Βαρουφάκης: Προσπαθούμε για μια συμφωνία της ύστατης στιγμής

Βαρουφάκης: Προσπαθούμε για μια συμφωνία της ύστατης στιγμής
Εξήγησα ότι δεν έχουμε εντολή να υπογράψουμε μια μη βιώσιμη πρόταση, αλλά και καμία εντολή να απορρίψουμε τις προτάσεις χωρίς να ρωτήσουμε πρώτα τον λαό. Προσπαθούμε για μια συμφωνία της ύστατης στιγμής μέχρι την Τρίτη. 


Εξήγησα στους συναδέλφους μου στην ευρωζώνη γιατί δεν μπορούσαμε να αποδεχθούμε τις προτάσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Οι όροι της διάσωσης ήταν υφεσιακοί, οι όροι χρηματοδότησης δεν έβγαζαν νόημα και δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το σχέδιο θα μπορούσε να βάλει τέλος στην κρίση.
Το χρηματοδοτικό πακέτο έπασχε από εσωτερικές αντιφάσεις. Οι αριθμοί του δεν μπορούσαν να επαληθευτούν, τόνισε. Μας πρότειναν αξιολογήσεις κάθε 4 εβδομάδες. Θα φτάναμε Νοέμβριο χωρίς καμία προοπτική. Θα έπρεπε να ξεκινήσουμε νέα διαπραγμάτευση, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός
Αυτή η πρόταση δεν θα μπορούσε να περάσει από τη βουλή. Από την 20η Φεβρουαρίου και μετά οι θεσμοί επιχειρούσαν να μας φέρουν σε ένα μνημόνιο. Ποτέ δεν σεβάστηκαν την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, δήλωσε.
Ο πραγματικός λόγος που βρισκόμαστε ακόμα εδώ, είναι πως ποτέ δεν έγινε δεκτό από την άλλη πλευρά η αρχή του κοινού τόπου, το Μνημόνιο που κληρονομήσαμε και οι προτάσεις μιας καινούργιας κυβέρνησης. Στην πράξη οι θεσμοί μας έλεγαν ότι μπορούμε να έχουμε οποιαδήποτε deal θέλουμε, αρκεί να είναι Μνημόνιο.
Εξήγησα ότι δεν έχουμε εντολή να υπογράψουμε μια μη βιώσιμη πρόταση, αλλά και καμία εντολή να απορρίψουμε τις προτάσεις χωρίς να ρωτήσουμε πρώτα τον λαό. Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα συμπλήρωσε πώς η κυβέρνηση έλαβε το 36% και αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να λάβει το 50+1 του ελληνικού λαού.
Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να βρούμε λύση, τόνισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως ο ελληνικός λαός θα ερωτηθεί αν αποδέχονται τις προτάσεις. Υπάρχει περιθώριο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέρα και νύχτα για να βελτιωθούν οι προτάσεις των δανειστών. Η κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία της ύστατης στιγμής έως την Τρίτη, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μπορούμε ακόμα να έχουμε μια συμφωνία πριν την Τρίτη, και η ελληνική κυβέρνηση θα εισηγούνταν την αποδοχή της συμφωνίας, αν είναι βελτιωμένη, δήλωσε.
Η απόρριψη του αιτήματος για παράταση του προγράμματος για λίγες βδομάδες, ώστε ο λαός να μπορεί να αποφασίσει ψύχραιμα στο δημοψήφισμα, αποτελεί μόνιμη ζημιά στην αξιοπιστία του Eurogroup ως δημοκρατικού θεσμού στην ευρωζώνη.
Οπως είπε θα υπάρξει μια άτυπη συνεδρίαση για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση στη συνέχεια στην οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κληθεί.                                                             http://www.euro2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!