Άκρως απόρρητα, ένοχα μυστικά και θανατηφόρες ασθένειες: η Περιοχή 52 των ΗΠΑ, μπορεί να είναι και η... Κόλαση

Άκρως απόρρητα και ένοχα μυστικά, αλλά και θανατηφόρες ασθένειες σε πολλούς που έχουν εργαστεί εκεί. Η διαβόητη Περιοχή 52 των ΗΠΑ, θα μπορούσε να είναι και η Κόλαση επί Γης...

Έχετε ακούσει ποτέ για το Tonopah Test Range; Οι πιο πολλοί, σίγουρα όχι. Λοιπόν, το Tonopah Test Range είναι μια εξαιρετικά διαβαθμισμένη περιορισμένη- στρατιωτική εγκατάσταση- που διαχειρίζονται από κοινού το υπουργείου Άμυνας και το υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών· η βάση αυτή βρίσκεται περίπου 48 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης Tonopah στη Νεβάδα

Οι εγκαταστάσεις της βάσης, έχουν χτιστεί το 1957 και ό,τι συμβαίνει στο Tonopah Test Range μένει στο Tonopah Test Range… (Περιοχή 52 αποκαλείται χάριν συντομίας). Άνθρωποι που έχουν εργαστεί εκεί, φεύγουν και «ξεχνούν» τα πάντα και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αναγνωρίζει καν ποια ήταν η αποστολή τους.

Σύμφωνα με δύο βετεράνους της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, που υπηρέτησαν στη βάση κατά το τελευταίο διάστημα του Ψυχρού Πολέμου, οι εργασίες που διεξάγονταν στην Περιοχή 52 προκάλεσαν σε πολλούς, χρόνιες και απειλητικές για τη ζωή τους, ασθένειες. Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνείται να αναγνωρίσει την υπηρεσία τους, πράγμα που σημαίνει ότι τους αρνήθηκαν και οικονομική και ιατρική βοήθεια που δικαιούνται.

Η βάση από φωτογραφία δορυφόρου.
Η βάση από φωτογραφία δορυφόρου.

Εξασφάλισαν τη σιωπή του...

Ο Μαρκ Ελάι, πρώην τεχνικός της Πολεμικής Αεροπορίας, εργαζόταν στην Περιοχή 52 στα μέσα της δεκαετίας του 1980, επιφορτισμένος με την επιθεώρηση σοβιετικών μαχητικών αεροσκαφών που είχαν «αποκτηθεί κρυφά» από τον αμερικανικό στρατό. Σε συνέντευξή του στο CBS News, είπε πως ό,τι συνέβαινε εκεί ήταν τόσο μυστικό που τον ανάγκασαν να υπογράψει συμφωνία μη αποκάλυψης (NDA). Καθ' όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η κυβέρνηση διεξήγαγε πυρηνικές δοκιμές κοντά στη βάση, οι οποίες προκάλεσαν τη διασπορά ραδιενεργού υλικού στη γύρω περιοχή· Ενώ μια έρευνα του 1975 έδειξε αφθονία τοξικών υλικών στην περιοχή, κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι θα ήταν «έναντι του εθνικού συμφέροντος» να σταματήσουν οι δοκιμές, καθώς το «κόστος… είναι μικρό και λογικό για τα οφέλη που προκύπτουν».

Όμως εκείνα τα πειράματα είχαν διαρκή αντίκτυπο στη ζωή του Ελάι. «Μου κατάστρεψαν τους πνεύμονες. Είχα κύστες στο συκώτι μου… Άρχισα να γεμίζω λιπώματα και όγκους στο κορμί μου, που έπρεπε να αφαιρέσω άμεσα. Απέκτησα σοβαρά προβλήματα στο ουροποιητικό μου», είπε στο CBS News. Ο συνάδελφος του Ελάι, βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας Ντέιβ Κρετ υπηρέτησε στη Μοίρα της Αστυνομίας Ασφαλείας της Περιοχής 52 από το 1983 μέχρι το 1987· επίσης, υπέφερε από προβλήματα υγείας (έχει έναν όγκο στην πλάτη και χρόνια βρογχίτιδα). Ο Ντέιβ Κρετ, τα τελευταία περίπου οκτώ χρόνια αναζητεί και άλλα πρώην μέλη της υπηρεσίας που έχουν παρόμοια προβλήματα υγείας.

«Δεν μπορείτε να δείτε ιονίζουσα ακτινοβολία», είπε στο Las Vegas Review Journal το 2023. «Το σωματίδιο Άλφα είναι μικροσκοπικό, επομένως κανείς δεν μπορεί να το δει… Δεν γνωρίζετε ότι βρίσκεται εκεί· είναι στη σκόνη που αναπνέεις, στο νερό που πίνεις και που με αυτό μαγειρεύεται το φαγητό σου». Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση είχε πει ότι ασφάλισε την περιοχή ώστε να μην υπάρξει εξάπλωση της μόλυνσης. Ο τρόπος που το έκανε ήταν με συρματοπλέγματα! Δεν έχω διδακτορικό στη Φυσική, αλλά ένας συρμάτινος φράχτης σε προστατεύει μόνο από κλέφτες και αγρίμια…».

Απαγορευμένος τόπος...
Απαγορευμένος τόπος...

Σαν να μην υπάρχουν!

Ενώ η πλειοψηφία των βετεράνων είναι εξασφαλισμένοι όταν πρόκειται για προβλήματα υγείας που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της εργασίας τους, ο Ελάι, και ο Κρετ, αλλά και άλλοι που πέρασαν από την Περιοχή 52, δεν έχουν τέτοια πλεονεκτήματα.
Στις περιπτώσεις τους, αυτό οφείλεται στο ότι οι αποστολή τους στη βάση δεν καταγράφεται στα αρχεία τους, και συνεπώς δεν μπορούν να αποδείξουν ότι υπηρέτησαν εκεί!

Αυτό που κάνει την κατάσταση ακόμη πιο απογοητευτική για τους δύο, αλλά και για άλλους βετεράνους είναι ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του υπουργείου Ενέργειας έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια αρωγής, ύψους 25,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων!
«Η προάσπιση του εθνικού συμφέροντος ήταν πιο σημαντική από τη ζωή μου», είπε ο Έλαι στο CBS News . «Υπάρχει ένα σύνθημα που λέει ο κόσμος: «Deny deny until you die» (αρνήσου, αρνήσου μέχρι να πεθάνεις). Ευελπιστώντας να λογοδοτήσει κάποτε η κυβέρνηση και να αποδώσει σε βετεράνους σαν αυτόν τη βοήθεια που τους αξίζει, ο Κρετ υπέβαλε μήνυση τον Αύγουστο του 2023.

Όταν προσεγγίστηκε αξιωματούχος της Περιοχής 52 από το CBS News για σχολιασμό, το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ο Ελάι και ο Κρετ είχαν υπηρετήσει μεν, αλλά όχι εκεί που υποστήριζαν…
Η περιοχή πεθαίνει και μαζί της πεθαίνουν και άνθρωποι και ζώα. Το 2007 αποκαλύφθηκε ότι ένας εργολάβος είχε ρίξει έως και μισό τόνο τοξικών αποβλήτων σε μια λίμνη στην περιοχή, με αποτέλεσμα τον θάνατο 61 αλόγων. Το υλικό εκείνο είχε χρησιμοποιηθεί σε πειράματα στη βάση.

Πεζοναύτες των ΗΠΑ  εκτοξεύουν προσομοιωμένους πυραύλους εδάφους-αέρος στο πεδίο δοκιμών Tonopah.
Πεζοναύτες των ΗΠΑ εκτοξεύουν προσομοιωμένους πυραύλους εδάφους-αέρος στο πεδίο δοκιμών Tonopah.
Να σημειώσουμε, ότι το 2008, η Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας πρότεινε εκ νέου τη μεταφορά των εγκαταστάσεων της Περιοχής 52 στον τόπο πυραύλων White Sands, μια κίνηση που δεν υποστηρίχτηκε από τοπικούς και κρατικούς αξιωματούχους, που διατείνονται ότι θα κόστιζε στην περιοχή θέσεις εργασίας και έσοδα.

Στην ταινία της Warner Bros «Looney Tunes Back in Action», ο Μπαγκς Μπάνι και ο Ντάφι Ντακ επισκέπτονται μια μυστική στρατιωτική βάση στην έρημο της Νεβάδα, που χρησιμοποιείται κυρίως ως χώρος απόκρυψης εξωγήινων μορφών ζωής και τεχνολογίας, αλλά και κυβερνητικών μυστικών, που ονομάζεται… Περιοχή 51. Και οι θεωρίες συνωμοσίας εξαπλώνονται περισσότερο και από την μόλυνση που προκαλεί η βάση του Tonopah Test Range…

https://www.ethnos.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»