Τα άγρια ​​άλογα επιστρέφουν στην πεδιάδα του Καζακστάν μετά από αιώνες

Václav Šilha/Το άλογο του ζωολογικού κήπου της Πράγας Przewalski επιστρέφει στις πεδιάδες του ΚαζακστάνVáclav Šilha/Ζωολογικός κήπος της Πράγας
Ένα άλογο του Przewalski απελευθερώνεται πίσω στις χορταριασμένες πεδιάδες του Καζακστάν

Άγρια άλογα που απειλούνται με εξαφάνιση επέστρεψαν στη Χρυσή Στέπα του Καζακστάν για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 200 χρόνια μετά από προσπάθειες δεκαετιών.

Οι αερομεταφορές επτά αλόγων Przewalski από την Ευρώπη στη χώρα της Κεντρικής Ασίας πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Ιουνίου σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από τον ζωολογικό κήπο της Πράγας.

Ερευνητές είπαν στο BBC ότι τα άλογα τα πάνε καλά ήδη δύο εβδομάδες μετά: περιπλανώνται στις πεδιάδες και μάλιστα ξεκινούν τη διαδικασία ζευγαρώματος.

Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου λένε ότι είναι ένας θρίαμβος γενεών εργασιών διατήρησης.

«Πρόκειται για ένα απειλούμενο είδος που επιστρέφει στα προγονικά του εδάφη, ένα είδος που εξαφανίστηκε στη φύση τη δεκαετία του 1960, εμφανίστηκε για τελευταία φορά στη Μογγολία... επομένως είναι απλά υπέροχο... ένα θαύμα», δήλωσε ο Filip Mašek, εκπρόσωπος της Πράγας. ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ.

Ενώ τα άλογα έχουν επανεισαχθεί στη Μογγολία και την Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες, αυτή η επιχείρηση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που επιστρέφουν στο Καζακστάν.

Το άλογο Przewalski είναι το τελευταίο είδος άγριων αλόγων στον πλανήτη, που πήρε το όνομά του από τον Ρώσο εξερευνητή Nikolai Przewalski, ο οποίος ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε το άλογο για την ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα.

Το είδος προήλθε πριν από χιλιετίες από τις στέπες της Κεντρικής Ασίας και μεταφέρθηκε από ερευνητές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική τον 19ο και τον 20ο αιώνα, όπου οι πληθυσμοί εγκαταστάθηκαν σε ζωολογικούς κήπους.

Μερικοί από αυτούς κατέληξαν σε ζωολογικούς κήπους στο Μόναχο και την Πράγα - είναι οι απόγονοί τους που έχουν επανεισαχθεί τώρα στο Καζακστάν.

Τα πολιτιστικά αντικείμενα δείχνουν ότι οι άνθρωποι στο βόρειο τμήμα της χώρας ιππεύουν και χρησιμοποιούσαν τα άλογα για φαγητό τουλάχιστον 2.000 χρόνια πριν από τα αρχεία για εξημερωμένα άλογα στην Ευρώπη.

Αλλά μέχρι την εποχή της «ανακάλυψης» του Przewalski το 1879, τα άλογα μπορούσαν να βρεθούν μόνο σε ένα μικρό τμήμα της δυτικής Μογγολίας. Ο ανταγωνισμός με τους ανθρώπους και τα ζώα, μαζί με τις αλλαγές στο περιβάλλον τα οδήγησαν στον αφανισμό.

Αναγνωρίζοντας την απειλή, έγιναν διεθνείς προσπάθειες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να σωθούν τα ζώα. Στον ζωολογικό κήπο της Πράγας ανατέθηκε η «διεθνής μελέτη» της φυλής.

Εισήγαγε το πρώτο σώμα πίσω στο Καζακστάν την περασμένη εβδομάδα - μια ομάδα που αποτελείται από έναν επιβήτορα και έξι φοράδες. Στοχεύει να φέρει τουλάχιστον 40 ακόμη τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Πρόκειται για ένα γεγονός ιστορικής σημασίας», είπε ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου Μίροσλαβ Μπόμπεκ σε δήλωση.

«Τα επτά άλογα που μεταφέραμε εδώ με δύο αεροπλάνα του Τσεχικού Στρατού αντιπροσωπεύουν τα πρώτα άτομα αυτού του είδους στο κεντρικό Καζακστάν εδώ και εκατοντάδες χρόνια».

ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΠΡΑΓΑΣ Ένα άλογο του Przewalski που απελευθερώνεται στη ΜογγολίαΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΠΡΑΓΑΣ
Ένα άλογο του Przewalski κυκλοφόρησε στη Μογγολία το 2017

Το άλογο του Przewalski θεωρείται από καιρό το ένα αληθινό εναπομείναν είδος άγριων αλόγων - καθώς είδη όπως το αμερικανικό μάστανγκ και το αυστραλιανό μπρούμπι είναι άγρια ​​άλογα που προέρχονται από εξημερωμένα ζώα.

Το άλογο του Przewalski είναι πιο κοντό και πιο εύσωμο από τα σύγχρονα εξημερωμένα άλογα και οι γενετικές διαφορές τους δείχνουν ότι κανένα είδος δεν είναι πρόγονος του άλλου.

Ο ζωολογικός κήπος της Πράγας, ο οποίος πέρασε την τελευταία μιάμιση δεκαετία εισάγοντας τα άλογα πίσω στην Κεντρική Ασία, κυρίως στη Μογγολία, είπε ότι οι επιχειρήσεις στο Καζακστάν ήταν στα σχέδια από το 2022 μετά την υπογραφή συμφωνίας με την τοπική κυβέρνηση.

Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η πολυετής δουλειά. Ο ζωολογικός κήπος της Πράγας επέλεξε άλογα από διαφορετικά προγράμματα σε όλη την Ευρώπη και τα έβαλε μαζί στον ίδιο ζωολογικό κήπο στο Βερολίνο - Tierpark Berlin - για αρκετούς μήνες για να γνωριστούν πριν από το ταξίδι τους.

Αυτό ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου, με στρατιωτικά αεροπλάνα να πετούν τα όρθια άλογα σε δύο ομάδες σε μια διαδρομή 6.000 χιλιομέτρων που περιελάμβανε ενδιάμεσους σταθμούς στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

Χάρτης που δείχνει τη διαδρομή προς το Καζακστάν από την Ευρώπη

Μόλις άγγιξαν το έδαφος στο αεροδρόμιο Arkalyk στο Καζακστάν, μεταφέρθηκαν σε οκτώ ώρες οδικώς στις πεδιάδες, όπου τελικά απελευθερώθηκαν στο Altyn Dala - το Καζακικό όνομα για τη Χρυσή Στέπα.

«Η φοράδα με το όνομα] Tessa ήταν η πρώτη που έφυγε από το κουτί μεταφοράς στο στυλό, μετά ο Wespe, ακολουθούμενος από την Umbra και ο Sary τελείωσε το τετράδα», είπε ο κ. Bobek.

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου κ. Mašek είπε στο BBC ότι τα άλογα, μετά από κάποιο αρχικό τρόμο, άρχισαν να τολμούν πιο μακριά.

Σε μια «πολύ καλή» εξέλιξη, οι επιστήμονες ανέφεραν επίσης αυτή την εβδομάδα ότι μερικά από τα άλογα είχαν αρχίσει να ζευγαρώνουν.

Η ομάδα έχει μετακομίσει στις αρχές του καλοκαιριού, ώστε να έχουν χρόνο να προσαρμοστούν πριν από τον χειμώνα, ο οποίος είναι συνήθως βάναυσος στις πεδιάδες. Θα φυλάσσονται σε μια μάντρα «εγκλιματισμού» 60 εκταρίων για τον πρώτο χρόνο προτού απελευθερωθούν στα ευρύτερα λιβάδια.

Ο κ. Mašek είπε ότι ο ζωολογικός κήπος ήλπιζε να μιμηθεί την επιτυχία του προγράμματός του για τη Μογγολία την περασμένη δεκαετία - όπου η εισαγωγή 34 αλόγων είχε βοηθήσει να ενισχύσει τον γηγενή πληθυσμό σε περισσότερα από 850 ζώα.

Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι και αισιόδοξοι, είπε. Σημείωσε ότι ενώ η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν ήταν ο μοναδικός λόγος για την εξαφάνιση του αλόγου, ενέργειες όπως το κυνήγι και η αναπαραγωγή του είδους με εξημερωμένα άλογα επιτάχυναν την εξαφάνισή τους.

«Είμαστε ακόμα υπεύθυνοι για το γεγονός ότι αυτό το άγριο άλογο εξαφανίστηκε και τώρα μπορούμε να το αντιστρέψουμε και να το δώσουμε πίσω στη φύση».

Το περιέγραψε ως τον απώτερο στόχο ενός σύγχρονου ζωολογικού κήπου: «Να είναι αυτές οι Κιβωτές του Νώε που έχουν όλα αυτά τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

«Αν είναι δυνατόν - και μερικές φορές δεν είναι - θα πρέπει να προσπαθήσουμε και να κάνουμε τα πάντα για να τα επιστρέψουμε στο αρχικό τους περιβάλλον».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;