ECONOMIST ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ "Πιέσεις για εξαγωγή αερίου μέσω Τουρκίας"

Την εκτίμηση ότι η  Κύπρος ενδέχεται να πιεστεί από τους πιστωτές της να κατασκευάσει αγωγό για εξαγωγή του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, εκτιμά το περιοδικό Economist κάτι που φανερώνει ότι πίσω από το κυπριακό μνημόνιο κρύβεται ένα τεράστιο γεωπολιτικό παιχνίδι μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας-ΕΕ, όπως άλλωστε, και στην περίπτωση του ελληνικου μνημονίου, και ως γνωστόν "όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια".
Εάν συνδυάσουμε και τις τελευταίες δηλώσεις του επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, «να τελειώνουμε με το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο» καταλαβαίνουμε ότι η Ε.Ε και προφανώς στην πλάτη της και οι Η.Π.Α επιδιώκουν χτύπημα στην ευρασιατική υπερδύναμη τουτέστιν στη Ρωσία.

 

Σε σημερινό του δημοσίευμα το έγκριτο περιοδικό αναφέρει πως ανάμεσα στις επιλογές που εξετάζονται σε σχέση με τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους είναι και ο δανεισμός του πλήρους ποσού από την τρόικα και η καθυστέρηση της αποπληρωμής μέχρι να αρχίσουν να «ρέουν» τα οφέλη από τα τεράστια κοιτάσματα αερίου. Δηλαδή προσπαθούν εμφανώς να συνδέσουν τα κοιτάσματα με τον δανεισμό, με μια ανταλλαγή του στιλ "θα ξεπληρώσετε σε είδος". Μόνο που αυτές οι συναλλαγές είναι πάντοτε ετεροβαρείς, και εις όφελος του δανειστή.
«Για πολιτικούς λόγους οι Κύπριοι σχεδιάζουν την εξαγωγή αερίου με την κατασκευή ενός δαπανηρού τερματικού υγροποίησης αερίου που ίσως χρειαστεί 15 έτη να δημιουργήσει έσοδα. Εντούτοις, οι πιστωτές της Κύπρου μπορεί να πιέσουν για την πιο γρήγορη (και πιο φθηνή) επιλογή της κατασκευής αγωγού στην Τουρκία. Κάτι τέτοιο, με τις συνομιλίες με τους τουρκοκύπριους να έχουν παγώσει, θα ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τους ελληνοκύπριους», αναφέρει ο Economist.
Το περιοδικό "φωτογραφίζει" τη Ρωσία αφού αναφέρεται σε "πολιτικούς λόγους", ενώ προάγει τη λύση του αγωγού της Τουρκίας ως να μην υπάρχουν προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, και ωσάν να μην υφίσταται η παράνομη Κατοχή του Νησιού.
Μήπως υπονοείται ότι οι πιστωτές θα επιβάλουν και λύση στο Κυπριακό προφανώς, εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνισμού; Γιατί εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο ο αγωγός μέσω Τουρκίας είναι "όνειρο θερινής νυκτός", και μας μπαίνουν υποψίες και για την πρώτη προσπάθεια επιβολής του Σχεδίου Ανάν, που ματαιώθηκε χάρις τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα ηγέτη, τον αείμνηστο Τάσο Παπαδόπουλο. Προφανώς θα επιδιωχθεί σύντομα μια δεύτερη προσπάθεια.
Οι εν λόγω εκτιμήσεις για μελλοντικές πιέσεις των πιστωτών σε σχέση με το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης για την κυπριακή πολιτική ηγεσία, που θεωρεί το βαθμό εμπλοκής των πιστωτών στο ζήτημα του φυσικού αερίου ως ένα από τα σημαντικά σημεία τριβής με την τρόικα.
Σημειώνεται πως σε πρόσφατη της έκθεση η RBS υπολογίζει την αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην κυπριακή αποκλειστική ζώνη κοντά στα 620 δισ. ευρώ. Τα αποθέματα στο οικόπεδο 12, στο οποίο έχει ήδη προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση η αμερικανική Noble, υπολογίζονται κοντά στα 90 δισ. ευρώ. Τα δε καθαρά έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων υπολογίζονται κοντά στα 100 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου. Καθόλου άσχημα για το μέγεθος μιας μικρής χώρας σαν την Κύπρο.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!