Αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας η Ελλάδα


Αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας η Ελλάδα
Έμμεσες αναφορές Ντάισελμπλουμ, στα capital controls που θα χρειαστεί η Ελλάδα για τις τράπεζες. Καμιά παράταση στο πρόγραμμα. Aλλά έτοιμη να «βοηθήσει» η Ευρώπη και «ανοιχτή η πόρτα του Eurogroup» στους Ελληνες που «εγκατέλειψαν τις διαπραγματεύσεις»! Μέλος του ευρώ η χώρα λέει ο Μοσκοβισί. Μήνυμα Σόιμπλε. 

Η απόφαση του Eurogroup να μην προτείνει παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα, μετά την 30η Ιουνίου, σημαίνει ότι αν γίνει δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου και η απάντηση είναι «όχι», κι αν οι δανειστές δεν κάνουν πίσω (κάτι που τουλάχιστον σήμερα δεν διαφαίνεται), η χώρα θα χρεοκοπήσει!
Ακόμη όμως κι αν η απάντηση είναι θετική, στο δημοψήφισμα όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο πρόεδρος του Eurogroup, η παρούσα ελληνική κυβέρνηση, δεν θεωρείται πλέον αξιόπιστος συνομιλητής, διότι δεν ενστερνίζεται την πρόταση των δανειστών. Που σημαίνει ότι και σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να γίνουν εκλογές, από τις οποίες θα πρέπει να προκύψει άλλη κυβέρνηση!
Σημαίνει επίσης, ότι από την Τετάρτη οι τράπεζες ενδέχεται να χάσουν τη στήριξη της ΕΚΤ, εκτός κι αν η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης, περιμένει πρώτα να υπάρξει «χειροπιαστό» φαινόμενο «default», κάτι που σε κάθε περίπτωση, αν δεν αλλάξει κάτι θα συμβεί σίγουρα την 20η Ιουλίου, οπότε και υπάρχει πληρωμή ομολόγων προς την ίδια.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε τις πρώτες αναφορές «στα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα» για τη σταθερότητα των τραπεζών, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει, μια έμμεση αλλά σαφή νύξη για capital controls, τα οποία σημειωτέον πρέπει να αιτηθεί η Αθήνα.
Κατά τα λοιπά το blame game συνεχίζεται με την πλευρά του Eurogroup να ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχε οριστική πρόταση, παρότι τις προηγούμενες μέρες είχε σταλεί συγκεκριμένη πρόταση των θεσμών, προς την ελληνική πλευρά με τις πληροφορίες να βρίθουν ότι είχε σχεδόν τελεσιγραφική μορφή.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup στις σημερινές συνεντεύξεις τύπου, παρότι δεν παρέλειψε να εκφράσει την πρόθεση της Ευρώπης «να βοηθήσει την Ελλάδα», λέγοντας κι ότι η πόρτα του Eurogroup είναι ανοικτή.

Υπάρχουν μηχανισμοί

Συζητήσαμε την λήξη του τρέχοντος προγράμματος EFSF για την Ελλάδα και τις συνέπειες. Συζητήσαμε την ισχύ και τη διατήρηση αυτής της ισχύος της νομισματικής ένωσης. Έχουν ληφθεί πολλά μέτρα, υπάρχουν πλαίσια και θεσμοί που έχουν ενισχύσει τη νομισματική ένωση και είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση απ' ότι πριν την κρίση, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο τέλος της δεύτερης συνέντευξης τύπου που έγινε σήμερα.
Όλοι μας σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε πλήρως τους μηχανισμούς που υπάρχουν για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης και θα συνεργαστούμε με την ΕΚΤ. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα του νομίσματος.
Η λήξη του EFSF για την Ελλάδα θα απαιτήσει τη λήψη μέτρων από τις ελληνικές αρχές για να διατηρηθεί η σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να επανασυνεδριάσουμε και να λάβουμε δράσεις. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα όταν λήξει το πρόγραμμα.
Η διαδικασία δεν έχει λήξει και πιθανότατα δεν θα λήξει ποτέ. Αν η ελληνική κυβέρνηση με τη στήριξη της βουλής ακολουθήσει τον δρόμο που επέλεξε, τότε το πρόγραμμα διάσωσης θα λήξει.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι άλλες χώρες που είχαν υπαχθεί σε πρόγραμμα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση και οι θεσμοί της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να αναλάβουν όποια δράση χρειαστεί. Ερωτηθείς για τον κ. Βαρουφάκη, είπε ότι ο Ελληνας υπουργός έφυγε από μόνος του πριν τελειώσει το Eurogroup του Σαββάτου.
Σημείωσε πως θα παρακολουθεί τις εξελίξεις μέρα με τη μέρα και θα ζητήσει νέα συνεδρίαση όταν χρειαστεί.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα παραμένει μέρος της ευρωζώνης και της Ευρώπης

Η άρνηση της Ελλάδας να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις μας εξέπληξε όλους, είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Το δημοψήφισμα που ανακοινώθηκε δεν θα λύσει τα προβλήματα. Είναι πιθανό η Ελλάδα θα μπει σε δύσκολη κατάσταση τις επόμενες ημέρες. Θα κάνουμε το πάν για να καταπολεμήσουμε την όποια πιθανή μετάδοση της κρίσης.
Η Ελλάδα παραμένει μέρος της ευρωζώνης και μέρος της Ευρώπης και θα κάνουμε ότι μπορούμε να γίνει για να βοηθήσουμε τη χώρα στην δύσκολη κατάσταση.

Μοσκοβισί: Η ευρωζώνη θα έχει 19 μέλη

Εξερχόμενος της συνεδρίασης, ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε πως η ευρωζώνη θα περιλαμβάνει 19 μέλη.

Στουμπ: Δεν βλέπουμε κίνδυνο μετάδοσης

Η ευρωζώνη είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη απ' ότι το 2011 και 2012, δήλωσε ο Αλεξάντερ Στουμπ, συμπληρώνοντας πως δεν βλέπει κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης.

Η δεύτερη ανακοίνωση του Eurogroup

Οι υπουργοί των 18 κρατών μελών της ευρωζώνης και των θεσμών πραγματοποίησαν ανεπίσημη συνεδρίαση προκειμένου να συζητήσουν την επερχόμενη λήξη του τρέχοντος προγράμματος EFSF της Ελλάδας, μετά την διακοπή των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές.
Η ενίσχυση της ΟΝΕ υπήρξε χρήσιμη στο να βοηθήσει την ευρωζώνη να ξεπεράσει την κληρονομιά της οικονομικής κρίσης. Έχουμε προωθήσει σημαντικά τη δημοσιονομική ενοποίηση, έχουμε εφαρμόσει φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βελτιώσει την δημοσιονομική και οικονομική διακυβέρνηση, εμβαθύναμε την χρηματοοικονομική ενοποίηση και δημιουργήσαμε αποτελεσματικά τείχη ασφαλείας. Είμαστε σε μια πολύ πιο ισχυρή θέση απ' ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης σκοπεύουν να κάνουν πλήρη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για να διατηρήσουν την ακεραιότητα και σταθερότητα της ευρωζώνης. Αυτό θα συμπληρώσει τις όποιες ενέργειες που μπορεί να λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εν πλήρη ανεξαρτησία και ευθυγραμμιζόμενη με την εντολή της. Ο EFSF και ο ESM παραμένουν τα ισχυρά εργαλεία με την πλήρη στήριξή μας, όπως πάντα.
Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βελτιώσουμε περαιτέρω την ανθεκτικότητα των οικονομιών μας. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε αποφασιστικά βήματα για να ενισχύσουμε την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
Τονίζουμε πως η λήξη του προγράμματος EFSF της Ελλάδας, χωρίς άμεση προοπτική επακόλουθης συμφωνίας, θα απαιτήσει μέτρα από τις ελληνικές αρχές, με την τεχνική βοήθεια των θεσμών, για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το Eurogroup θα παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην Ελλάδα και το Eurogroup είναι έτοιμο να επανασυνεδριάσει για να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις όπου χρειαστεί, προς το συμφέρον της Ελλάδας ως μέλους της ευρωζώνης.
Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό όπως απαιτείται, μετά τη λήξη του προγράμματος EFSF.

«Μας εξέπληξαν αρνητικά»

Ηταν αρνητική έκπληξη η απόφαση της Ελλάδας. Είχα πει ότι οι πόρτες ήταν ανοικτές να συνεχίσουμε τις συζητήσεις. Αυτό συνέβη μέχρι χθες το βράδυ που ανακλήθηκαν οι Ελληνες αντιπρόσωποι και σταμάτησαν οι συζητήσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης τύπου που έδωσε μετά την επίσημη συνεδρίαση του Eurogroup παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη. 
Αναζητούμε σταθερότητα για την ευρωζώνη, τόνισε, συμπληρώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να απορρίψει τις προτάσεις των πιστωτών, και το Eurogroup λυπάται γι' αυτό. Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας πιστωτών δεν είχαν τελειώσει και ήταν άδικο να τις «σπάσει» η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση τι θα γίνει αν το δημοψήφισμα πει «ναι» απάντησε ότι ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε πως θα εφαρμοστεί άμεσα το πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα διάσωσης θα λήξει το βράδυ της Τρίτης. Πολλοί υπουργοί σήμερα έθεσαν το ερώτημα το τι σημαίνει αν οι έλληνες πουν «ναι» στο δημοψήφισμα. Υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την αξιοπιστία, οι κυβερνήσεις πρέπει να πιστεύουν σ' αυτό που κάνουν. Αν μια κυβέρνηση έχει μιλήσει τόσο αρνητικά για τη διάσωση, αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει καμία αξιοπιστία αν η απάντηση σε ένα δημοψήφισμα είναι «ναι», είπε.
Δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα επιβιώσει η ελληνική κυβέρνηση χωρίς χρηματοδότηση, τόνισε, επισημαίνοντας πως οποιοδήποτε πρόγραμμα θα πρέπει να περιέχει όρους οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας και εύκολα προγράμματα δεν υπάρχουν. Αναφορικά με την απόρριψη της παράτασης είπε ότι στον ένα μήνα που ζήτησε η κυβέρνηση δεν θα μπορούσαν να γίνουν πληρωμές.
Αρνήθηκε να απαντήσει τι θα κάνει η ΕΚΤ και παρέπεμψε στο διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας.

Η πρώτη ανακοίνωση του Eurogroup

«Από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου του 2015 του Eurogroup για την παράταση του τρέχοντος διακανονισμού οικονομικής βοήθειας, έχουν λάβει χώρα έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για την επίτευξη επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Δεδομένου του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και το επείγον της κατάστασης, οι θεσμοί έχουν θέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση υπό όρους πολιτικής (policy conditionality), κάνοντας χρήση της ευελιξίας που παρέχεται στο πλαίσιο του τρέχοντος διακανονισμού.
Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και την πλήρη στήριξη του Eurogroup, αυτή η πρόταση έχει απορριφθεί από τις ελληνικές αρχές, που διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα μονομερώς το βράδυ της 29ης Ιουνίου. Το Eurogroup υπενθυμίζει τις σημαντικές οικονομικές μεταφορές και την στήριξη που δόθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το Eurogroup είναι ανοικτό μέχρι την τελευταία στιγμή για περαιτέρω στήριξη του ελληνικού λαού μέσω ενός συνεχιζόμενου προγράμματος που θα προσανατολίζεται στην ανάπτυξη.
Το Eurogroup σημειώνει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προτείνει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου, μετά την λήξη της περιόδου του προγράμματος. Ο τρέχον διακανονισμός οικονομικής βοήθειας με την Ελλάδα θα λήξει στις 30 Ιουνίου του 2015, όπως και όλοι οι διακανονισμοί που σχετίζονται με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης των αντίστοιχων κερδών των SMP και ANFA.
Οι αρχές της ευρωζώνης παραμένουν έτοιμες να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης».
* Την ανακοίνωση δεν υπέγραψε ο Γ. Βαρουφάκης                                                 http://www.euro2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!