Ο πόλεμος θα οδηγήσει σε μια δεκαετία ανεφοδιασμού όπλων, λέει η εταιρεία

 


Η αυξανόμενη παγκόσμια σύγκρουση σημαίνει ότι οι χώρες θα περάσουν τα επόμενα 10 χρόνια για να ανεφοδιάσουν όπλα, δήλωσε το αφεντικό μιας από τις μεγαλύτερες κατασκευαστές όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Chemring, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως βασικός προμηθευτής του ΝΑΤΟ, είπε ότι οι χώρες αντιδρούν στους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία καθώς και «μια ολοένα και πιο διεκδικητική Κίνα».

Η εταιρεία θέλει οι πωλήσεις, οι οποίες ήδη κυμαίνονται γύρω από επίπεδα ρεκόρ, να τετραπλασιαστούν σε σχεδόν 1 δισ. £ έως το 2030.

«Η αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων σε όλο τον κόσμο οδηγεί σε έναν θεμελιώδη κύκλο επανεξοπλισμού που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Chemring, Michael Ord.

Η εταιρεία κατασκευάζει τεχνολογία αεροδιαστημικής, άμυνας και ασφάλειας για έθνη σε όλο τον κόσμο. Αναπτύσσει επίσης ανταλλακτικά για διαστημικά ταξίδια και προϊόντα «ηλεκτρονικού πολέμου».

Η εταιρεία έκανε την πρόβλεψή της καθώς ανέφερε αποτελέσματα για το εξάμηνο έως τις 30 Απριλίου, τα οποία έδειξαν ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8% στα 223,4 εκατομμύρια £.

Ωστόσο, τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν σχεδόν κατά το ένα τρίτο στα 15,2 εκατ. £, κάτι που η εταιρεία είπε ότι οφειλόταν στις κακές καιρικές συνθήκες σε ένα από τα εργοτάξιά της στο Τενεσί καθώς και στο κόστος που σχετίζεται με το συνταξιοδοτικό της πρόγραμμα.

Σχολιάζοντας το τρέχον περιβάλλον, ο Chemring είπε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι —τόσο μέλη του ΝΑΤΟ όσο και μη μέλη— αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες για να αναπληρώσουν τα δικά τους αποθέματα μετά την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, η οποία εισέρχεται στον τρίτο χρόνο πολέμου με τη Ρωσία.

Επισήμανε επίσης μια πρόσφατη ανακοίνωση του πρωθυπουργού Rishi Sunak για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Sir Keir Starmer, έχει επίσης δεσμευτεί να αυξήσει τις δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ εάν το κόμμα κερδίσει τις γενικές εκλογές, χωρίς να ορίσει προθεσμία.

Σύμφωνα με τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία, οι συνολικές εξαγωγές άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν κατά 70% στα 11,2 δισεκατομμύρια λίρες από το 2021 έως το 2022 «κυρίως για νέα συμβόλαια στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη».

Ορισμένα πολιτικά κόμματα και ακτιβιστές έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον ρόλο των αμυντικών εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου στις υπερπόντιες συγκρούσεις.

Το SNP, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι ομάδες διαμαρτυρίας καλούν το Ηνωμένο Βασίλειο να σταματήσει να πουλά όπλα στο Ισραήλ.

Ο Λόρδος Κάμερον, ο υπουργός Εξωτερικών, είπε τον περασμένο μήνα μια απαγόρευση θα ενισχύσει απλώς τη Χαμάς, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προμηθεύει μόλις το 1% των όπλων του Ισραήλ.

Οι υπουργοί είπαν ότι όλες οι αιτήσεις για άδεια εξαγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού και συναφών ειδών αξιολογούνται βάσει μιας σειράς κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του «κινδύνου να χρησιμοποιηθούν τα αντικείμενα για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση της εσωτερικής καταστολής».


https://www.bbc.com/news/articles/c3ggd88er4ro

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»