Οι τόποι προσκυνήματος των διαχρονικών και ιερών πόλεων του Ιράκ

Stuart Butler Ένας ναός στο Ιράκ (Πίστωση: Stuart Butler)Στιούαρτ Μπάτλερ

Οι ταξιδιώτες σε αυτό που κάποτε ήταν το πνευματικό κέντρο του κόσμου μπορούν να μάθουν για τη μακρά και ιστορική ιστορία της περιοχής – καθώς και να δουν το μεγαλύτερο ετήσιο προσκύνημα στη Γη.

Ο αρχαιολογικός χώρος Nippur του Ιράκ, που ιδρύθηκε πριν από 7.000 χρόνια, ήταν κάποτε η καρδιά μιας από τις πρώτες καταγεγραμμένες θρησκείες . Σήμερα, σπάνιοι είναι οι επισκέπτες σε αυτά τα χαλασμένα από τις καιρικές συνθήκες ερείπια περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης. Αλλά αυτό δεν ήταν πάντα έτσι. Κάποτε, τόσο πολύ καιρό πριν, που ο ίδιος ο χρόνος είχε μόλις συλληφθεί, το Nippur ήταν το πνευματικό κέντρο του κόσμου. Προσκυνητές ήρθαν σε αυτή την ιερή πόλη της Μεσοποταμίας από μακριά και μακριά, και οι Σουμερίους βασιλιάδες ευλογήθηκαν εδώ από έναν από τους αρχικούς θεούς του κόσμου.

Οι αρχαίοι Σουμέριοι, που ζούσαν στο σημερινό κεντρικό Ιράκ, επινόησαν τον πολιτισμό όπως τον ξέρουμε . Ήταν οι Σουμέριοι που κατασκεύασαν τις πρώτες πόλεις και επινόησαν τη γεωργία . Εξέλιξαν τον τροχό και ανέπτυξαν τη γραφή , τα μαθηματικά και ακόμη και την ώρα των 60 λεπτών . Και ήταν επίσης οι Σουμέριοι που ήταν από τους πρώτους που δημιούργησαν την ιδέα της οργανωμένης θρησκείας και του προσκυνήματος.

Τελικά όμως, ο πολιτισμός των Σουμερών εξαφανίστηκε και αντικαταστάθηκε με άλλους πολιτισμούς με επικεφαλής ανθρώπους που προσεύχονταν σε διαφορετικούς θεούς. Μετά από χιλιάδες χρόνια, η χώρα που κάποτε ήταν γνωστή ως Μεσοποταμία έγινε Ιράκ και το Ισλάμ έγινε η κύρια θρησκεία. Όμως, παρόλο που οι θεοί έχουν αλλάξει, οι σύγχρονοι Ιρακινοί συνεχίζουν να δίνουν τόση σημασία στο προσκύνημα όπως εκείνοι οι πρώτοι ταξιδιώτες στο Nippur.

Σήμερα, μόλις περισσότερα από 100 χιλιόμετρα δυτικά του αρχαιολογικού χώρου του Nippur βρίσκονται οι ιερές πόλεις Najaf και Karbala, δύο από τους σημαντικότερους σιιτικούς ισλαμικούς χώρους προσκυνήματος στον κόσμο. Η επίσκεψη σε αυτές τις πόλεις θα δώσει στους ταξιδιώτες μια εικόνα για τη μακρά και ιστορική ιστορία της περιοχής – καθώς και για το σύγχρονο Ιράκ.

Stuart Butler (Σύστημα: Stuart Butler)Στιούαρτ Μπάτλερ

Nippur: Εκεί που γεννήθηκε ο Θεός

Για τους αρχαίους Σουμέριους, το Nippur ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ ουρανού και γης. Ο λόφος σε αυτήν την εικόνα λέγεται ότι είναι το σπίτι του Ενλίλ, του κυβερνήτη του σύμπαντος και του σημαντικότερου θεού των Σουμερίων. Αν και η ίδια η Νιπούρ δεν ήταν ποτέ κέντρο πολιτικής εξουσίας, ο έλεγχος της πόλης ήταν ζωτικής σημασίας επειδή ο Ενλίλ μπορούσε να παραχωρήσει τη βασιλεία στους μονάρχες άλλων κρατών πόλεων της Μεσοποταμίας. Αυτή η πνευματική σημασία σήμαινε ότι η Νιπούρ προσέλκυε θιασώτες από όλη την περιοχή.

Stuart Butler (Σύστημα: Stuart Butler)Στιούαρτ Μπάτλερ

Η ιστορία στα πόδια σας

Οι Σουμέριοι ήταν τεχνολογικά προηγμένοι και εκτός από την ανάπτυξη πρώιμων μορφών οργανωμένης θρησκείας, ανέπτυξαν επίσης το αρχαιότερο σύστημα γραφής στον κόσμο. Οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει περίπου 30.000 πήλινες πλάκες στο Nippur, και μεγάλο μέρος της τοποθεσίας παραμένει μη ανασκαμμένο.

Εδώ απεικονίζονται αρχαία κομμάτια αγγείων που μπορούν να βρεθούν ακόμα σπαρμένα σε αυτό το τεράστιο αρχαιολογικό συγκρότημα. Και ίσως αυτό είναι το πιο δελεαστικό πράγμα για το Nippur. Η τοποθεσία είναι εξαιρετικής σημασίας για την ανθρώπινη ανάπτυξη και αν ήταν σχεδόν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, θα ήταν πάντα γεμάτη τουρίστες. Αλλά εδώ, στην άκρη της ερήμου του Ιράκ, δεν υπάρχουν πολλά πέρα ​​από τον άνεμο, τη σκόνη και μερικά τείχη που μόλις διακρίνονται.

Stuart Butler (Σύστημα: Stuart Butler)Στιούαρτ Μπάτλερ

Μια μακρά κληρονομιά προσκυνήματος

Επτά χιλιάδες χρόνια αφότου το Nippur ήταν ο σημαντικότερος τόπος προσκυνήματος στη Μέση Ανατολή, το πνεύμα του προσκυνήματος παραμένει ισχυρό στο κεντρικό Ιράκ. Κάθε μέρα, χιλιάδες σιίτες πιστοί από αλλού στο Ιράκ και σε όλο τον κόσμο φτάνουν στην Καρμπάλα και τη Νατζάφ για να προσευχηθούν στα ιερά των ιερών πόλεων.

Πολλοί από αυτούς τους προσκυνητές είναι Ιρανοί. Μεγάλος αριθμός Ιρανών έρχονται σε οργανωμένες θρησκευτικές εκδρομές προσκυνήματος και συχνά πετούν κατευθείαν στο διεθνές αεροδρόμιο στη Νατζάφ πριν ταξιδέψουν στους ιερούς τόπους στην Καρμπάλα. Αυτή η φωτογραφία δείχνει προσκυνητές να προσεύχονται μέσα σε ένα από τα ιερά της Καρμπάλα.

Stuart Butler (Σύστημα: Stuart Butler)Στιούαρτ Μπάτλερ

Οι πρώτες μέρες του Ισλάμ

Το Ιράκ δεν έπαιξε μόνο έναν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη του πρώιμου πολιτισμού. Βοήθησε επίσης να καλλιεργηθεί το Ισλάμ και έπαιξε βασικό ρόλο στη δημιουργία σιιτών και σουνιτικών κλάδων της θρησκείας. Αυτή η διακλάδωση συνέβη το 632 Κ.Χ., λίγο μετά το θάνατο του Προφήτη Μωάμεθ, όταν ξέσπασε μια διαφωνία σχετικά με το ποιος έπρεπε να πάρει τη θέση του ως ο νέος ηγέτης του Ισλάμ. Μια ομάδα, που αργότερα έγινε γνωστή ως Σιίτες, ευνόησε τον ξάδερφο και γαμπρό του Μωάμεθ, Αλί ιμπν Αμπί Ταλίμπ, ή Ιμάμ Αλί. Πέθανε στην Κούφα του Ιράκ το 661 μ.Χ. και ετάφη στην κοντινή πόλη Νατζάφ. Με την πάροδο του χρόνου, ένα τεράστιο συγκρότημα ιερών έχει δημιουργηθεί γύρω από τον τάφο του που έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους τόπους προσκυνήματος στον κόσμο για τους σιίτες μουσουλμάνους.

Stuart Butler (Σύστημα: Stuart Butler)Στιούαρτ Μπάτλερ

Κοιλάδα της Ειρήνης του Ιράκ

Εκτός από το ιερό του Ιμάμ Αλί, η Νατζάφ φιλοξενεί το μεγαλύτερο νεκροταφείο του κόσμου , με περισσότερους από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους να είναι θαμμένοι εδώ. Το νεκροταφείο Wadi us Salaam, που σημαίνει Κοιλάδα της Ειρήνης, καλύπτει περίπου 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ιδρύθηκε πριν από 1.400 χρόνια. Πολλοί Σιίτες Μουσουλμάνοι επιθυμούν να ταφούν σε αυτό το νεκροταφείο κοντά στο ιερό του Ιμάμ Αλί και κατά μέσο όρο πραγματοποιούνται 80-120 νέες ταφές μια μέρα.

Ωστόσο, από το 2014 έως τα τέλη του 2017, ο αριθμός των ταφών αυξήθηκε σε περίπου 150-200 την ημέρα αφού η σιιτική πολιτοφυλακή, καθώς και ο τακτικός ιρακινός στρατός, πολέμησαν την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (IS), που εκείνη την εποχή έλεγχε περίπου το 40% του Ιράκ. . Πριν κατευθυνθούν στην πρώτη γραμμή, πολλοί από αυτούς που πολεμούσαν κατά του ΙΚ ήρθαν για να προσευχηθούν στο ιερό του Ιμάμ Αλί και ζήτησαν να ταφούν στο νεκροταφείο εάν σκοτωθούν.

Stuart Butler (Σύστημα: Stuart Butler)Στιούαρτ Μπάτλερ

Η ιερή πόλη της Καρμπάλα

Περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της Νατζάφ βρίσκεται η Καρμπάλα, μια άλλη μεγάλη πόλη προσκυνήματος των Σιιτών. Υπάρχουν δύο εξαιρετικά σημαντικά ιερά εδώ. Το πρώτο περιέχει τον τάφο του Husayn ibn Ali. Ο τρίτος ιμάμης του σιιτικού Ισλάμ, ο Χουσεΐν ιμπν Αλί ήταν εγγονός του προφήτη Μωάμεθ. Σκοτώθηκε κοντά στην Καρμπάλα το 680 ​​Κ.Χ. στη Μάχη της Καρμπάλα από στρατιώτες του χαλίφη των Ομαγιάδων Γιαζίντ Α'. Αυτή η εικόνα δείχνει την απίστευτη κεραμοσκεπή της οροφής του ιερού του. Αν και οι περισσότεροι προσκυνητές και επισκέπτες είναι σιίτες μουσουλμάνοι, τα ιερά είναι ανοιχτά σε όλους.

Stuart Butler (Σύστημα: Stuart Butler)Στιούαρτ Μπάτλερ

Εντυπωσιακή κεραμοσκεπή και αρχιτεκτονική

Επίσης στην Καρμπάλα και απέναντι από το Ιερό του Χουσέιν ιμπν Αλί, με το οποίο συνδέεται μέσω ενός μεγάλου πεζόδρομου, βρίσκεται ένας άλλος βασικός τόπος προσκυνήματος των Σιιτών: το Ιερό του Αλ-Αμπάς . Ο γιος του Ali ibn Abi Talib και ετεροθαλής αδελφός του Husayn ibn Ali, ο Al Abbas ήταν ο σημαιοφόρος του Husayn στη μάχη της Καρμπάλα και επίσης πέθανε στην ίδια μάχη. Όπως το Ιερό του Husayn ibn Ali, αυτός ο ιστότοπος είναι επίσης ανοιχτός σε όλους και είναι γνωστός για τα υπέροχα πλακάκια και την αρχιτεκτονική του.

Stuart Butler (Σύστημα: Stuart Butler)Στιούαρτ Μπάτλερ

Το μεγαλύτερο ετήσιο προσκύνημα στη Γη

Αν και μεγάλος αριθμός προσκυνητών επισκέπτεται καθημερινά τα ιερά της Νατζάφ και της Καρμπάλα, ο αριθμός φτάνει στο αποκορύφωμά τους κατά τη διάρκεια του ετήσιου προσκυνήματος των Σιιτών, γνωστό ως Arbaeen , το οποίο σηματοδοτεί το τέλος της 40ήμερης περιόδου πένθους που τιμά το θάνατο του Ιμάμ Χουσεΐν και του Αλ. Ο Αμπάς στη μάχη της Καρμπάλα.

Περισσότερα σαν αυτό:

Κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος του 2023, έλαβαν μέρος 25 εκατομμύρια άνθρωποι, γεγονός που καθιστά το Arbaeen μακράν το μεγαλύτερο ετήσιο προσκύνημα στη Γη. Αντίθετα, το 2023 μόνο περίπου 2,5 εκατομμύρια προσκυνητές συμμετείχαν στο Χατζ στη Μέκκα και, ενώ το Maha Kumbh Mela , ένα τεράστιο ινδουιστικό προσκύνημα στην Ινδία, έχει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων, πραγματοποιείται μόνο κάθε 12 χρόνια. Σε αυτή τη φωτογραφία ένας άνδρας κουβαλά μια γιγάντια σημαία ζητώντας από τον ιμάμ Μοχάμεντ αλ-Μάχντι, τον 12ο και τελευταίο Ιμάμη του Σιιτικού Ισλάμ, να επιστρέψει στη Γη και να φέρει δικαιοσύνη και ειρήνη στον κόσμο.

Stuart Butler (Σύστημα: Stuart Butler)Στιούαρτ Μπάτλερ

Μια αμφιλεγόμενη πρακτική

Παρόλο που ο Ιμάμ Χουσεΐν πέθανε στη μάχη της Καρμπάλα πριν από περισσότερα από 1.000 χρόνια, για πολλούς πιστούς, αυτό το γεγονός εξακολουθεί να προκαλεί συναισθήματα βαθιάς θλίψης και θλίψης. Πολλοί προσκυνητές που έφτασαν στον τάφο του ξέσπασαν σε κλάματα. Άλλοι δείχνουν τα συναισθήματά τους με πιο δραματικούς τρόπους. Το Tatbir είναι μια μορφή αυτομαστίγωσης που περιλαμβάνει τον αυτοκτύπημα με γροθιές, αλυσίδες ή ακόμα και μαχαίρια μέχρι να βγει αίμα. Είναι μια αμφιλεγόμενη πρακτική που πολλοί Σιίτες μελετητές και ηγέτες θεωρούν ως αυτοτραυματισμό και ως εκ τούτου απαγορεύεται στο Ισλάμ. Σήμερα, μερικοί προσκυνητές, όπως ο άνδρας που απεικονίζεται παραπάνω, εκτελούν μια στυλιζαρισμένη εκδοχή που δείχνει την πρόθεσή τους χωρίς στην πραγματικότητα να προκαλεί κανένα κακό, καθώς κάνουν ελαφρά και ρυθμικά τις κινήσεις του χτυπήματος. Αυτό γίνεται μερικές φορές με τον ρυθμό των ντραμς που μοιάζει με έκσταση.

Συντελεστής: Stuart Butler

Εξέγερση και καταστροφή

Ο αείμνηστος Ιρακινός δικτάτορας, Σαντάμ Χουσεΐν, ήταν Σουνίτης Μουσουλμάνος. Η σουνιτική μειονότητα αποτελεί περίπου το 40% του πληθυσμού του Ιράκ, αλλά υπό τον Χουσεΐν οι Σουνίτες κατείχαν σχεδόν όλες τις θέσεις εξουσίας. Κατά τη διάρκεια της μακράς βασιλείας του, ο Χουσεΐν φοβόταν όλο και περισσότερο ότι ο μεγάλος σιιτικός πληθυσμός του Ιράκ θα μπορούσε να σχηματίσει ένα κίνημα εξέγερσης για να αμφισβητήσει την απόλυτη κυριαρχία του. Μεταξύ των καταστολών του εναντίον των Σιιτών οπαδών ήταν η απαγόρευση των μαζικών προσκυνημάτων στα ιερά της Καρμπάλα και της Νατζάφ.

Το 1991, μετά το τέλος του πρώτου Πολέμου του Κόλπου, οι Σιίτες Ιρακινοί ξεσηκώθηκαν πράγματι σε εξέγερση. Αυτή η εξέγερση καταπνίγηκε βάναυσα από τον Χουσεΐν και κορυφώθηκε με τη σουνιτική δημοκρατική φρουρά του να επιτεθεί στα ιερά στην Καρμπάλα και να σκοτώσει εκατοντάδες (ο ακριβής αριθμός των θυμάτων είναι άγνωστος) και να καταστρέψει σοβαρά τα ιερά. Σήμερα τα κτίρια και τα κεραμίδια τους έχουν αποκατασταθεί προσεκτικά στην παλιά τους αίγλη και αποτελούν για άλλη μια φορά περήφανους τόπους προσκυνήματος για τους πιστούς.

Το BBC Travel's In Pictures είναι μια σειρά που αναδεικνύει εκπληκτικές εικόνες από όλο τον κόσμο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»