Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ, 1920

Ύστερα από τη συνθήκη των Σεβρών αποφασίστηκε η κατάληψη της Ανατολικής Θράκης από τον ελληνικό στρατό.

Στην αριστερή όχθη του ποταμού Έβρου βρισκόταν τουρκικός στρατός με αρχηγό τον Τζαφέρ Ταγιάρ Πασά.

Τη νύχτα της 10ης Ιουλίου 1920 τα ελληνικά στρατεύματα πέρασαν τον ποταμό Έβρο και άρχισαν κινήσεις για την κατάληψη της Αδριανούπολης και της Ανατολικής Θράκης και κατευθύνονταν προς τη Μακρά Γέφυρα. Οι Τούρκοι ύστερα από σθεναρή αντίσταση υποχώρησαν προς το Βορρά, και τελικά διαλύθηκαν.

Σε λίγες μέρες ο ελληνικός στρατός μπήκε στην Αδριανούπολη και o αρχηγός του τουρκικού στρατού πιάστηκε αιχμάλωτος πολέμου.

Στις 15 Ιουλίου έφτασε με λαμπρότητα στην Αδριανούπολη ο βασιλιάς Αλέξανδρος.

ΤΡΑΓΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ 1922

Η σημερινή Ελληνική Θράκη

Μετά τη συνθήκη των Σεβρών, το όνειρο της μεγάλης ιδέας είχε γίνει σχεδόν πραγματικότητα. Η Ελλάδα έγινε το κράτος των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών.. Δυστυχώς, όμως, αυτό κράτησε μόνο δύο χρόνια. Παραμόνευε o εθνικός διχασμός στην κρίσιμη αυτή στιγμή για την Ελλάδα. Επί πλέον, τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των Ευρωπαϊκών δυνάμεων, που ήταν φίλοι και σύμμαχοι της Ελλάδας, υποστήριξαν την Τουρκία, που ήταν αντίπαλός τους στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συνέπεια των γεγονότων αυτών ήταν η κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου τον Αύγουστο του 1922, η άτακτη υποχώρηση και αποχώρηση του ελληνικού στρατού και πληθυσμού.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 1922 στην εγκαταλειμμένη Σμύρνη, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ), δήλωνε στην αγγλική εφημερίδα "Ντέηλυ Μέηλ" : εκτός της Μικράς Ασίας, μας ανήκει και η Θράκη μέχρι του ποταμού Έβρου και η Κωνσταντινούπολη και τα στενά των Δαρδανελίων..."

Αναφερόταν στην Ανατολική Θράκη, που μας είχε παραχωρηθεί με τη συνθήκη των Σεβρών, με τους 400.000 περίπου Έλληνες κατοίκους. Ο πλουσιότατος αυτός σιτοβολώνας, ένα πολυτιμότατο τμήμα του Ελληνισμού με ανεκτίμητη στρατηγική θέση στα Δαρδανέλια και στο Βόσπορο, κινδύνευε να χαθεί.

Την εποχή εκείνη η κυβέρνηση της Αγγλίας, δεν πήρε δυστυχώς καμία Θέση υπέρ της Ελλάδας. Την ίδια στάση τήρησαν και άλλες δύο μεγάλες δυνάμεις Ιταλία και Γαλλία, οι οποίες τάχτηκαν υπέρ της Τουρκίας.

Με γρήγορες ενέργειες οι τρεις μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν αστραπιαία να δώσουν εκτός από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη στην Τουρκία, χωρίς καν να ενημερώσουν για την απόφαση αυτή και τη σύμμαχό τους Ελλάδα.

Με την ανακωχή των Μουδιανών, 28 Σεπτεμβρίου 1922, ορίστηκε να αποσυρθούν τα ελληνικά στρατεύματα δυτικά του Έβρου σε 20 περίπού μέρες ενώ οι πολιτικές αρχές να μεταβιβαστούν στους Τούρκους σε ένα μήνα μετά την εκκένωση της Θράκης από τους Έλληνες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!