Eurogroup: Η Ευρώπη παίρνει μέτρα για να αποφύγει διάχυση του κινδύνου
«Το δημοψήφισμα δεν θα λύσει τα προβλήματα. Είναι δικαίωμα κάθε κυβέρνησης να κάνει δημοψηφίσματα αλλά όταν πρόκειται για συμφωνίες που προσπαθούμε να κάνουμε μέσα στο Eurogroup θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή βάση για μια τέτοια απόφαση» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αμέσως μετά το τέλος του Eurogroup, από το οποίο απουσίαζε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Και συνέχισε ο κ. Σόιμπλε:
- Είναι δικαίωμα του ελληνικού λαού να αποφασίζει με δημοψηφίσματα
- Αλλά παράταση του προγράμματος δεν υπάρχει και αποφασίσαμε ομόφωνα για να δούμε ποιά είναι η κατάσταση τώρα, τι να περιμένουμε, τι να υπολογίζουμε τις επόμενες ημέρες
- Η Ελλάδα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, πώς θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της;
- Ακούσαμε το διάγγελμα Τσίπρα, είδαμε τις αναλήψεις από τα ΑΤΜ, πολύ υψηλές
- Είμαστε σαφείς ότι θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε κάθε κίνδυνο διάχυσης του κινδύνου
- Είμαστε σε καλό δρόμο, είμαστε αποφασισμένοι για να αποτρέψουμε κάθε ανασφάλεια στις χρηματαγορές
- Η Ελλάδα παραμένει μέρος της ευρωζώνης και της Ευρώπης
- Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να συμπαρασταθούμε όσο μπορούμε περισσότερο σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση
«Η Ελλάδα διέκοψε τις συζητήσεις αλλά η πόρτα μένει ανοικτή», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, στον απόηχο αντίστοιχων δηλώσεων που έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης αφήνοντας ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση η κυβέρνηση, εφόσον η πλευρά των δανειστών υποβάλλει νέες προτάσεις.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, δήλωσε μάλιστα ότι υπάρχει ετοιμότητα για συνεδρίαση όποτε χρειαστεί, ενώ πρώτος απ' όλους ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι προσφέρεται να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο πλευρών.
Μερικά σημεία των δηλώσεων του Γερούν Ντάισελμπλουμ:
- Συζητήσαμε τις διευθετήσεις του EFSF με την Ελλάδα και τις όποιες επιπτώσεις από αυτές.
- Oλοι μας σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε για να διατηρηθεί ακέραια η ευρωζώνη. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε τεχνική υποστήριξη.
- Το Eurogroup, το οποίο αποτελείται από 19 μέλη και θέλω να το τονίσω αυτό, είναι έτοιμο να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα. Η λήξη του EFSF χωρίς ένα νέο πρόγραμμα θα απαιτήσει δράσεις από την ελληνική κυβέρνηση
- Πάντα έλεγα ότι η πόρτα είναι ανοιχτή.
- Η διαδικασία δεν έχει τελειώσει, πιθανώς δεν θα τελειώσει ποτέ. Αυτό που ξέρω είναι πως αν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει στον ίδιο δρόμο που χάραξε χθες, το πρόγραμμα θα λήξει. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι (για μέτρα που να σταματάνε την μετάδοση) τις επόμενες ημέρες.
- Δεν μιλήσαμε για μετάδοση συγκεκριμένα, μόνο πολύ γενικά. Η άτυπη αυτή συνεδρίαση έλαβε χώρα μετά από αίτημα πολλών υπουργών. Ο κ. Βαρουφάκης έφυγε από μόνος του από το Eurogroup και η άτυπη συνεδρίαση έγινε γιατί ζητήθηκε από άλλους υπουργούς. Θα συγκληθεί Eurogroup αν χρειαστεί. Δεν το έχουμε προγραμματίσει, αλλά παρακολουθούμε την κατάσταση.
Τα χρονικά περιθώρια είναι, ασφυκτικά, καθώς όπως τόνισαν όλες οι πλευρές, το ισχύον πρόγραμμα εκπνέει στις 30 του μήνα κι ως εκ τούτου οι όποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να αναληφθούν μέσα στα επόμενα δύο 24ωρα. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φρόντισαν, μάλιστα, να καταστήσουν σαφές αφενός ότι το «μπαλάκι» είναι στην ελληνική πλευρά αφετέρου ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα «εργαλεία» για να αποτρέψουν τη διάχυση της ελληνικής κρίσης.
Το «καμπανάκι» αφορούσε κυρίως τις ελληνικές τράπεζες, αφού τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ όσο και ο κ.Σόιμπλε έκαναν ειδική αναφορά στις απίστευτες εκροές καταθέσεων του Σαββάτου, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς θέμα λήψης ειδικών μέτρων ήτοι επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων.
To ανακοινωθέν του Eurogroup
«Οι Υπουργοί των 18 κρατών μελών της Ευρωζώνης και οι θεσμοί πραγματοποίησαν άτυπη συνάντηση για να συζητήσουν την επικείμενη λήξη της τρέχουσας οικονομικής συμφωνίας του ΕΤΧΣ με την Ελλάδα, μετά από την διακοπή των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές.
Η ενίσχυση της ΟΝΕ έχει βοηθήσει σημαντικά τη ζώνη του ευρώ να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα αναφορικά με την δημοσιονομική εξυγίανση, έχουμε εφαρμόσει φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έχουμε βελτιώσει τη δημοσιονομική και οικονομική διακυβέρνηση, κάνοντας πιο ουσιαστική την χρηματοπιστωτική ενοποίηση και δημιουργώντας αποτελεσματικά «τείχη προστασίας». Είμαστε σε πολύ ισχυρότερη θέση από ό, τι ήμασταν κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης σκοπεύουν να κάνουν πλήρη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της σταθερότητας της Ευρωζώνης. Αυτά τα μέσα θα είναι συμπληρωματικά των ενεργειών που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να λάβει τελείως ανεξάρτητα και σε συμμόρφωση με την εντολή της. Το ΕΤΧΣ και ΕΜΣ παραμείνουν τα ισχυρά μέσα που ήταν πάντα και εξακολουθούν να έχουν την πλήρη υποστήριξη μας.
Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για την ενδυνάμωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Τονίζουμε ότι η λήξη της οικονομικής συμφωνίας του ΕΤΧΣ με την Ελλάδα, χωρίς άμεση προοπτική μιας επακόλουθης συμφωνίας, θα απαιτήσει τη λήψη μέτρων από τις ελληνικές αρχές, με την τεχνική υποστήριξη των θεσμικών οργάνων, για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το Eurogroup θα παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα και είναι έτοιμο να συνεδριάσει εκ νέου για να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, όπου χρειάζεται, προς το συμφέρον της Ελλάδας ως μέλος της ζώνης του ευρώ.
Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, όπως απαιτείται, μετά από τη λήξη της οικονομικής συμφωνίας του ΕΤΧΣ.
-Η δήλωση εγκρίθηκε από τους υπουργούς των κρατών μελών της Ευρωζώνης, εξαιρουμένης της Ελλάδας-».
Νούναν: Δεν θα ξέρουμε μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής αν η ΕΚΤ θα παράσχει ρευστότητα στις ελληνικές τρέπεζες
O Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Μάικλ Νούναν, δήλωσε εξερχόμενος: Δεν θα ξέρουμε μέχρι το βράδυ της Κυριακής ή τη Δευτέρα αν η ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA. Υπάρχουν επιλογές. Ισως τη Δευτέρα, οι τράπεζες να είναι κλειστές.
«Το ελληνικό πρόγραμμα θα εκπνεύσει το βράδυ της Τρίτης»
Σε προηγούμενη συνέντευξη τύπου, νωρίτερα, ο κ. Ντάισλεμπλουμ ανακοίνωσε το Οχι στην παράταση του προγράμματος που ζήτησε ο Ελληνας πρωθυπουργός.
«Οι Έλληνες απέρριψαν τις προτάσεις μας. Τα υπόλοιπα 18 μέλη της Ευρωζώνης εκτίμησαν ότι η κίνηση αυτή έπρεπε να στηλιτευτεί», σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ και υπογράμμισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα εκπνεύσει την Τρίτη το βράδυ, ενώ αναφερόμενος ξανά στο δημοψήφισμα είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει άδικα την πρόταση των Θεσμών στην κρίση του ελληνικού λαού.
«Το ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου», είπε, ενώ ξεκαθάρισε ότι η επόμενη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα, πιθανώς στις 19.00 μ.μ. ώρα Ελλάδος, θα εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους η Ευρωζώνη θα μπορέσει να προστατευθεί από την ελληνική κρίση.
«Θέλουμε να εργαστούμε στενά για να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης», είπε και αποκάλυψε ότι στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup δεν θα βρεθεί ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης.
«Θα υπάρξουν κίνδυνοι για την Ελλάδα»
Στη συνέχεια και ερωτηθείς σχετικά με την έκβαση του ελληνικού δημοψηφίσματος και τις επιπτώσεις που θα έχει, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι αν οι Έλληνες πουν «όχι» στην πρόταση των Θεσμών, τότε η πιθανότητα βελτιωμένης συμφωνίας θα είναι περιορισμένη, καθώς η κατάσταση θα γίνει χειρότερη και «θα υπάρξουν κίνδυνοι» για την Ελλάδα.
Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε πως στο σενάριο του «όχι», η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της σχετικά με τις υποχρεώσεις της.
«Ακόμη και με "ναι" θα υπάρξουν προβλήματα»
Όμως, όπως είπε, αν οι πολίτες πουν «ναι» στη συμφωνία και τις προτάσεις των πιστωτών, τότε τίθεται θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης.
«Θέλω να ξέρω τι θα συμβεί εάν η απάντηση στο δημοψήφισμα είναι «Ναι». Αυτό που τίθεται υπό εξέταση είναι η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης», είπε , ωστόσο, προειδοποίησε πως ακόμη και σε αυτή τη περίπτωση, θα υπάρξουν προβλήματα για την Ελλάδα.
«Η κυβέρνηση θα έχει προβλήματα διαχείρισης. Πρέπει να δούμε ποιον θα εμπιστευτούμε για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα», υπογράμμισε.
«Αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας, χωρίς χρηματοδότηση»
Πάντως, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της ρευστότητας τόνισε πως για το ζήτημα αυτό, πρέπει να δώσει απαντήσεις η ΕΚΤ, μετά τη λήξη του προγράμματος και πρόσθεσε πως είναι αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας, χωρίς χρηματοδότηση.
Μοσκοβισί: Η Ευρωζώνη θα επιβιώσει με 19 χώρες
Ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μετά το τέλος του Eurogroup είπε «Η Ευρωζώνη θα επιβιώσει με 19 μέλη».
Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις από την πλευρά του σχολίασε «Η Ελλάδα παραμένει μέλος της Ευρωζώνης. Το Eurogroup ήταν καθοριστικό για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωζώνης».
Στουμπ: Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για Grexit
Ο Φιλνανδός ΥΠΟΙΚ Αλεξ Στουμπ για ενδεχόμενο Grexit σχολίασε «Είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι από το 2011-2012. Έχουμε τραπεζική ένωση και μηχανισμούς για την κρίση».
Ντε Γκίντος: Υπάρχει χρόνος μέχρι 30/06
Ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ Λουίς Ντε Γκίντος «Το Eurogroup θέλει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, αλλά το δημοψήφισμα περιπλέκει την κατάσταση. Η Ελλάδα είναι στην Ευρωζώνη. Κανέναν δεν διώχνουμε από την Ευρωζώνη. Είμαι πεπεισμένος ότι θα παραμείνει η Ελλάδα. Εχουμε ακόμη χρόνο, η 30η Ιουνίου δεν έχει έρθει ακόμη».
Κάζιμιρ: Δεν είναι ευχάριστη η κατάσταση
Ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ Πέτερ Κάζιμιρ σχολίασε μετά το Eurogroup «Η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι ευχάριστη. Επαναλαμβάνω ότι είναι και για τις 19 χώρες της Ευρωζώνης και επιδιώκουμε την σταθερότητα και την αξιοπιστία του ευρώ. Η Ελλάδα αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις. Το 2ο πρόγραμμα θα λήξει την Τρίτη».
Σχόλια