Δεν άντεξε τις πιέσεις της Άγκυρας ο Σαμαράς;





  • Υπόγεια συμφωνία Αθηνών – Άγκυρας για το θέμα των ιεροδιδασκάλων;
  • Ισχυρές πιέσεις από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Άγκυρα, φόβισαν τον Αντώνη Σαμαρά
Τελικά, φαίνεται πως το θέμα των ιεροδιδασκάλων, που έγινε αιτία να ταρακουνηθεί η κυβέρνηση, δρομολόγησε άτυπες ενδοκυβερνητικές συσκέψεις που με τη σειρά τους οδήγησαν σε απόφαση να μην "κατέβει" το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για ψήφιση. Όμως, τελικά, αυτό δεν έγινε κατορθωτό να αποφευχθεί και πραγματοποιήθηκε μέσα σε έντονους τόνους η συζήτηση του νομοσχεδίου περί ιεροδιδασκάλων μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Μόνο που αυτή η συζήτηση και η ψηφοφορία που ακολούθησε φαίνεται πως όχι μόνο δεν κατόρθωσε να κλείσει το συγκεκριμένο θέμα, αλλά ενδέχεται λίαν συντόμως να γίνει μία βασική αιτία έως και κατάρρευσης της συγκυβέρνησης, η οποία επίσημα φαίνεται πως έδειξε σθένος, παρά και τις επίσημες πιέσεις που δέχθηκε από το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών για να κάνει πίσω.


Σύμφωνα με άρθρο του Σάββα Καλεντερίδη στην "Κυριακάτικη Δημοκρατία",  
οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ άσκησαν πιέσεις στα κόμματά τους να μην ψηφιστεί η τροπολογία, ενώ ο πολιτευτής της ΔΗΜΑΡ Ιλχάν Αχμέτ άσκησε κι αυτός με τη σειρά του πιέσεις για να μην τεθεί καν σε ψηφοφορία η τροπολογία. Έπειτα από αυτό, την παραμονή της συζήτησης της τροπολογίας το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση των τριών αρχηγών των κομμάτων της συμπολίτευσης και κατόπιν πιέσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αποφασίσθηκε να μην εισαχθεί προς συζήτηση η τροπολογία! Δηλαδή, αποφασίστηκε να δικαιωθεί ο πρόξενος, αλλά και ο τούρκος πρέσβης, που είχε ήδη επικοινωνήσει με τον Γ.Γ. του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Κασκαρέλη, ζητώντας του ανερυθρίαστα να μην εισαχθεί προς συζήτηση η επίμαχη τροπολογία στη Βουλή! Την επόμενη ημέρα, αφού ο πρωθυπουργός δέχτηκε μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία αν προχωρούσε στην αναβολή της συζήτησης θα δινόταν εμφανώς η εντύπωση ότι η Τουρκία επηρεάζει ακόμα και το κοινοβουλευτικό έργο στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τους άλλους δύο αρχηγούς και τελικά η τροπολογία ψηφίστηκε, για να ακολουθήσει απαράδεκτη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα παρέβλεψε τα νόμιμα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη ακολουθώντας στάση καταπίεσης...».
Σύμφωνα με δική μας απολύτως αξιόπιστη πηγή και παρά τις δημόσιες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν να γίνονται από την πλευρά των τουρκοφρόνων της Θράκης -προσκείμενων στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής-, ο νόμος που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων φέρεται να είναι «γράμμα κενό» και μάλιστα, με συναίνεση της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά και κατόπιν συγκεκριμένων πιέσεων που άσκησε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της η τουρκική κυβέρνηση.
Έτσι, όπως ενημερωνόμαστε, οι ανακοινώσεις και ο γενικότερος θόρυβος που γίνεται αυτή τη στιγμή στη Θράκη από τουρκόφρονες μουσουλμάνους της ακριτικής αυτής περιοχής, στην πραγματικότητα είναι ένας «αντιπερισπασμός» που αποσκοπεί στην δημιουργία εντυπώσεων για την «εθνικά σκληρή κυβέρνηση Σαμαρά». Στην πραγματικότητα, έχει υπάρξει άτυπη συμφωνία στην οποία αναφέρεται πως ο νόμος που αφορά τον διορισμό των ιεροδιδασκάλων τελικά δεν πρόκειται να εφαρμοστεί…!

Η κυβέρνηση, εν ευθέτω χρόνω (όταν δηλαδή θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονικά και εάν υπάρξουν έντονες και επίσημες αντιδράσεις εκ μέρους των ιεροδιδασκάλων, οι οποίες θα διαρρεύσουν στον αντικυβερνητικό τύπο ή στο διαδίκτυο) θα ανακοινώσει την αδυναμία πρόσληψής τους, προφασιζόμενη την δύσκολη οικονομική συγκυρία ή ακόμη κι επειδή η τρόικα (ο γνωστός ένοχος για όλα, που κινδυνεύει να γίνει ανέκδοτο, όπως «η κοκα-κόλα που πάει με όλα») θα αρνείται νέες προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων…

Αυτή τη στιγμή, από όσα μαθαίνουμε, το κλίμα είναι ιδιαίτερα ευχάριστο στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και κάποιοι εκ των υπαρχόντων μουσουλμάνων βουλευτών μιλούν για μεγάλη νίκη, η οποία όμως πρέπει να παραμείνει μυστική, λόγω της υπάρχουσας συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας και –φυσικά- υπό τον φόβο αντιδράσεων που θα οδηγήσουν σε εξαναγκασμό της εφαρμογής του σχετικού νόμου.

Το παιχνίδι που παίζεται αυτή τη στιγμή, σε βάρος του Ελληνισμού και της Ελληνικότητας της Θράκης, είναι μείζονος σημασίας, αφού μέσω της ακατανόητης πολιτικής συμφωνίας που έγινε, ουσιαστικά η κυβέρνηση Σαμαρά αναγνωρίζει εμμέσως μία άτυπη συγκυριαρχία της Άγκυρας στην περιοχή της Θράκης, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός καλείται πλέον να αποδείξει έμπρακτα πως όχι μόνο δεν έχει κάνει καμία συμφωνία με την Άγκυρα, αλλά και πως προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε εφαρμογή του νόμου περί ιεροδιδασκάλων.
Ειδάλλως, ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να αρχίσει να κοιτά προς το μέλλον και συγκεκριμένα προς ένα ειδικό δικαστήριο στο οποίο θα είναι ο πρώτος κατηγορούμενος για έμμεση εκχώρηση δικαιωμάτων εντός της Ελληνικής Επικράτειας στην Άγκυρα και άρα για εσχάτη προδοσία… 
Εμείς, ευελπιστούμε πως η συγκεκριμένη πληροφόρησή μας δεν είναι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αποτελεί μέρος της τουρκικής προπαγάνδας μέσω της οποίας η Άγκυρα θέλει να εμφανίζεται στους μουσουλμάνους της Θράκης ως η κυρίαρχη δύναμη στην οποία μπορούν και πρέπει να προσεγγίσουν.
Σε σημερινό δημοσίευμα, εξάλλου, ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να δυσαρεστήθηκε εντονότατα από το σχετικό νομοσχέδιο και τηλεφώνησε ο ίδιος στον Αντώνη Σαμαρά, ζητώντας του να πάρει πίσω το νομοσχέδιο για τους ιεροδιδασκάλους. Ο τούρκος αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε με απόλυτη σαφήνεια:
"Ο Ερντογάν πριν την αναχώρηση του για το Κατάρ θα τηλεφωνήσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και θα του συστήσει να μην εγκριθεί από το Κοινοβούλιο αυτός ο νόμος ή αν εγκρίθηκε να επιστραφεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας".
Κατά την πάγια τουρκική τακτική, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Cihan ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς σε δηλώσεις του αναμιγνύει το θέμα των μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων με αυτό της Χάλκης:
«Εμείς είμαστε θετικοί στο ζήτημα και το εξετάζουμε στα πλαίσια των θρησκευτικών ελευθεριών. Σε αντίθεση η Ελλάδα που δεν ικανοποιεί αυτές τις ανάγκες των Τούρκων της δυτικής Θράκης, αλλά λαμβάνει μέτρα που περιορίζουν τη δυνατότητα ίδρυσης βακουφιών, περιορίζει τις θρησκευτικές ελευθερίες ακόμη και την απόκτηση ακινήτων. Τους δύο μουφτήδες τους διόρισε η Ελλάδα. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το νόμιμο μας δικαίωμα και διορίσαμε τους δικούς μας. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται τους δικούς μας μουφτήδες. Τώρα διορίζουν ιεροδιδασκάλους οι οποίοι θα δουλεύουν υπο τις εντολές των δικών τους μουφτήδων, παραβιάζουν τα δικαιώματα της κοινότητας».
Στη συνέχεια των δηλώσεών του, ο τούρκος αντιπρόεδρος είπε:
«Αν εμείς εκλέγαμε τον Πατριάρχη εμείς τον διορίζαμε, θα το δεχόσασταν; Όχι… Δεν είναι δυνατόν να φέρουμε δίπλα αυτά που κάνουμε εμείς στην Τουρκία με αυτά που κάνει η Ελλάδα «στην Τουρκική-Μουσουλμανική μειονότητα. Η απόφαση της κυβέρνησης μας είναι η εξής: θα κάνουμε τα πάντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες, όμως ως αντίκρισμα δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτά που γίνονται σε μια χούφτα Μουσουλμάνων Τούρκων στη δυτική Θράκη. Αυτοί που θέλουν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, ας κοιτάξουν αυτή την πλευρά και αργότερα τότε θα λάβουμε στα σοβαρά το αίτημα τους.»
Ο Αρίντς τόνισε εξάλλου πως ήδη ο Αχμέτ Νταβούτογλου έχει ήδη τηλεφωνήσει στον Δημήτρη Αβραμόπουλο για να τονίσει πως αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι λάθος.  Η δημοσίευση αυτών των παρεμβάσεων στον τουρκικό τύπο, από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης, προς την κυβέρνηση της Ελλάδας, δεν αποτελεί εξόφθαλμη ανάμιξη στα εσωτερικά της Ελλάδας, αλλά απόδειξη πως υπήρξαν και άλλες αδημοσίευτες ισχυρότερες πιέσεις προς την κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν περιμένουμε, φυσικά, μία έντονη δήλωση από την πλευρά του Ελληνική υπουργείου Εξωτερικών, αφού εάν υπήρχε τέτοια διάθεση θα έπρεπε να έχει ήδη υπάρξει κάποιο σκληρότατο διάβημα προς την Άγκυρα. Είναι προφανές, πως η Αθήνα επέλεξε την σιωπή, ευελπιστώντας -ίσως- στην μη δημοσιοποίηση των παρασκηνίων, των πιέσεων και των διαβουλεύσεων που δέχτηκε. Και αυτός, ακριβώς, είναι και ο λόγος που ενδυναμώνει την άποψη περί σιωπηρής αποδοχής των τουρκικών απαιτήσεων περί μη ψήφισης ή ισχύος του νόμου που αφορά τους μουσουλμάνους ιεροδιδασκάλους στην Θράκη.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, όμως, μόνο ο χρόνος μπορεί να επιβεβαιώσει το τι πρόκειται να συμβεί. Και το διάστημα των 6-7 μηνών που μεσολαβεί, μέχρι τα γεγονότα να φέρουν στην επιφάνεια την αλήθεια, είναι πολύ μεγάλο και ίσως κρύβει πάρα πολύ δυσάρεστες εξελίξεις και εκπλήξεις στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μέσα από κοινωνικά, εθνικά και οικονομικά ζητήματα που "τρέχουν" και που απειλούν ευθέως την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Σχόλια

Ο χρήστης Φοινικας1957 είπε…
ραγιαδες ολης της χωρας ! !
ξυπνηστε ! ! !

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!