Καλό πράγμα η πολιτική υποστήριξη της Ευρώπης, αλλά δεν... τρώγεται!

  • Πώς το έλεγε ο Γιώργος προεκλογικά; Λεφτά υπάρχουν...!
  • Ούτε ένας σοβαρός πολιτικός ή δημοσιογράφος δεν υπάρχει στη χώρα που να ρωτήσει τον κύριο πρωθυπουργό, που βρίσκονται αυτά τα λεφτά;
Εγκλωβισμένη στην αναβλητικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – η οποία δεν είναι σε θέση να αρθρώσει ούτε ένα συνολικό σχέδιο για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας- βρίσκεται η κυβέρνηση. Είναι, ωστόσο, εγκλωβισμένη και στην πείσμωνα άρνησή της να μη ζητά ξεκάθαρα οικονομική στήριξη παρά το γεγονός ότι αυτό είναι το ζητούμενο. Είναι σαν αυτό που λέει ο σοφός λαός “ο κόσμος το έχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι”.
Ουσιαστικά ο Γ. Παπανδρέου ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δηλώσει μόνη της ότι θα στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα, χωρίς η τελευταία να το ζητήσει. Ωστόσο, χώρες όπως η Γερμανία αρνούνται πεισματικά να προβούν σε μια τέτοια δήλωση καθώς αντιμετωπίζουν τεράστια εσωτερικά προβλήματα. Πώς θα πείσει η Μέρκελ τους ψηφοφόρους ότι βρέθηκαν λεφτά για την χρεοκοπημένη Ελλάδα; Εξ’ ου και η δήλωσή της περί εξόδου κάποιας χώρας από την Ευρωζώνη, φωτογραφίζοντας εμφανώς την Ελλάδα.
Σ’ αυτό το κλίμα κινήθηκε και η έκτακτη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Ζοζέ Μπαρόζο. Οι σχέσεις τους έτσι κι αλλιώς δεν είναι καλές, ωστόσο, η κρισιμότητα της κατάστασης έκανε επιτακτική μια συνάντηση. Όμως η ατμόσφαιρα ήταν παγωμένη και ουσιαστικά δεν βγήκε τίποτε παραπάνω.
Έτσι, το σκληρό παζάρι και το θρίλερ συνεχίζεται με την Ελλάδα να επαναφέρει το σενάριο της προσφυγής στο ΔΝΤ σε μια προσπάθεια να πιέσει περαιτέρω τους Ευρωπαίους. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για οικονομικό και ηθικό ζήτημα αναφερόμενος στα υψηλά επιτόκια δανεισμού και είπε ότι όλες οι λύσεις (και το ΔΝΤ) είναι ανοικτές.
Ο δε Μπαρόζο είπε και πάλι ότι η ΕΕ είναι στο πλευρό της Ελλάδας, αλλά για την ταμπακιέρα, δηλαδή τον μηχανισμό οικονομικής στήριξης, ουδέν. Καλή η πολιτική στήριξη αλλά δεν τρώγεται…
Το αδιέξοδο είναι πλέον εμφανές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το χαρτί του ΔΝΤ που ρίχνει στο τραπέζι η κυβέρνηση δεν είναι απλά εκβιαστικό δίλημμα για την Ευρώπη, αλλά το σκέφτονται πολύ σοβαρά. Υπάρχει δε μια προσπάθεια επικοινωνιακού χαρακτήρα στα ελληνικά ΜΜΕ να εξωραϊστεί η εικόνα του ΔΝΤ ώστε αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση να πέσει πιο μαλακά στον κόσμο. Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι ΔΝΤ σημαίνει χιλιάδες απολύσεις, μεγάλη ανεργία, ανέχεια για τα χαμηλά εισοδήματα.
Επικίνδυνο bra de fer
Τα πάντα όπως όλα δείχνουν για την ελληνική οικονομία θα κριθούν λοιπόν στις 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι μέχρι τις 25 Μαρτίου η Ευρώπη θα πάρει τις αποφάσεις της και εμείς τις δικές μας, η κυβέρνηση παίζει το τελευταίο της χαρτί απέναντι στη διχασμένη και σπαρασσόμενη από τις γαλλογερμανικές έριδες Ευρώπη.
«Δώστε μας βοήθεια και καθαρή πολιτική στήριξη για να μην προσφύγουμε στο ΔΝΤ που μας περιμένει με ανοικτές αγκάλες», λέει η κυβέρνηση. Ουσιαστικά ζητά εγγυήσεις ώστε να δανείζεται χρήματα με χαμηλά spreads, κάτω από 250 μονάδες βάσης. Αυτό είναι το διακύβευμα.
Κι επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί στην ΕΕ που δεν θα ήθελαν να δεχθεί η Ένωση ένα τέτοιο πλήγμα, να προσφύγει δηλαδή μία χώρα μέλος στο ΔΝΤ, η κατάσταση μοιάζει με ρινγκ. Από τη μια όσοι λένε ότι καλό είναι η Ελλάδα να μας αδειάσει τη γωνία και από την άλλη όσοι δίνουν περιθώρια ελπίδας στη χώρα ότι η ευρωστήριξη είναι σίγουρη.
Μπροστά σ’ αυτό το σκληρό μπρα ντε φερ, οι υπόλοιποι το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να… προσευχηθούμε να μην κάνει καμιά γκάφα η κυβέρνηση, η οποία είναι πάντα επιρ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!