Προϊστορικό κρανίο «γιγαντιαίας χήνας» βρέθηκε στην Αυστραλία

 Jacob C. Blokland Μια απεικόνιση ενός μεγάλου πουλιού με ένα μεγάλο μακρύ ράμφος και μικρά μάτια μπροστά από μια λίμνη

Jacob C. Blokland
Ο Genyornis newtoni εξαφανίστηκε πριν από περίπου 45.000 χρόνια

Το κρανίο μιας προϊστορικής «γίγαντας χήνας» ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία.Ανήκει σε ένα πλέον εξαφανισμένο γιγάντιο πουλί χωρίς πτήση που ζύγιζε 230 κιλά (36 πέτρες) - περίπου πέντε φορές περισσότερο από ένα ΟΝΕ.

Το απολίθωμα ηλικίας 45.000 έως 50.000 ετών είναι το πιο πλήρες κρανίο ενός Genyornis newtoni που έχει ανακαλυφθεί.

Και οι ερευνητές λένε ότι το «εκπληκτικά σπάνιο εύρημα» θα τους δώσει μια εικόνα για το πώς έμοιαζε το πουλί.

Jacob C. Blokland Μια καλλιτεχνική ανακατασκευή του κρανίου του Genyornis newtoni δίπλα σε μια φωτογραφία του κρανίου του Genyornis newtoniJacob C. Blokland
Μια καλλιτεχνική ανακατασκευή του κρανίου, δίπλα στο απολίθωμα

«Το να συνειδητοποιήσουμε ότι ήταν ένα άθικτο κρανίο ήταν τόσο ικανοποιητικό», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, στο περιοδικό Historical Biology , Δρ Φίμπι ΜακΙνέρνεϊ, από το Πανεπιστήμιο Flinders της Αδελαΐδας.

«Σκέφτηκα, "Θεέ μου, αυτό είναι καταπληκτικό - στην πραγματικότητα βρήκαμε ένα".

"Το Genyornis είναι γνωστό [περίπου] εδώ και 128 χρόνια - και τώρα έχουμε πραγματικά ένα κρανίο για αυτό."

Το κρανίο μήκους 32 εκατοστών βρέθηκε, το 2019, στις ξηρές κοίτες της λίμνης Callabonnam - μια απομακρυσμένη περιοχή της ενδοχώρας της Νότιας Αυστραλίας όπου χιλιάδες ζώα κάποτε κόλλησαν στη λάσπη - προσκολλημένα σε ένα σχεδόν πλήρες απολιθωμένο σώμα του πουλιού.

Το μόνο άλλο γνωστό κρανίο για αυτό το είδος, που αναφέρθηκε το 1913, ήταν σοβαρά κατεστραμμένο και είχε μόνο μια μικρή ποσότητα από το αρχικό κόκκαλο, οπότε λίγα μπορούσαν να συλλεχθούν από αυτό.

Είχαν επίσης ένα φαρδύ διάκενο, δυνατό δάγκωμα και μπορούσαν να συνθλίψουν μαλακά φυτά και φρούτα στην οροφή του στόματός τους.

Ο Genyornis newtoni είναι συγγενής της αυστραλιανής κίσσας χήνας, αλλά εξελίχθηκε πριν από αυτούς σε ξεχωριστή γενεαλογία και σχετίζεται στενότερα με το είδος screamer της Νότιας Αμερικής.

Η αποκάλυψη της σχέσης του με άλλα είδη ήταν περίπλοκη, είπε ο Δρ McInerney, αλλά το νέο εύρημα επέτρεψε στους ερευνητές να αρχίσουν να «συνθέτουν το παζλ, το οποίο δείχνει, με απλά λόγια, αυτό το είδος είναι μια γιγάντια χήνα».

Τα τελευταία από τα μεγάλα, χωρίς πτήση mihirung, ή thunderbirds, ιθαγενή της Αυστραλίας, περιπλανήθηκαν στην ύπαιθρο την ίδια στιγμή με άλλα γιγάντια πλάσματα, συμπεριλαμβανομένων των σαύρων και των καγκουρό, και όταν έφτασαν οι πρώτοι άνθρωποι, περίπου πριν από 50.000 χρόνια.

Και το μέγεθος και η εμφάνιση αυτού του «περίεργου και υπέροχου» πουλιού θα το έκανε «πολύ αξιοθέατο», σύμφωνα με τον Δρ ΜακΙνέρνεϊ.

Πανεπιστήμιο Flinders Μια γυναίκα που φορά μια κίτρινη μπλούζα κοιτάζει το κρανίο με έναν χαμογελαστό άνδρα με καρό πουκάμισο να στέκεται δίπλα της κρατώντας ένα άλλο απολίθωμαΠανεπιστήμιο Flinders
Η Dr Phoebe McInerney και ο Jacob Blokland με το κρανίο

Ο Jacob Blokland, ο οποίος δημιούργησε μια επιστημονικά ακριβή ανακατασκευή του πουλιού των περίπου 2 μέτρων, είπε: «Χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα πουλιά ως συγκριτικά, είμαστε σε θέση να επαναφέρουμε σάρκα στα απολιθώματα και να τα επαναφέρουμε στη ζωή».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα γιγάντια πουλιά είχαν πολλές ασυνήθιστες προσαρμογές για τους υδρόβιους βιότοπους, προστατεύοντας τα αυτιά και το λαιμό τους από το νερό όταν βυθίζονται.

Και είπαν ότι αυτό θα μπορούσε να είχε οδηγήσει στην εξαφάνισή τους, περίπου 45.000 χρόνια πριν, καθώς τα σώματα γλυκού νερού στη βόρεια Νότια Αυστραλία ήταν πλέον ως επί το πλείστον αλμυρές λίμνες.

Ο Δρ Gerald Mayr, ορνιθολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Senckenberg της Φρανκφούρτης, είπε ότι τα απολιθωμένα κρανία πουλιών ήταν «εκπληκτικά σπάνια» και αυτό το «εξαιρετικό εύρημα» παρείχε πληροφορίες για τον ρόλο που έπαιζε το γιγάντιο πουλί στο αυστραλιανό οικοσύστημα εκείνη την εποχή.

https://www.bbc.com/news/articles/cy99v7xg45xo

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»