Ο Ζελένσκι αναμένει «σημαντικές αποφάσεις» για την Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής της G7

Getty Images
Οι ουκρανικές δυνάμεις λένε ότι χρειάζονται επειγόντως πιο προηγμένα δυτικά όπλα για να πολεμήσουν τα ρωσικά στρατεύματα εισβολής

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι αναμένει «σημαντικές αποφάσεις» στη σύνοδο κορυφής της G7 των ηγετών από επτά από τα πλουσιότερα έθνη του κόσμου για να βοηθήσει τη χώρα του να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής.

«Ένα μεγάλο μέρος θα αφιερωθεί στην Ουκρανία, την άμυνα και την οικονομική μας ανθεκτικότητα», είπε σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο Λευκός Οίκος λέει ότι η G7 έχει σημειώσει καλή πρόοδο σε ένα σχέδιο των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να συγκεντρώσει 50 δισ. δολάρια (39 δισ. £) ετησίως για την Ουκρανία.

Ο κ. Ζελένσκι, ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής στην Απουλία, στη νότια Ιταλία, αναμένεται επίσης να υπογράψει νέες συμφωνίες ασφαλείας με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

EPA-EFE/REX/Shutterstock Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni (δεξιά) χαιρετίζει τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky στο G7 στην Απουλία, στη νότια Ιταλία. Φωτογραφία: 13 Ιουνίου 2024EPA-EFE/REX/Shutterstock
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky (αριστερά) χαιρετίστηκε θερμά από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Giorgia Meloni, η οποία φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής της G7 στην Απουλία

Τα κράτη της G7, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ υπήρξαν σημαντικοί οικονομικοί και στρατιωτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας το 2022.

Τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που δέσμευσε ο όμιλος, παράλληλα με την ΕΕ, όταν η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία ανέρχεται σε 325 δισ. δολάρια. Τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας βρίσκονται στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι χώρες δεν μπορούν να κατάσχουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία από τη Ρωσία και να τα δώσουν στην Ουκρανία.

Αλλά το pot δημιουργεί μεγάλο ενδιαφέρον - περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο - οπότε η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθεί αυτό το ενδιαφέρον με δημιουργικό τρόπο.

Το σχέδιο είναι να λάβουμε ένα δάνειο στις διεθνείς αγορές, να δώσουμε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια στους Ουκρανούς κάθε χρόνο και να χρησιμοποιήσουμε τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποπληρώσουμε τους τόκους αυτού του δανείου κάθε χρόνο.

Αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά τεχνικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν.

Ο σύμβουλος ασφαλείας του προέδρου Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, λέει ότι τα «μεγάλα σκηνικά» του σχεδίου έχουν αποφασιστεί και ότι είναι πιθανό ένα καλό αποτέλεσμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες Ρώσοι αξιωματούχοι μίλησαν για την ιδέα να λάβουν τους τόκους από τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία ως «κλοπή», απειλώντας με αντίποινα.

Οι ηγέτες της PA Media G7 συναντώνται σε στρογγυλή τράπεζαPA Media
Οι συζητήσεις ξεκίνησαν στη σύνοδο της G7 στην Απουλία της νότιας Ιταλίας

Με τον κ. Μπάιντεν εν μέσω μιας στενής εκλογικής αναμέτρησης, και αρκετούς άλλους δυτικούς ηγέτες να υστερούν στις δημοσκοπήσεις, υπάρχει πίεση για παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία όσο ακόμα μπορούν.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak, ο οποίος αντιμετωπίζει μια ανοδική μάχη ενόψει των γενικών εκλογών του επόμενου μήνα, πρόκειται να ανακοινώσει έως και 309 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη των ενεργειακών και ανθρωπιστικών αναγκών της Ουκρανίας.

Επίσης σύντομα θα αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την ηχηρή ήττα από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση στις εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου για το κοινοβούλιο της ΕΕ.

Η Τζόρτζια Μελόνι της Ιταλίας καυχήθηκε ότι η χώρα της οδεύει σε αυτή τη σύνοδο κορυφής με «την ισχυρότερη κυβέρνηση από όλες», μετά από μια ισχυρή επίδοση στις ευρωπαϊκές εκλογές το περασμένο Σαββατοκύριακ

Η ασταθής πολιτική κατάσταση σε πολλές χώρες της G7 κάνει ορισμένους παρατηρητές να έχουν χαμηλές προσδοκίες για το τι μπορεί να επιτευχθεί.

Η Natalie Tocci, διευθύντρια του Ιταλικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, προειδοποίησε ότι «αν κάτι προκύψει από αυτή τη σύνοδο κορυφής, είναι ο φόβος μιας καταστροφής που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας», αναφέροντας πιθανές νέες κυβερνήσεις υπό τον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και η ακροδεξιά στη Γαλλία στον ορίζοντα.

Στην ατζέντα της συνόδου κορυφής στο θέρετρο Savelletri είναι επίσης τα εξής:

  • Πόλεμος στη Γάζα: Όλοι οι ηγέτες της G7 έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τερματισμό των εχθροπραξιών - συμπεριλαμβανομένης της άμεσης κατάπαυσης του πυρός, της απελευθέρωσης ομήρων και της αύξησης της βοήθειας
  • Μετανάστευση: Η Ιταλία ζητά από άλλα έθνη να συνεισφέρουν οικονομικά στο σχέδιο Mattei της, το οποίο δίνει στις αφρικανικές χώρες επιχορηγήσεις και δάνεια για να αναπτύξουν τις οικονομίες τους. Ωστόσο, πολλοί σχολιαστές υποψιάζονται ότι μπορεί να αποτελέσει κάλυψη για την Ιταλία να πατάξει τη μετανάστευση
  • Οικονομική ασφάλεια: Ένα σύμφωνο κατά του καταναγκασμού που εγκρίθηκε μετά την περσινή συνάντηση έχει σχεδιαστεί για να σταματήσει χώρες - όπως η Κίνα και η Ρωσία - να χρησιμοποιούν την οικονομική τους δύναμη για να επιβάλλουν τη θέλησή τους σε άλλους. Θεωρείται ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να συζητηθεί ξανά το θέμα αυτή τη φορά
  • Ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης: Αυτό τέθηκε επίσης πέρυσι, με τη δημιουργία μιας διαδικασίας για την προώθηση της «ασφαλούς, ασφαλούς και αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως»

Ο Πάπας Φραγκίσκος - ο οποίος θα γίνει ο πρώτος ποντίφικας που θα παρευρεθεί σε μια σύνοδο κορυφής της G7 - θα αναφερθεί στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης στη διάσκεψη.

Στο παρελθόν έχει ζητήσει παγκόσμια ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο της για την ηθική και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

https://www.bbc.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»