Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010

Επισκόπηση Ελληνικού Τύπου (29/01/10)

Ποια θέματα κυριαρχούν: Η εκτόξευση των spreads πάνω από τις 400 μονάδες, τα νέα "χτυπήματα" των κερδοσκόπων και τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Νταβός της Ελβετίας για την ελληνική οικονομία, την οποία χαρακτήρισε "αδύναμο κρίκο" της Ευρωζώνης, καθώς και οι έντονες πιέσεις από την Κομισιόν προς τη χώρα μας για να εφαρμόσει την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο τομέα.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δημόσιο: Οριστική η αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών. Απειλή κυρώσεων από την Κομισιόν".
Η εφημερίδα γράφει ότι "τελειώνετε με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο", λέει ουσιαστικά η Κομισιόν στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ξεκινώντας τη διαδικασία κυρώσεων αν δεν παρθούν αποφάσεις μέσα στο επόμενο δίμηνο".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πού πήγαν τα λεφτά των αγροτών; Η ΕΕ διέθεσε για την ελληνική γεωργία περίπου 60 δισ. ευρώ από το 1986".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τα δισεκατομμύρια ρέουν, αλλά οι αγρότες καταρρέουν! Εβδομήντα δισεκατομμύρια ευρώ θα έχουν διατεθεί για την ελληνική γεωργία από ευρωπαϊκούς πόρους μέχρι τα τέλη του 2013. Από αυτά, τα εξήντα, περίπου, δισεκατομμύρια αφορούν την περίοδο από το 1986 έως και το 2009. Το νούμερο είναι πολύ μεγάλο για να βρισκόμαστε κάθε χρόνο τέτοια εποχή αντιμέτωποι με τα μπλόκα, τις διαμαρτυρίες και την απόγνωση των αγροτών και την περαιτέρω καταβαράθρωση της ελληνικής οικονομίας".
Η ΑΥΓΗ: "Ώρα για ευρω-απάντηση στους κερδοσκόπους".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "άλλη μια μαύρη μέρα για την ελληνική οικονομία χθες, καθώς τα spreads των ελληνικών ομολόγων ξεπέρασαν τις 400 μονάδες βάσης, ενώ συνεχίστηκαν τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που εμφανίζουν την Ελλάδα ως "δούρειο ίππο" της Κίνας".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τρώμε άγριο ξύλο από τους κερδοσκόπους που εκβιάζουν ανοιχτά τον Παπανδρέου να μην κάνει συμφωνίες με το Πεκίνο".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "κάθε μέρα που περνά οι Έλληνες το "χωνεύουν" ότι η χώρα τους έχει γίνει ο καρπαζοεισπράκτορας της Ευρώπης-μετά από ένα σίριαλ διαπόμπευσης εβδομάδων από το διευθυντήριο των Βρυξελλών, κυβερνήσεις και πιστωτικούς κολοσσούς της Ευρωζώνης- ενώ ο πρωθυπουργός μάταια επιχειρεί αποσόβηση των χειρότερων επενδύοντας σε πιθανά επικοινωνιακά οφέλη, μέσω των ταξιδιών του στο εξωτερικό, όπου και συνεχίζει την επιχείρηση "αποκατάσταση αξιοπιστίας".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Ευρωπαϊκή βοήθεια με εγγυήτριες δυνάμεις. Παπανδρέου: Να εκδοθεί ευρωομόλογο".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ευρωπαϊκή λύση για την ελληνική κρίση αναζητούν οι Βρυξέλλες. Ο βρετανικός "Economist" την υπαινίχθηκε χθες, αλλά ο γαλλικός "Monde" αποκάλυψε ότι Γάλλοι και Γερμανοί συζητούν σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας αντιλαμβανόμενοι ότι το πρόβλημα απειλεί ευθέως την ΟΝΕ. Ακολούθησαν διαψεύσεις, αλλά κοινή είναι η πεποίθηση ότι στο παρασκήνιο μεθοδεύονται λύσεις".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ασπίδα προστασίας στο ευρώ. Γαλλία και Γερμανία στηρίζουν την ελληνική οικονομία".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μέσα στον καταιγισμό των επίμονων εμπρηστικών και καταστροφολογικών δημοσιευμάτων και προβλέψεων, το γύρο του κόσμου έκανε χθες ένα δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας "Λε Μόντ" που κάνει λόγο για την εξέταση σχεδίου χρηματοπιστωτικής διάσωσης της χώρας μας από κράτη της ευρωζώνης, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Γερμανία".
ΕΘΝΟΣ: "Τελεσίγραφο για τα όρια συνταξιοδότησης. Προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "έρχεται η "λυπητερή" της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στο Δημόσιο. Η χώρα μας καλείται από την Κομισιόν να συμμορφωθεί το αργότερο ενός δύο μηνών".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στου Μιχάλη τα πατζάκια "άγνωστοι" έβαλαν γκαζάκια".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "απορίας άξιον είναι πως τα τζιμάνια του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δεν πήραν χαμπάρι, ενώ φύλαγαν το γραφεί του πρώην πρωθυπουργού Σημίτη, τους γνωστούς - αγνώστους που πήγαν και έβαλαν γκαζάκια στο γραφείο του. Και να σκεφθεί κανείς ότι το γραφείο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας επί της οδού Ακαδημίας και ήταν καταμεσήμερο όταν έβαλαν τα γκαζάκια και έφυγαν απαρατήρητοι και σαν κύριοι".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τελεσίγραφο 60 ημερών για τα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι η Ελλάδα εδώ και δέκα μήνες δεν εφαρμόζει την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταδιοξότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Παραβιάζεται η αρχή για την ισότητα των αμοιβών υποστηρίζει και προσθέτει ότι οι ισχύουσες ελληνικές διατάξεις εισάγουν διακρίσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιώνει εναρμόνιση ενός δύο μηνών".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Καρφώνει Μαξίμου η Ξενογιαννακοπούλου. Κατηγορεί Πάγκαλο - Παμπούκη ως υπεύθυνους για τις καθυστερήσεις στο υπουργείο της".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σαφείς αιχμές εναντίον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου και του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη για τις καθυστερήσεις στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού άφησε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παραπέμποντας στο Μαξίμου τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στο ΚΤΕ Υγείας".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Γιώργος - Θαπατέρο κατά κερδοσκόπων. Μήνυμα των δύο πρωθυπουργών από το Νταβός, αλλά η κινδυνολογία συνεχίζεται".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μέτωπο Ελλάδας - Ισπανίας κατά κερδοσκόπων συγκροτήθηκε χθες στο Νταβός. Οι πρωθυπουργοί Παπανδρέου και Θαπατέρο μίλησαν για επιθέσεις που δέχεται το ευρώ και οι οικονομίες των χωρών τους και για σπέκουλα φημών, που έχει ως αποτέλεσμα όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού".
ΕΣΤΙΑ: "Υψηλότερος φόρος εισοδήματος. Θα επιβαρυνθούν και πάλι τα "κορόϊδα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "λίγες ημέρες προ των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, από τις στήλες αυτές γράφαμε ότι "αν επανέλθη το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία οι φόροι θα αυξηθούν".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ένα βήμα προ της κηδεμονίας η Ελλάδα. Τρισέ: Θα διαφυλάξουμε την επίτευξη των ελληνικών στόχων-Παπανδρέου: Διαψεύδω τα σχέδια διάσωσης".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα και τις αγορές ότι τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης είναι αποφασισμένα να επιβάλλουν, εν είδει κηδεμονίας, τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Γιώργου Παπανδρέου σε συζήτηση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο κ. Τρισέ δήλωσε πως η Κομισιόν, η ΕΚΤ και οι εταίροι θα φροντίσουν αν εφαρμοστεί πλήρως το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Εξίσωση ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών...στο Δημόσιο, ζητά από την Ελλάδα η Κομισιόν. Προειδοποιητική επιστολή απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "προειδοποιητική επιστολή, που αποτελεί το πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας, απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα περί μη συμμόρφωσης της χώρας με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ηλικία συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων".
ΤΑ ΝΕΑ: "Εξέγερση για τις μειώσεις μισθών. Μπαράζ απεργιών στο Δημόσιο αρχές Φεβρουαρίου".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "απεργιακό μπαράζ στο Δημόσιο φέρνει η εισοδηματική πολιτική που προβλέπει περικοπές επιδομάτων και μείωση αποδοχών για αρκετές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Εφοριακοί και τελωνειακοί αρχίζουν με 48ωρη απεργία στις 4 και 5 Φεβρουαρίου και ακολουθεί η ΑΔΕΔΥ με γενική απεργία στις 10 του μήνα".
Η ΝΙΚΗ: "Δεν είμαστε...ζουλού. Η "λεγεώνα των ξένων" μας θέλει τριτοκοσμική χώρα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "η αγορά έχει νεκρώσει, η ανεργία έχει εκτοξευθεί στα ύψη, τα τυφλά σενάρια των κερδοσκόπων έχουν παγώσει κάθε επενδυτική δραστηριότητα και η χώρα δανείζεται με τριτοκοσμικά επιτόκια".
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: "Βαθύ λαρύγγι" πίσω από τον ...κίτρινο πυρετό. Το πρόσωπο που μίλησε για το DEAL με την Κίνα αναζητεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το φάντασμα της χρεοκοπίας συνεχίζει να πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, παρά την ανάσα ανακούφισης πουέδωσε η πρώτη για το 2010 πώληση ελληνικών ομολόγων ύψους 8 δισ. ευρώ. Πριν περάσουν 48 ώρες, η είδηση ότι η Ελλάδα ψάχνει χρήμα και στην Κίνα εκτίναξε τα επιτόκια, αφού όλοι βλέπουν ότι η χώρα είναι "ένα ζαλισμένο κοτόπουλο που τώρα μπορεί να το ξεζουμίσουν".
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Προσλήψεις "μαϊμού" σε εταιρεία- σφραγίδα. Νέες αποκαλύψεις για το...έργο Μαρκόπουλου στο υπουργείο Τουρισμού".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τελειωμό δεν έχουν οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση σε οργανισμούς του υπουργείου Τουρισμού την περίοδο της θητείας του Κώστα Μαρκόπουλου, ενώ σήμερα το "Π" φέρνει στη δημοσιότητα 34 προσλήψεις που έγιναν παραμονές των εκλογών σε εταιρεία - σφραγίδα".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πλήρης καθολική ασφάλιση μπορεί να κατακτηθεί με ενιαίο λαϊκό αγώνα. Συζήτηση στη Βουλή της πρότασης νόμου του ΚΚΕ".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "οι λύσεις που πρέπει να επιβάλουν με την πάλη τους οι εργαζόμενοι στο Ασφαλιστικό πρέπει να είναι τέτοιες που να εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών οικογενειών και σε κάθε περίπτωση πρέπει να επιβαρύνουν το κεφάλαιο και όχι τους ασφαλισμένους, επισήμαναν χθες οι βουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης νόμου του Κόμματος, για τα αποθεματικά των Ταμείων και το ασφαλιστικό σύστημα".
Η ΣΦΗΝΑ:"Πώς θα ρυθμιστούν τα χρέη σε χιλιάδες νοικοκυριά. Σκληρό παζάρι της Λούκας Κατσέλη με τις τράπεζες".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ειδικές επιτροπές φιλικού διακανονισμού, που θα στελεχωθούν με δικηγόρους και εκπροσώπους ενώσεων καταναλωτών και θα εδρεύουν σε κάθε νομαρχία, θα αναλάβουν το ρόλο του διαμεσολαβητή στην προσπάθεια των υπερχρεωμένων δανειοληπτών να πετύχουν ένα συμβιβασμό με τις τράπεζες. Το νέο σχέδιο νόμου, που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή από την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, δίνει διέξοδο σε εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά που βρίσκονται εγκλωβισμένα στο τραπεζικό σύστημα, κινδυνεύοντας να χάσουν τις περιουσίες τους!".
Η ΧΩΡΑ: "Είμαστε ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης. Ομολογία Παπανδρέου που δέχθηκε καταιγισμό ερωτημάτων στο Νταβός".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η "ανάκριση" χθες στο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός, έφερε την ομολογία του Γ. Παπανδρέου που ενώπιον των εταίρων παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της Ευρώπης".
City Press: "Μπαράζ δηλώσεων αντί για μέτρα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους από το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο, που τελούν σε κατάσταση κινητοποιήσεων. Κι αυτό, διότι σε πεντασέλιδη επιστολή που έστειλε η υπουργός Κ. Μπατζελή προς νέους αγρότες δίνονται απαντήσεις σε σειρά αιτημάτων των αγροτών και, ταυτόχρονα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους".
Metro: "Νέα χτυπήματα κερδοσκόπων".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε πρωτοφανή επίπεδα εκτοξεύτηκε το spread των ελληνικών ομολόγων. "Περίεργα παιχνίδια" και νέο μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο. "Έχουμε γίνει στόχος, με απώτερα κίνητρα", διαμηνύει ο Γ. Παπανδρέου από το Νταβός".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ασφαλιστικό: Σύνταξη στα 65 για 140.000 γυναίκες".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Στην αγχόνη των τοκογλύφων. Κυβερνητικοί ερασιτεχνισμοί με τα ομόλογα".
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ναυμαχία στη Μηχανιώνα. ΠΑΣΚΕ κατά ΠΑΜΕ με φόντο...δουλεμπόριο!"

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Άγρια κερδοσκοπία με Ελλάδα και ευρώ".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο γαλλογερμανικός άξονας ενεπλάκη, βάσει δημοσιεύματος της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, σε σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, με στόχο τη "θωράκισή " της απέναντι στις αγορές. Το δημοσίευμα αυτό διαψεύστηκε από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτέλεσε την αφετηρία για άγριο παιχνίδι κερδοσκοπίας, που εκτόξευσε το spread του 10ετούς ομολόγου σε δυσθεώρητα ύψη".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σενάρια στήριξης από ΕΕ. Σχέδια για Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της Ελλάδα μονοπώλησης τις εργασίες της συνόδου του Νταβός. Υπέρ της χώρας μας τάχθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός, ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ χρησιμοποίησε σαφώς πιο αυστηρή γλώσσα. Μετριοπαθής δήλωση από τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ".
ΚΕΡΔΟΣ: "Το όργιο φημών που τρέφει τους διεθνείς κερδοσκόπους και τα newsletters στο παιγνίδι των ομολόγων".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σε συνθήκες μείζονος κρίσης βρίσκεται πλέον η ελληνική οικονομία, καθώς καθημερινά εκδηλώνονται νέες επιθέσεις που δημιουργούν μία ανεξέλεγκτη αρνητική δυναμική και ωθούν τα spreads των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα που συγκρίνονται πλέον με υπό χρεοκοπία οικονομίες. Χθες το spread εκτοξεύθηκε στις 405 μονάδες βάσης μετά από νέα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για γαλλογερμανικό σχέδιο διάσωσης της οικονομίας, τα οποία στη συνέχεια διαψεύστηκαν".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Παιχνίδια κατά της Ευρώπης με αδύναμο κρίκο την Ελλάδα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "αδύναμο κρίκο" της Ευρωζώνης, η οποία βάλλεται από όσους ενοχλεί το ευρώ, χαρακτήρισε την Ελλάδα ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, την ώρα που οι κερδοσκοπικές επιθέσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και εκτίναξαν το spread των δεκαετών ομολόγων στις 405 μονάδες βάσης και την απόδοση των δεκαετών τίτλων στο 7,25%".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!