Οι στρατηγοί σχεδίαζαν νέα Ίμια

Aναδημοσίευση απο army aletr
Πολύ κοντά στην πραγματικότητα θεωρούν πως είναι το σενάριο «Βαριοπούλα» (προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν το 2003 με παράλληλη πρόκληση κρίσης στο Αιγαίο από στρατιωτικούς) τρεις Τούρκοι αναλυτές που μιλούν στα «ΝΕΑ». Θεωρούν μάλιστα πως η διάψευση των ισχυρισμών από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο δεν είναι καθόλου πειστική...

«Παρά τις διαβεβαιώσεις του Γενικού Επιτελείου ότι το σενάριο δεν είχε καμία σχέση με την ανατροπή της κυβέρνησης, αυτό φαίνεται σοβαρό. Απλώς εντυπωσιάζομαι από το πόσο εξωφρενικό είναι! Αν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις το πήραν στα σοβαρά, είμαι απογοητευμένος», λέει στα «ΝΕΑ» ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, αναλυτής του CΝΝ Τurk και επικεφαλής στο Κanal D. Επισημαίνει ότι η διάψευση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου «δεν ήταν και πολύ πειστική» και αυτό διότι «η εμπειρία του παρελθόντος μας δείχνει ότι πάντα γίνεται κάποιου είδους προετοιμασία πριν από πραξικοπήματα». Ο δημοσιογράφος πιστεύει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει λάβει σοβαρά υπ΄ όψιν το σενάριο που είδε το φως της δημοσιότητας, «γι΄ αυτό δεν προέβη σε ανακοίνωση και αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που θα γίνει». Κατά τον Μπιράντ, υπάρχει και η θετική πλευρά: «Το σενάριο δεν είναι έκπληξη. Η έκπληξη είναι ότι κατέληξε σε μια εφημερίδα. Πέντε χρόνια πριν, αυτό δεν θα γινόταν. Είναι καλό σημάδι ότι η “Ταράφ” είχε τα κότσια να το δημοσιεύσει και είναι δείγμα ότι η Τουρκία αλλάζει».

Εσωτερικοί, εξωτερικοί εχθροί
Τα «έγγραφα εθνικής ασφαλείας» που δημοσιεύθηκαν, διευκρινίζει ο Τζελάλ Μπασλανγκίτς, δημοσιογράφος κουρδικής καταγωγής και αρθρογράφος σε μία σειρά από τουρκικές εφημερίδες, ορίζουν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς. Σύμφωνα με το έγγραφο, υπογραμμίζει, «οι εσωτερικοί εχθροί είναι οι μειονότητες, οι μουσουλμάνοι, το ακραίο Ισλάμ και αυτοί που θέλουν να διαιρέσουν τη χώρα (οι Κούρδοι). Είναι σαφές ότι βλέπουν τους συμπατριώτες τους ως εχθρούς. Με αυτή τη λογική, είναι οι Τούρκοι πολίτες αυτοί που πρέπει να εξουδετερωθούν». Το σενάριο αποδεικνύει, συνεχίζει, ότι «εξωτερικοί εχθροί και η κυβέρνηση της χώρας που δεν ταιριάζει στη δική τους νοοτροπία, μπήκαν στο ίδιο καλάθι. Αλλά και ότι προτιμούν να λύνουν τα εσωτερικά προβλήματα με τις δικές τους μεθόδους και χρησιμοποιούν την εξωτερική πολιτική για να προκαλέσουν συγκρούσεις στο εσωτερικό». Γιατί με αυτό τον τρόπο; «Διότι, ως σύμμαχος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία δεν μπορεί να προκαλέσει πόλεμο. Ωστόσο με την προσπάθεια να προκληθεί ένταση στο Αιγαίο, αποδεικνύεται ότι προσπαθούν να κάνουν εσωτερικές “ρυθμίσεις” με στρατιωτικά άδικες μεθόδους».

«Χούντες στον Στρατό»
Το σχέδιο είναι μόνο το πιο πρόσφατο μιας σειράς από απόπειρες πραξικοπημάτων από το 2003 και αφορά την έρευνα για την οργάνωση Εργκένεκον, θυμίζει ο Σαχίν Αλπάι, αρθρογράφος της εφημερίδας «Ζαμάν» και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ, ο οποίος θεωρεί ότι το σενάριο είναι αξιόπιστο. Για του λόγου το αληθές, «η τουρκική ιστορία από το ΄50 και μετά είναι γεμάτη από συνωμοσίες για πραξικοπήματα. Ακόμη και πρόσφατα, πολλές συνωμοσίες με παρόμοια και φαινομενικά απίστευτα σενάρια αποκαλύφθηκαν». «Οι συνωμοσίες υποδεικνύουν την ύπαρξη μιας σειράς από χούντες στις τάξεις του Στρατού», σημειώνει. Τονίζει όμως πως το γεγονός ότι τα σχέδια αποκαλύφθηκαν και ερευνώνται, «μπορεί να υποδεικνύει ότι η ηγεσία του Στρατού δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη γι΄ αυτά. Θυμίζω ότι ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ έχει πει επανειλημμένα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα γίνουν το λιμάνι όσων είναι ενάντια στη δημοκρατία και τους νόμους».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!