα υπέβαλαν αιτήσεις ασύλου στον Ντιέγκο Γκαρσία, ο οποίος χρησιμοποιείται ως μυστική στρατιωτική βάση ΗΒ-ΗΠΑ.
Ήταν μεταξύ των δεκάδων ανθρώπων που έφτασαν στο νησί τον Οκτώβριο του 2021 - είχε αναφερθεί προηγουμένως από το BBC . Είπαν ότι διέφυγαν από τη δίωξη και προσπαθούσαν να ταξιδέψουν στον Καναδά για να ζητήσουν άσυλο.
Οι τέσσερις που συναντήσαμε στη Ρουάντα είπαν ότι υπήρξαν θύματα βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας στις χώρες καταγωγής τους - μερικοί λόγω προηγούμενων δεσμών με τους αντάρτες Τίγρη Ταμίλ, που ηττήθηκαν στον εμφύλιο πόλεμο της Σρι Λάνκα πριν από 15 χρόνια.
Σε έναν ήσυχο δρόμο, σε ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων, ο Azhagu λέει ότι έχει διαγνωστεί με σοβαρή διαταραχή μετατραυματικού στρες και η αβεβαιότητα για το μέλλον του και η απομόνωση χειροτερεύουν τα πράγματα.
«Δεν λαμβάνουμε την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη. Έχουμε προβλήματα ψυχικής υγείας», λέει η 23χρονη. «Όποτε πάμε και πούμε στους γιατρούς για τα προβλήματά μας, δεν μπορούν να μας βοηθήσουν».
Το ιατρικό προσωπικό της Ρουάντα του φώναξε, ισχυρίζεται, και σε μια περίπτωση, αφού αυτοτραυματίστηκε, λέει ότι τον απείλησαν με σύλληψη και είπαν να επιστρέψει στον Ντιέγκο Γκαρσία.
Ο Mayur, 26 ετών, που μοιράζεται το διαμέρισμα, λέει ότι έχει παραιτηθεί από την παροχή συμβουλών. Λέει ότι δεν παίρνει τα κατάλληλα φάρμακα και δεν μπορεί να κάνει «μια καλή κουβέντα». «Γι’ αυτό δεν θέλω να πάω στο νοσοκομείο», προσθέτει.
Ο δικηγόρος Tom Short, από τη βρετανική εταιρεία Leigh Day, λέει ότι μια αξιολόγηση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα διαπίστωσε ότι «καθένας από τους πελάτες μας έχει περίπλοκες ιατρικές ανάγκες που δεν ικανοποιούνται στη Ρουάντα».
Πλησιάσαμε το στρατιωτικό νοσοκομείο όπου όλοι οι Ταμίλ λαμβάνουν θεραπεία, αλλά μας παρέπεμψαν στην κυβέρνηση της Ρουάντα.
Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Ρουάντα που είναι υπεύθυνος για τη συμφωνία για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο από το Ηνωμένο Βασίλειο, Doris Uwicyeza Picard, υπερασπίστηκε το ιατρικό σύστημα της χώρας της - προσθέτοντας ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονταν «όσο μπορούμε».
Τρεις από τους μετανάστες - οι δύο νεαροί άνδρες και μια γυναίκα, η Lakshani - εγκρίθηκαν οι αξιώσεις τους για διεθνή προστασία από τη βρετανική επικράτεια Ινδικού Ωκεανού (Biot), η οποία διευθύνει τον Ντιέγκο Γκαρσία. Τα Ηνωμένα Έθνη και οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την ομάδα λένε ότι αυτό, στην πραγματικότητα, τους δίνει καθεστώς πρόσφυγα. Ο τέταρτος στην ομάδα - ο πατέρας του Lakshani, Khartik - έχει επιτραπεί να συνοδεύσει την κόρη του.
Σημαίνει ότι η ομάδα δεν μπορεί να επιστραφεί στη Σρι Λάνκα, αλλά το ΗΒ είπε ότι δεν θα τους δεχτεί. Η Συντηρητική κυβέρνηση είπε στο BBC πέρυσι ότι η Biot «δεν μπορεί να είναι μια κερκόπορτα στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Ενώ η Biot υπάγεται στη βρετανική κυριαρχία, περιγράφεται ως «συνταγματικά διακριτή».
Η ομάδα στη Ρουάντα μας έδειξε νομικά έγγραφα, μηνύματα WhatsApp, email και επιστολές που είχαν γράψει τον περασμένο χρόνο σε Βρετανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Rishi Sunak, ζητώντας να μεταφερθούν.
«Δεν ξέρω πόσα χρόνια ακόμη θα πρέπει να ζήσουμε ως απάτριδες κρατούμενοι της βρετανικής κυβέρνησης χωρίς ελευθερία», ανέφερε ένα μήνυμα.
Οι τέσσερις μας είπαν επίσης ότι η παρενόχληση τους είχε αφήσει φοβισμένους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Στο διαμέρισμα του Lakshani, μια γκρίζα κουρτίνα τραβιέται στα καγκελωμένα παράθυρα - κλείνοντας το δωμάτιο από τον έξω κόσμο.
«Δεν βγαίνουμε έξω. Πάντα φοβόμαστε», μας είπε η 23χρονη όταν την επισκεφτήκαμε και τον Khartik, 47 ετών. «Δεν έχω γυναίκες εδώ. Χωρίς φίλους.”
Και οι δύο λένε ότι έχουν γίνει αρκετές απόπειρες διάρρηξης στο διαμέρισμά τους. Μας δείχνουν βίντεο που φαίνεται να δείχνουν εισβολείς να πιάνονται από γείτονες.
Θυμήθηκαν επίσης ένα περιστατικό σε έναν κοντινό δρόμο, όταν, λένε, μια ομάδα ανδρών τους είχε χωρίσει και προσπάθησε να αγγίξει τον Λακσάνι χρησιμοποιώντας «πολύ ακατάλληλες λέξεις».
Η εμπειρία, και άλλες παρόμοιες, ήταν το έναυσμα για το ζευγάρι, είπαν. Η Lakshani λέει ότι είχε δεχτεί σεξουαλική επίθεση στο παρελθόν τόσο στη Σρι Λάνκα όσο και στον Ντιέγκο Γκαρσία.
Ο Azhagu μας είπε ότι αυτός και ο Mayur είχαν επίσης προταθεί στο δρόμο. «Ήρθαν άγνωστοι και ρώτησαν "μπορώ να κάνω σεξ μαζί σου;" Ο κόσμος γελούσε. Τρέξαμε στο νοσοκομείο».
Και οι δύο ανέφεραν τις ανησυχίες τους στην Crown Agents, μια μη κερδοσκοπική διεθνή εταιρεία ανάπτυξης που συνεργάζεται με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και λειτουργεί ως το κύριο σημείο επαφής των μεταναστών στη Ρουάντα.
Και οι τέσσερις μας είπαν ότι οι Crown Agents δεν είχαν λάβει σοβαρά υπόψη τα παράπονά τους.
«Με ρώτησαν: «Γιατί βγαίνεις έξω όταν ξέρεις ότι θα μπεις σε μπελάδες;» λέει ο Azhagu, αναπολώντας μια από τις συνομιλίες με την εταιρεία. «Τους ρώτησα: "Γιατί μας κρατάτε εδώ όταν ξέρετε ότι υπάρχει πρόβλημα;" Δεν ανταποκρίθηκαν».
Οι πράκτορες του Στέμματος δεν απάντησαν σε συγκεκριμένους ισχυρισμούς όταν προσέγγισαν για σχολιασμό το BBC.
Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την ομάδα είπαν ότι είχαν αναφερθεί σε πολλαπλά περιστατικά παρενόχλησης στο δρόμο και διαρρήξεις με αξιωματούχους της Biot, οι οποίοι δεν είχαν «ανταποκριθεί ουσιαστικά».
Η διοίκηση της Biot δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό.
Οι τέσσερις μας είπαν ότι δεν είχαν προσεγγίσει την αστυνομία της Ρουάντα για βοήθεια. Όλοι δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται την ένστολη επιβολή του νόμου με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες κακοποίησης.
Η ανώτερη αξιωματούχος της Ρουάντα, κα Πικάρντ, είπε ότι «δεν είναι σίγουρη πώς μπορούμε να βοηθήσουμε εάν δεν έχουν προσεγγιστεί οι εθνικές αρχές».
«Οι ανησυχίες [των μεταναστών] για την ασφάλειά τους δεν συμμερίζονται κανένας. Όχι από Ρουάντα, ούτε κατοίκους», είπε στο BBC. «Σαράζει η καρδιά μου όταν ακούω ότι κάποιος μπορεί να μην αισθάνεται ασφαλής σε αυτή τη χώρα, ειδικά όταν έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά για να κάνουμε αυτή τη χώρα ασφαλή για όλους».
Οι ταξιδιωτικές συμβουλές της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου λένε ότι τα επίπεδα εγκληματικότητας είναι σχετικά χαμηλά στη Ρουάντα, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις διαρρήξεων, κλοπών, αρπαγών τσάντας και κλοπής στο Κιγκάλι.
Οι Ταμίλ αναγνώρισαν ότι είχαν θετικές αλληλεπιδράσεις στη Ρουάντα, αλλά λένε ότι οι αρνητικές εμπειρίες έχουν επιδεινώσει τα τραύματα του παρελθόντος και τους άφησαν φοβισμένους.
Ο Lakshani και ο Khartik είπαν ότι η κατάσταση διαβίωσής τους στη Ρουάντα ήταν μια βελτίωση από τον καταυλισμό του Ντιέγκο Γκαρσία, όπου κοιμόντουσαν σε σκηνές σε καταυλισμό μολυσμένο από αρουραίους, είχαν περιορισμένη πρόσβαση στο τηλέφωνο και δεν μπορούσαν να μαγειρέψουν τα γεύματά τους.
Υπάρχει και ένας πέμπτος Ταμίλ που παραμένει στη Ρουάντα αφού τον πέταξαν επίσης από τον Ντιέγκο Γκαρσία μετά από απόπειρα αυτοκτονίας. Εξακολουθεί να διεκδικεί διεκδίκηση διεθνούς προστασίας. Το BBC μίλησε μαζί του στο τηλέφωνο, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο και δεν του επιτρέπεται να φύγει.
Το BBC είδε μια επιστολή που τον εξιτήριο - λέγοντας ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εξωτερικός ασθενής. Λέει ότι κρατείται παρά τη θέλησή του αφού αρνήθηκε να επιστρέψει στον Ντιέγκο Γκαρσία. Ο δικηγόρος του ζήτησε από τη Biot να βρει μια λύση για αυτόν.
Στους τέσσερις μετανάστες που συναντήσαμε είπαν ότι, εάν δεν επιθυμούν να παραμείνουν στη Ρουάντα, μπορούν να επιστρέψουν στον καταυλισμό του Ντιέγκο Γκαρσία μέχρι να εγκατασταθούν σε μια «ασφαλή τρίτη χώρα».
Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε σε ερωτήσεις του BBC σχετικά με το εάν η Ρουάντα θεωρούνταν «ασφαλής τρίτη χώρα» για τη μόνιμη επανεγκατάσταση της ομάδας.
Όταν ρωτήσαμε τους μετανάστες σχετικά με το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τη Ρουάντα για να επεξεργαστεί και να στεγάσει ορισμένους αιτούντες άσυλο από το Ηνωμένο Βασίλειο, όλοι είπαν ότι είχαν ανησυχίες. «Αυτοί οι πρόσφυγες θα υπομείνουν τις ίδιες δυσκολίες και δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε», είπε ένας
Ο δικηγόρος του Leigh Day, Tom Short, είπε ότι οι δύο πελάτες του στη Ρουάντα είχαν αφεθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς βεβαιότητα και σε μια «κατάσταση αιώνιου καθαρτηρίου». Δικαστήρια, που κατατέθηκαν στο Λονδίνο, υποστηρίζουν ότι η μεταχείριση των μεταναστών στη Ρουάντα και στον Ντιέγκο Γκαρσία «συνιστά σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο».
Η αξιωματούχος της Ρουάντα κα Πικάρντ είπε ότι δεν υπάρχει «καμία ομοιότητα» μεταξύ της ομάδας των Ταμίλ και εκείνων που ενδέχεται να μετακινηθούν από το Ηνωμένο Βασίλειο - οι οποίοι, είπε, «θα υποβληθούν σε επεξεργασία και θα ενσωματωθούν στην κοινωνία μας».
Η κ. Πικάρντ είπε ότι η χώρα της ήταν «πάντα ανοιχτή» σε συζητήσεις σχετικά με τη μόνιμη διευθέτηση της ομάδας Ντιέγκο Γκαρσία και ότι αν συμβεί αυτό, θα τους «παρέχονταν όλες οι προστασίες και οι εγγυήσεις και οι ανάγκες ένταξης που θα είχαν».
Αλλά «αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζονται ως ιατρικοί εκκενωμένοι που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη», είπε.
Δεν δόθηκαν χρήματα στη Ρουάντα για να δεχτεί και να στεγάσει τους μετανάστες από τον Ντιέγκο Γκαρσία, είπε η κ. Πικάρντ, και ο «μόνος σύνδεσμος» με τη συμφωνία ασύλου ΗΒ-Ρουάντα ήταν ότι οι δύο χώρες ήταν «πολύ ισχυροί εταίροι».
Το Υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τα αιτήματα του BBC να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία του Ντιέγκο Γκαρσία. Η συμφωνία συμφωνήθηκε χρησιμοποιώντας ανυπόγραφες διπλωματικές σημειώσεις γραμμένες σε τρίτο πρόσωπο - γνωστές ως "notes verbales" - που στάλθηκαν μεταξύ της βρετανικής πρεσβείας στο Κιγκάλι και της κυβέρνησης της Ρουάντα. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας είπε ότι η κοινοποίηση των πληροφοριών στο πλαίσιο ενός αιτήματος για την Ελευθερία της Πληροφορίας θα «προδικάσει τις σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών.
Ούτε οι Συντηρητικοί ούτε οι Εργατικοί θα σχολίαζαν την τύχη των μεταναστών του Ντιέγκο Γκαρσία στη Ρουάντα ή τι θα επιδίωκαν να κάνουν μαζί τους εάν κερδίσουν τις εκλογές.
Και τα δύο κόμματα έχουν δεσμευτεί να μειώσουν την καθαρή μετανάστευση, αλλά οι Εργατικοί είπαν ότι θα καταργήσουν το σχέδιο των Συντηρητικών να πετάξουν ορισμένους αιτούντες άσυλο από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Ρουάντα.
Ο κ. Σουνάκ έχει θέσει την παράδοση του σχεδίου της Ρουάντα βασική προτεραιότητα της πρωθυπουργίας του, υποστηρίζοντας ότι θα αποτρέψει τους ανθρώπους να διασχίσουν τη Μάγχη με μικρά σκάφη.
Οι Εργατικοί περιέγραψαν το καθεστώς - το οποίο έχει ήδη κοστίσει στους φορολογούμενους 310 εκατομμύρια λίρες - ως "απεναντισμό από την αρχή μέχρι το τέλος".
Σε ανακοίνωσή τους, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες περιέγραψαν τις περιπτώσεις των Ταμίλ στη Ρουάντα ως «βαθιά ανησυχητικές» και είπαν ότι πρέπει να «διερευνηθούν σωστά».
Η πολιτική των Συντηρητικών να στέλνουν αιτούντες άσυλο από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Ρουάντα, πρόσθεσαν, ήταν «ανήθικη, ανεφάρμοστη και απίστευτα ακριβή [για] τους φορολογούμενους».
Η συναρχηγός του Κόμματος των Πρασίνων, Κάρλα Ντένιερ, περιέγραψε το σχέδιο της Ρουάντα ως «τιμωρητικό» και «απάνθρωπο» - προσθέτοντας ότι ο τρόπος για να σταματήσουν τους ανθρώπους να διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε μικρές βάρκες ήταν να τους παρέχουμε «ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές» για να υποβάλουν αίτηση για άσυλο. από το εξωτερικό.
Σε συνέντευξή του στο Today στο BBC Radio 4 νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ηγέτης του Reform UK Nigel Farage φάνηκε να παραιτείται από το επίσημο σχέδιο πολιτικής του κόμματος - ότι θα χρησιμοποιούσε τα βρετανικά υπερπόντια εδάφη για να διεκπεραιώσει γρήγορα αιτήματα αιτούντων άσυλο που φτάνουν μέσω ασφαλών χωρών. «Δεν νομίζω ότι είναι τρομερά πρακτικό», είπε - προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι που έρχονται παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να απελαθούν.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να «εξασφαλίσει λύσεις» για την ομάδα στη Ρουάντα, και περίπου 60 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται ακόμη στον Ντιέγκο Γκαρσία, σύμφωνα με τις «διεθνείς υποχρεώσεις» του.
Όσο περιμένουν, οι μετανάστες συνεχίζουν να ονειρεύονται ένα μέλλον αλλού.
«Αναρωτιόμαστε αν πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στη Βρετανία που μας έσωσε τη ζωή όταν φτάσαμε στον Ντιέγκο Γκαρσία ή αν πρέπει να θυμώσουμε μαζί της που έβαλαν τη ζωή μας σε κενό», λέει ο Mayur.
Σχόλια