Οι πρόωρες εκλογές του Μακρόν αφήνουν τους αντιπάλους έκπληκτους μετά τις εκλογές στην ΕΕ

Οι πολιτικοί ηγέτες της Γαλλίας προσπαθούν να προετοιμαστούν για πρόωρες εκλογές αφότου ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διέλυσε το κοινοβούλιο ως απάντηση στην τσουχτερή ήττα των ευρωπαϊκών εκλογών από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ προειδοποίησε ότι η ψηφοφορία σε δύο γύρους, που θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου, θα μπορούσε να έχει «τις πιο σοβαρές συνέπειες» στη σύγχρονη γαλλική ιστορία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ηττήθηκαν επίσης βαριά στις ευρωεκλογές της Κυριακής από τη συντηρητική αντιπολίτευση, αλλά ο ίδιος απέκλεισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός του CSU της Βαυαρίας, Markus Söder, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του κ. Scholz ουσιαστικά έχει τελειώσει και πρέπει να ακολουθήσει το γαλλικό παράδειγμα.

Η Γερμανία δεν έχει προγραμματιστεί να διεξαγάγει νέες εκλογές μέχρι το 2025, αλλά ο κ. Söder είπε ότι «η χώρα χρειάζεται μια νέα αρχή».

Ο σύμμαχος του Μακρόν Yaël Braun-Pivet, ο οποίος είναι πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, είπε ότι υπήρχε μια εναλλακτική λύση στις νέες εκλογές, οι οποίες περιελάμβαναν ένα κυβερνητικό σύμφωνο, αλλά "ο πρόεδρος αποφάσισε ότι ο δρόμος δεν ήταν ανοιχτός γι 'αυτόν". Χωρίς πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η κυβέρνηση βασίζεται στην υποστήριξη άλλων κομμάτων για την ψήφιση νομοθεσίας.

Υπήρξε επίσης απογοήτευση από τη σοσιαλίστρια δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, ότι η ψηφοφορία διεξαγόταν τρεις εβδομάδες πριν η πρωτεύουσα να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το κόμμα Renew του κ. Μακρόν συγκέντρωσε λιγότερο από το 15% των ψήφων την Κυριακή, ενώ η αντιμεταναστευτική Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν και του νεαρού ηγέτη Τζόρνταν Μπαρντέλα, εξασφάλισε περισσότερο από 31%.

Η απόφαση για τη διεξαγωγή νέων εκλογών προκάλεσε σοκ σε όλο το πολιτικό φάσμα, με αναφορές για μια βιαστικά οργανωμένη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι ηγέτες του RN και η Marion Maréchal από το αντίπαλο ακροδεξιό κόμμα Reconquête.

Υπήρχαν εκκλήσεις για την πικρά διχασμένη αριστερά της Γαλλίας να συσπειρωθεί γύρω από τον Σοσιαλιστή Raphaël Glucksmann, ο οποίος σημείωσε σχεδόν 14% στις ευρωπαϊκές ψηφοφορίες.

Ο Πρόεδρος Μακρόν ενώθηκε με τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τη Δευτέρα στο γαλλικό χωριό Oradour-sur-Glane, για να τιμήσει την 80ή επέτειο από τη διαβόητη ναζιστική σφαγή στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν τα στρατεύματα των SS δολοφόνησαν 643 χωρικούς το 1944.

Ο Πρόεδρος Σταϊνμάγερ είπε ότι ήταν σωστό την επομένη των ευρωπαϊκών εκλογών οι Ευρωπαίοι να μην ξέχασαν ποτέ τη ζημιά που προκάλεσε ο εθνικισμός και το μίσος: «Ας μην ξεχνάμε ποτέ το θαύμα της συμφιλίωσης που έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το Alternative for Germany (AfD) ήρθε δεύτερο στην ευρωπαϊκή ψηφοφορία της Γερμανίας την Κυριακή, μπροστά από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού του κ. Scholz, παρά τη σειρά σκανδάλων που αφορούσαν τους δύο κορυφαίους υποψηφίους του AfD.

Οι νεοεκλεγείς ευρωβουλευτές του ψήφισαν υπέρ του αποκλεισμού του κορυφαίου υποψηφίου Maximilian Krah από την αντιπροσωπεία τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από έρευνα για φερόμενες σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα.

ANDRE PAIN/EPA-EFE/REX/Shutterstock ο ηγέτης του εθνικού συλλαλητηρίου Jordan Bardella (R) αντιδρά καθώς η αρχηγός του κοινοβουλευτικού κόμματος Marine Le Pen (L) εκφωνεί ομιλία στο εκλογικό κόμμα του γαλλικού δεξιού κόμματος National Rally (Rassemblement National ή RN ) στο ΠαρίσιANDRE PAIN/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Ράλλυ και ο Τζόρνταν Μπαρντέλα ήταν χαρούμενοι μετά τη νίκη της Κυριακής

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Μακρόν πρόκειται να συναντήσει τόσο τον Όλαφ Σολτς όσο και την Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι σε μια σύνοδο κορυφής της G7 αυτή την εβδομάδα στην ιταλική περιοχή της Απουλίας.

Οι τρεις ηγέτες είναι πιθανό όχι μόνο να συζητήσουν το αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής ψηφοφορίας της Κυριακής, αλλά και αν θα στηρίξουν την προσπάθεια της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ιταλός ηγέτης δήλωσε στο ιταλικό ραδιόφωνο τη Δευτέρα ότι είναι «πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για δεύτερη θητεία» για τον σημερινό επικεφαλής της Επιτροπής.

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της κυρίας φον ντερ Λάιεν αναδείχθηκε ως η μεγαλύτερη ομάδα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ένα γράφημα που δείχνει έδρες στο κοινοβούλιο της ΕΕ

Μεταξύ των νικητών της κεντροδεξιάς ήταν ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος κατάφερε να οδηγήσει το κόμμα του Πολιτικός Συνασπισμός σε μια οριακή νίκη επί του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος PiS για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία.

Ο κ. Τουσκ είναι πλέον ένας από τους λίγους ηγέτες της Ευρώπης που έχουν βγει από αυτές τις εκλογές με ισχυρότερη εντολή.

Το ακροδεξιό κόμμα της Πολωνικής Συνομοσπονδίας κέρδισε το 12% των ψήφων και ένας από τους επιτυχημένους υποψηφίους του είναι ο Grzegorz Braun - ο οποίος προκάλεσε διεθνή κατακραυγή τον Δεκέμβριο όταν χρησιμοποίησε πυροσβεστήρα για να σβήσει κεριά σε μια μενόρα στο πολωνικό κοινοβούλιο που τοποθετήθηκε εκεί για την εβραϊκή γιορτή του Χανουκά.

Ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει γιατί αυξάνεται η υποστήριξη προς τα ακροδεξιά, συντηρητικά, εθνικιστικά κόμματα και «πρέπει να λάβει υπόψη αυτές τις φωνές».

Την τσεχική ψήφο κέρδισε το αντιπολιτευόμενο κόμμα ANO του πρώην πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, το οποίο συγκέντρωσε επτά από τις 21 διαθέσιμες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αλλά ήταν επίσης μια καλή βραδιά για τρία μικρά αντισυστημικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου κόμματος που ονομάζεται Αυτοκινητιστές, που αγωνίζονται ενάντια στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ για μέτρα για την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα. Ένας από τους ευρωβουλευτές του MotoristS θα είναι ο αμφιλεγόμενος πρώην οδηγός αγώνων Filip Turek, ο οποίος πρόσφατα εκτέθηκε για παλιές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποκάλυπταν το πάθος του για τις ναζιστικές χειρονομίες και τα αναμνηστικά.

Η ακροδεξιά τα πήγε απροσδόκητα άσχημα στη Φινλανδία και τη Σουηδία. Το Κόμμα των Φινλανδών βρισκόταν στην τρίτη θέση, αλλά κατέληξε με μόλις 7,6% των ψήφων, ενώ οι αντιμεταναστευτικοί Σουηδοί Δημοκράτες υποχώρησαν στην τέταρτη θέση με 13,2% των ψήφων.

Υπήρξε επίσης ένα αιφνιδιαστικό αποτέλεσμα στη Δανία, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες της Mette Frederiksen ηττήθηκαν από το κόμμα των Πρασίνων-Αριστερών SF που συγκέντρωσε πάνω από το 17% των ψήφων.

Η κ. Frederiksen, η οποία αναρρώνει μετά από σωματική επίθεση στην Κοπεγχάγη το βράδυ της Παρασκευής, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «πραγματικά άθλιο».

https://www.bbc.com/news/articles/cv22jkmldlxo

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»