Δανία: Στροφή 180 μοιρών για την εξόρυξη ουρανίου στη Γροιλανδία


 
Η πλειοψηφία του Δανικού κοινοβουλίου δήλωσε έτοιμη να επιτρέψει την εξόρυξη και τις εξαγωγές ουρανίου στη Γροιλανδία, σηματοδοτώντας μια ιστορική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Δανίας, έπειτα από 30 χρόνια αντίθεσης στην πυρηνική ενέργεια. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η EurActive, η πλειοψηφία του Δανικού κοινοβουλίου, για πρώτη φορά, αποφάσισε να άρει την πολιτική μηδενικής ανοχής της Δανίας σχετικά με το ραδιενεργό μέταλλο, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Το πέμπτο μεγαλύτερο κοίτασμα ουρανίου στον κόσμο, στην περιοχή Kvanefjeld, βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Γροιλανδίας και εφόσον η αυτοδιοικούμενη Δανική περιοχή ζητήσει επισήμως να εκμεταλλευτεί αυτό το έδαφος, η Δανία θα μπορούσε να καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του εν λόγω ραδιενεργού μετάλλου.
Το ουράνιο δημιουργείται ως παραπροϊόν, κατά την εξαγωγή άλλων πολύτιμων και στρατηγικής σημασίας μετάλλων, που χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, στα κινητά τηλέφωνα. Του ουράνιο, χρησιμοποιείται, επίσης, στην πυρηνική ενέργεια και τις ατομικές βόμβες.
Λόγω της πολιτικής σημασίας της ασφάλειας, η Γροιλανδία θα πρέπει να ζητήσει την άδεια από τη Δανία πριν αυτή άρει την πολιτική μηδενικής ανοχής.
«Πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα με θετικό τρόπο. Εάν απορρίψουμε το αίτημα της Γροιλανδίας, η Δανία θα φανεί ότι διαδραματίζει έναν πολύ περίεργο ρόλο», δήλωσε η εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής, Rasmus Helveg Petersen των Κοινωνικών Φιλελευθέρων, μέλος της συγκυβέρνησης της Δανίας, στην εφημερίδα Politiken.
Σε αναμονή νέας έκθεσης
Σύμφωνα πάντα με την EurActive, η Γροιλανδία, πρώην αποικία της Δανίας, απέκτησε αυτοδιοίκητο το 1979. Τριάντα χρόνια αργότερα, απέκτησε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης με ευθύνη για τις δικαστικές της υποθέσεις, την αστυνομία και τους φυσικούς πόρους, ωστόσο, η κυβέρνηση της Δανίας εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη για τις εξωτερικές υποθέσεις, την οικονομική πολιτική και την ασφάλεια.
Την άνοιξη, θα δημοσιευθεί έκθεση της Γροιλανδίας για τις πρώτες ύλες και τις επιπτώσεις του ουρανίου στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Εάν η έκθεση δεν αποκαλύψει σημαντικά ζητήματα, είναι πιθανό το κοινοβούλιο της Γροιλανδίας να ανάψει το πράσινο φως για την εξόρυξη ουρανίου.
«Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη ορυχείων ουρανίου, εφόσον αυτά λειτουργούν με ορθό τρόπο και σε συνεργασία με τη Δανία», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Jens Frederiksen, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος.
«Εφόσον όλοι οι άλλοι μπορούν να πωλούν ουρανίου, τότε θα μπορούσαμε κι εμείς. Υπάρχουν πολλά χρήματα στη μέση», είπε.
Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Kuupik Kleist, δήλωσε ότι το κόμμα του, Inuit Ataqatigiit (ΙΑ), επιθυμεί πρώτα να γίνει μια δημόσια συζήτηση στη Γροιλανδία για το ουράνιο.
«Μέχρι να υπάρξει ένας καλός λόγος για την άρση της πολιτικής μηδενικής ανοχής, θα τη συνεχίσουμε», δήλωσε ο Kleist.
Στροφή 180 μοιρών για το ουράνιο
Το ουράνιο είναι ένα τοξικό και ραδιενεργό μέταλλο και η έκθεση σε αυτό μπορεί να επηρεάσει τους νεφρούς, τον εγκέφαλο, το ήπαρ και την καρδιά. Πολλές μελέτες έχουν δείξει, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι σε ορυχεία ουρανίου έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.
Η κύρια χρήση του ουρανίου στον πολιτικό τομέα είναι η τροφοδότηση εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας και η αξιοποίησή του σε μεγάλη κλίμακα, δυνητικά, θα μπορούσε να αλλάξει τη θέση της Δανίας στη διεθνή σκηνή.
«Πρόκειται για ένα τεράστιο σημείο καμπής στην εξωτερική πολιτική του βασιλείου», δήλωσε ο ειδικός για το ουράνιο, Cindy Vestergaard, από το Δανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών.
«Εάν η πολιτική μηδενικής ανοχής πρόκειται να καταργηθεί, η Δανία θα γίνει μέρος του παγκοσμίου ατομικού δικτύου, το οποίο διαθέτει μία από τις πιο ισχυρές φωνές στον πυρηνικό τομέα.
 
Greek Finance Forum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!