Οταν οι Αμερικανοί άκουγαν... γαλλικά ypoklopes.jpg


Αμερικανικές εγκαταστάσεις για παρακολουθήσεις τηλεπικοινωνιών Ο Γάλλος πρωθυπουργός Βαλς δήλωσε στην Εθνοσυνέλευση ότι «οι ΗΠΑ οφείλουν να κάνουν τα πάντα για να διορθώσουν τις ζημιές που συνδέονται με τις αποκαλύψεις περί υποκλοπών σε βάρος τριών προέδρων» | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σάλο αντιδράσεων προκάλεσαν στη Γαλλία αποκαλύψεις ότι την περίοδο 2006-2012 παρακολουθούνταν από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών τηλεφωνικές συνομιλίες των Γάλλων προέδρων Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ. «Ακρως απόρρητα» έγγραφα παρουσίασαν ο ιστότοπος WikiLeaks, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart και η εφημερίδα Libération.

Τα ντοκουμέντα αυτά περιλαμβάνουν πέντε εκθέσεις της NSA βασισμένες σε «υποκλοπές επικοινωνιών», οι οποίες προορίζονταν για τα αμερικανικά ανώτερα κλιμάκια της «κοινότητας των πληροφοριών».
Στη λίστα περιλαμβάνονται επικοινωνίες πολυάριθμων πολιτικών προσωπικοτήτων, υπουργών, συμβούλων, ανώτατων αξιωματούχων.
Οι αποκαλύψεις για αμερικανική κατασκοπία συνέπεσαν με τη χθεσινή ψηφοφορία για την υιοθέτηση του νομοσχεδίου «πληροφόρησης», που δίνει στις μυστικές υπηρεσίες και αστυνομικές αρχές ευρύτατα δικαιώματα παρακολούθησης πολιτών.
Η προώθηση του νόμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις της Αριστεράς και οργανώσεων, που εκτιμούν ότι πρόκειται για νόμο αντίστοιχο με το αμερικανικό «Patriot Act», ο οποίος πλήττει την περιφρούρησης της ιδιωτικής ζωής.

Κατασκοπία μεταξύ συμμάχων

Μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνομιλιών του Φρανσουά Ολάντ και των δύο προκατόχων του από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Γαλλία κατήγγειλε μια «μη αποδεκτή κατασκοπία μεταξύ συμμάχων». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ τόνισε πως «αυτό που συνέβη δεν είναι αποδεκτό», αλλά προσδιόρισε ότι «δεν θα προκαλέσει και κρίση».
Ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο Αμυνας, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, του υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, των υπουργών Αμυνας και Εσωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Μπερνάρ Καζνέβ και μέλη της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Βαλς δήλωσε στην Εθνοσυνέλευση ότι «οι ΗΠΑ οφείλουν να κάνουν τα πάντα για να διορθώσουν τις ζημιές που συνδέονται με τις αποκαλύψεις περί υποκλοπών σε βάρος τριών προέδρων».
Οφείλουν όχι μόνο να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο από τέτοιες ενέργειες, που πλήττουν τις ελευθερίες μας, αλλά επίσης να ενεργήσουν σύντομα, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές που τέτοιες πρακτικές προκαλούν στις σχέσεις ανάμεσα σε σύμμαχες χώρες, ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
«Είναι επιθυμητό να καθιερωθεί μεταξύ συμμάχων χωρών ένας κώδικας καλής συμπεριφοράς σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες πληροφοριών και τον σεβασμό της πολιτικής κυριαρχίας», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, ενώ κατήγγειλε «ενέργειες που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές» και προέρχονται από μια «φίλη» χώρα.
Πάντως, οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές δεν αποτελούν «έκπληξη για κανέναν», παραδέχθηκε ο Βαλς. Υπενθύμισε ότι για «παρόμοιο θέμα υποκλοπών που είχε προκύψει, είχε γίνει αναφορά από τον πρόεδρο Ολάντ στην επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ αρχές του 2014.
Η Γαλλία είχε ζητήσει σαφείς και ειλικρινείς εξηγήσεις. Δεσμεύσεις είχαν αναληφθεί τότε από τους Αμερικανούς φίλους μας. Πρέπει να τις υπενθυμίσουμε τώρα σθεναρά και να γίνουν αυστηρά σεβαστές», τόνισε ο Μανουέλ Βαλς.

Μπαράκ, μας ακούνε;

Η γαλλική προεδρία γνωστοποίησε ότι ο Φρανσουά Ολάντ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος επανέλαβε στον Γάλλο ομόλογό του τη δέσμευσή του «να τεθεί ένα τέλος στις απαράδεκτες μεταξύ συμμάχων πρακτικές του παρελθόντος».
Η τηλεφωνική αυτή συνδιάλεξη «αποτέλεσε μία ευκαιρία προκειμένου να τεθούν επί τάπητας οι αρχές που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ συμμάχων χωρών σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες πληροφοριών», επισήμανε σε ανακοινωθέν του το μέγαρο των Ηλυσίων.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα επανέλαβε ξεκάθαρα την ακλόνητη δέσμευσή του, την οποία διατύπωσε τον Νοέμβριο του 2013, μετά την υπόθεση Σνόουντεν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του Φρανσουά Ολάντ τον Φεβρουάριο του 2014. Ανέλαβε να δώσει τέλος στις πρακτικές που ενδέχεται να εφαρμόστηκαν κατά το παρελθόν και που είναι απαράδεκτες μεταξύ συμμάχων.
Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών της Γαλλίας θα μεταβούν πολύ σύντομα στην Ουάσινγκτον, με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», υπογραμμίζεται στο δελτίο Τύπου.
Πάντως, Γάλλοι ειδικοί της τηλεφωνίας δηλώνουν ότι «σήμερα όλοι παρακολουθούν όλους» και συνιστούν στους πολιτικούς να χρησιμοποιούν μόνο ειδικά κρυπτογραφημένα τηλέφωνα ασφάλειας.

Το WikiLeaks αποκάλυψε τον... φιλέλληνα Ολάντ

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ AP Photo/ Francois Walschaerts
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αποκαλύψεις του WikiLeaks, σύμφωνα με τις οποίες ο Φρανσουά Ολάντ είχε συγκαλέσει μυστικό υπουργικό συμβούλιο το 2012 με θέμα τις πιθανές επιπτώσεις ενός Grexit, κρυφά από τη Μέρκελ.
Ειδικότερα επισημαίνεται ότι ο Φρανσουά Ολάντ επιδίωξε να προωθήσει λύσεις για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, παίζοντας τον «ισορροπιστή» ανάμεσα στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Αθήνα.
Σε άρθρο της με τίτλο «οι διακριτικές συνεδριάσεις του Ολάντ για την Ελλάδα», η Liberation αναφέρει ότι ο Ολάντ είχε εκφράσει ανησυχία για την Ελλάδα ήδη από τον Μάιο του 2012, αλλά απογοητεύτηκε από την πρώτη συνάντησή του με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στη Γερμανία.
Σύμφωνα με την υποκλαπείσα συζήτηση, ο Ολάντ είχε παραπονεθεί ότι η Μέρκελ φαινόταν να είχε «νίψει τας χείρας της» για την Ελλάδα όταν συναντήθηκε μαζί της στο Βερολίνο.
«Αυτό του δημιούργησε μεγάλη ανησυχία για την Ελλάδα και τους Ελληνες, οι οποίοι θα μπορούσαν να αντιδράσουν με το να ψηφίσουν ένα ακροδεξιό κόμμα», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ετσι, επιστρέφοντας στο Παρίσι, προσκάλεσε αμέσως για συνομιλίες τον ηγέτη του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που τότε ήταν στην αντιπολίτευση, «ραντεβού» που πραγματοποιήθηκε τελικά στις 13 Ιουνίου του 2012.
Από τις υποκλοπές προκύπτει δε ότι η Γαλλία ήθελε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, και αναγνώριζε ότι η υπερβολική λιτότητα δεν αποτελεί τη σωστή τακτική, αλλά έθετε ως όρο να υλοποιηθούν οι ανειλημμένες μεταρρυθμίσεις και να σεβαστεί η Αθήνα τους δανειακούς όρους.
www.ira-feloukatzi.com
 http://www.efsyn.gr
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!