Μέρκελ: Θέλουμε συμφωνία πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα
.Βαρυσήμαντη παρέμβαση έκανε η γερμανίδα καγκελάριος στην Σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες.
«Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα πριν το άνοιγμα των αγορών την επόμενη Δευτέρα» είπε η Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας στους ηγέτες και πολιτικούς αρχηγούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που συνεδρίασαν, ως είθισται, πριν την Σύνοδο Κορυφής.
Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες η Ανγκελα Μέρκελ είπε στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα πριν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα.
Μάλιστα το Reuters αναφέρει πως η Ανγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε στους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής πως «δεν θα εκβιαστούμε από την Ελλάδα».
Μάλιστα τα όσα έγραψε το reuters τα επιβεβαίωσε και ο δημοσιογράφος Fabrizio Goria της Corriere della Sera
Αποτυχία στο Eurogroup, νωρίτερα
Δεν κατέληξε σε συμφωνία το Γιούρογκρουπ και η συνεδρίαση διεκόπη. Η νέα συνεδρίαση θα γίνει το Σάββατο το πρωί, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος.
17:45 Γιάνης Βαρουφάκης μετά το τέλος του Eurogroup: Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο για να πάμε σε συμφωνία. Υπήρξε μεγάλη συζήτηση για τις προτάσεις. Ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών άσκησαν κριτική στις προτάσεις των θεσμών.
17:43 Κριστίν Λαγκάρντ: Οι θεσμοί των πιστωτών είναι ενωμένοι. Θα συνεχίζουμε να δουλεύουμε για συμφωνία με την Ελλάδα
17:37 Οπως μεταδίδει το Reuters, για το Σάββατο το πρωί ορίστηκε το επόμενο Eurogroup σύμφωνα με επίσημο αξιωματούχο της ευρωζώνης.
17:35 Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η πόρτα είναι ακόμη ανοικτή για τους Ελληνες, προκειμένου να δεχθούν τις προτάσεις των πιστωτών. Ενημέρωσε επίσης ότι το Eurogroup ολοκληρώθηκε για την ώρα και πως θα ενημερώσει τους ηγέτες της Ε.Ε. για την πορεία των συνομιλιών.
17:05 Ο Γάλλος πρόεδρος, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής επισήμανε ότι «Η συμφωνία είναι εφικτή και αναγκαία, αλλά υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις».
«Θα αφήσουμε όσους εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, δηλαδή τους θεσμούς και την Ελλάδα να δουλέψουν και να βρουν λύση» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος προσθέτοντας ότι «Στόχος της Ευρώπης είναι η επιτυχία και όχι η αποτυχία». Πάντως ο Φρανσουά Ολάντ σημειώνει ότι η διαφωνία έγκειται στα μέσα και όχι τους στόχους επισημαίνοντας ότι είναι τεχνικό το ζήτημα.
16:54 Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να πούμε ότι έχουμε τη σύμφωνη γνώμη όλων. Θα δουλέψω για να έχουμε την Ευρώπη και την Ελλάδα ανταγωνιστική. Μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο θα προσπαθήσω να κρατήσω την Ευρώπη όλη μαζί.
16:50 Τσίπρας: Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία
«Είμαι πεπεισμένος οτι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό, προκειμένου η Ελλάδα και η Ευρωζώνη να ξεπεράσουν την κρίση.
Oι διαπραγματεύσεις είναι πάντα γεμάτες διαφωνίες και, στη συνέχεια, συμβιβασμούς» δήλωσε ο πρωθυπουργός, εισερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.
16:40 Μέρκελ: Η Σύνοδος Κορυφής δεν θα αναμειχθεί
«Δεν έχουμε επιτελέσει ακόμη επαρκή πρόοδο. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει με τους τρεις θεσμούς και οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν», είπε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και ξεκαθάρισε ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. δεν θα αναμιχθεί.
16:48: Το Eurogroup περιμένει νέα καλύτερη πρόταση, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΕ.
Ο Μαρκ Μπάρτον από το Bloomberg έγραψε στο Twitter ότι σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, το Eurogroup διακόπηκε δίχως συμφωνία για την Ελλάδα. Πλέον, το Eurogroup αναμένει τις νέες βελτιωμένες προτάσεις τις Ελλάδας.
16:00 Τουσκ: Αυτή η ιστορία θα έχει αίσιο τέλος
Αίσθηση προκάλεσε η ανάρτηση στο twitter που έκανε ο Ντόναλντ Τουσκ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ έγραψε στο twitter πως σε αντίθεση με τις τραγωδίες του Σοφοκλή «αυτή η ιστορία (με την Ελλάδα) θα έχει αίσιο τέλος.
Συγκεκριμένα έγραψε
#Ελλάδα:Το έργο είναι σε εξέλιξη. Μπορεί να χρειαστούν ακόμη πολλές ώρες. Αλλά έχω ένα προαίσθημα ότι σε αντίθεση με τις τραγωδίες του Σοφοκλή «αυτή η ιστορία θα έχει αίσιο τέλος».
#Greece: work is underway; can still take many hours. But I have a hunch that unlike in Sophocles' tragedies this story will have happy end.
Οι πληροφορίες αναφέρουν:
Ο Πίτερ Σπίγκελ έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο των 9 σελίδων που θα κατατεθεί στο eurogroup.
Μετά την προσωρινή σύγχιση που δημιουργήθηκε για το αν υπάρχουν ένα ή δύο κείμενα που θα υποβληθούν στο Eurogroup (ένα της Ελλάδας και ένα των δανειστών), ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ ξεδιάλυνε το τοπίο:
«Δεν έχουμε πρόταση συμφωνίας από τους Ελληνες. Το μόνο που έχουμε να παρουσιάσουμε στο Eurogroup είναι το σχέδιο των Θεσμών. Δεν συζητήσαμε έκτακτο σενάριο» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, εισερχόμενος στην συνεδρίαση που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες.
«Τι περιμένετε από αυτή τη συνεδρίαση;» ρωτήθηκε από δημοσιογράφους.
«Σκληρή δουλειά» ήταν η απάντησή του.
Ο κ. Ντάισλμπλουμ πρόσθεσε ότι η πρόταση των Θεσμών θα είναι η βάση συζήτησης στο Eurogroup.
«Θα περιμένουμε να ακούσουμε την άποψη της ελληνικής πλευράς πάνω στο κείμενο των θεσμών», είπε.
Οι πρώτες φωτογραφίες από τις εργασίες στο Eurogroup δεν απεικονίζουν το πνεύμα που επικράτησε λίγα λεπτά αργότερα...
14:46 Εγραψε ο Πίτερ Σπίγκελ στο Twitter
«Μπαίνοντας στο Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται το σχέδιο των δανειστών ''Δεν έχουμε τη συμφωνία των Ελλήνων πάνω σε αυτό''».
Μοσκοβισί: Μπορεί να υπάρξει συμφωνία πάνω στο κείμενο των θεσμών
«Μπορεί να υπάρξει συμφωνία, το σχέδιο των Θεσμών είναι σταθερό από οικονομικής και κοινωνικής άποψης» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών, προσερχόμενος στην συνεδρίαση.
Ντε Γκίντος:
«Ο Ιούνιος τελειώνει, η κατάσταση γίνεται περίπλοκη, αν και είμαι πάντα αισιόδοξος. Αυτό που ξέρω είναι ότι παραμένουν οι διαφορές και ότι η πρόταση των θεσμών απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Εχω πρόθεση να συνεχίσω τη διαπραγμάτευση, επειδή τελειώνει ο χρόνος».
Η πρόταση των δανειστών είναι ως εξής, στα κύρια σημεία της:
Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται για την τέταρτη συνεδρίασή τους αυτήν την εβδομάδα, σε μια ακόμα προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για το πακέτο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας που θα οδηγήσει στην εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ προς την Αθήνα.
Οι υπουργοί έχουν λάβει αυτό που αξιωματούχος ονόμασε «κείμενο σκοπιμότητας», όμως οι Financial Times που έχουν στη διάθεσή τους αντίγραφο του κειμένου αυτού λένε πως μοιάζει πολύ με την εκδοχή που είχαν επιστρέψει με υπομνήματα στην Αθήνα την Τρίτη οι πιστωτές (αντίγραφο του κειμένου επισυνάπτεται στη στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»)
Στο πρώτο σημείο που πρέπει να δει κανείς είναι η σελίδα τρία του εγγράφου των εννέα σελίδων, εκεί που ξεκινά το κομμάτι που αφορά τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο στο οποίο κολλάνε οι δυο πλευρές και, ενώ κάνει κάποιες υποχωρήσεις έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό διατηρεί τις απαιτήσεις των πιστωτών για κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πολύ σύντομα.
Στο πλαίσιο του σχεδίου που απεστάλη στους υπουργούς Οικονομικών, η Αθήνα θα διασφαλίσει πως το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 67 χρόνια μέχρι το 2022, σημαντικά νωρίτερα απ’ όσο επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας. Αρχικά η Αθήνα ζητούσε τα όρια ηλικίας να αυξηθούν μέχρι το 2036, όμως η συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλε ο Έλληνας πρωθυπουργός τη Δευτέρα μετέφερε την ημερομηνία αυτή στο 2025.
Ωστόσο, υπάρχει και μια σημαντική υποχώρηση από την πλευρά των πιστωτών στο συνταξιοδοτικό: οι πιστωτές προσπαθούν να υπάρξει κατάργηση του ΕΚΑΣ το αργότερο μέχρι το 2017 και η Αθήνα μέχρι το 2020. Το νέο σχέδιο «μοιράζει» τη διαφορά, στον Δεκέμβριο του 2019. Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα ξεκινήσει αμέσως, όμως, με το πιο εύπορο 20% των δικαιούχων να χάνει το επίδομα μόλις περάσει η νομοθεσία.
Υπάρχουν και ορισμένα άλλα στοιχεία του ελληνικού σχεδίου που έχουν «επιβιώσει», όπως η αύξηση της συνεισφοράς των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας από το 4% στο 6%.
Το άλλο μεγάλο «αγκάθι» μεταξύ των δυο πλευρών ήταν οι ανατροπές στον ΦΠΑ. Και σε αυτό, το σχέδιο των πιστωτών κάνει κάποιες υποχωρήσεις: αρχικά οι πιστωτές ήθελαν δυο κλίμακες, με τα περισσότερα αγαθά να φορολογούνται με ΦΠΑ 23%. Οι πιστωτές συμφωνούν τώρα με την ελληνική πρόταση για τρεις κλίμακες, συπεριλαμβανομένου ενός «υπερμειωμένου» συντελεστή 6% για τα φάρμακα, τα βιβλία και το θέατρο.
Επίσης, οι πιστωτές έχουν υποχωρήσει στο θέμα του ηλεκτρισμού, συναινώντας σε διατήρηση του ΦΠΑ στο 13%, συντελεστή στον οποίον θα υπαχθούν και τα βασικά τρόφιμα –όμως όλα τα άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των κατεργασμένων τροφίμων και των εστιατορίων, πάνε στο 23%.
Επίσης, οι πιστωτές ζητούν την κατάργηση των εξαιρέσεων στον ΦΠΑ των νησιών, ενώ διατηρούν την ιδέα της Ελλάδας για αύξηση του φόρου για τις επιχειρήσεις από το 26% στο 28% (αντί του 29% που ζητά η Αθήνα). Απορρίπτουν την ιδέα για έκτακτη εισφορά 12% σε όλα τα εταιρικά κέρδη άνω των 500.000 ευρώ, όμως συμφωνούν στο σχέδιο για αύξηση του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13%.
«Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα πριν το άνοιγμα των αγορών την επόμενη Δευτέρα» είπε η Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας στους ηγέτες και πολιτικούς αρχηγούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που συνεδρίασαν, ως είθισται, πριν την Σύνοδο Κορυφής.
Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες η Ανγκελα Μέρκελ είπε στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα πριν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα.
Μάλιστα το Reuters αναφέρει πως η Ανγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε στους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής πως «δεν θα εκβιαστούμε από την Ελλάδα».
Μάλιστα τα όσα έγραψε το reuters τα επιβεβαίωσε και ο δημοσιογράφος Fabrizio Goria της Corriere della Sera
Αποτυχία στο Eurogroup, νωρίτερα
Δεν κατέληξε σε συμφωνία το Γιούρογκρουπ και η συνεδρίαση διεκόπη. Η νέα συνεδρίαση θα γίνει το Σάββατο το πρωί, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος.
17:45 Γιάνης Βαρουφάκης μετά το τέλος του Eurogroup: Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο για να πάμε σε συμφωνία. Υπήρξε μεγάλη συζήτηση για τις προτάσεις. Ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών άσκησαν κριτική στις προτάσεις των θεσμών.
17:43 Κριστίν Λαγκάρντ: Οι θεσμοί των πιστωτών είναι ενωμένοι. Θα συνεχίζουμε να δουλεύουμε για συμφωνία με την Ελλάδα
17:37 Οπως μεταδίδει το Reuters, για το Σάββατο το πρωί ορίστηκε το επόμενο Eurogroup σύμφωνα με επίσημο αξιωματούχο της ευρωζώνης.
17:35 Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η πόρτα είναι ακόμη ανοικτή για τους Ελληνες, προκειμένου να δεχθούν τις προτάσεις των πιστωτών. Ενημέρωσε επίσης ότι το Eurogroup ολοκληρώθηκε για την ώρα και πως θα ενημερώσει τους ηγέτες της Ε.Ε. για την πορεία των συνομιλιών.
17:05 Ο Γάλλος πρόεδρος, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής επισήμανε ότι «Η συμφωνία είναι εφικτή και αναγκαία, αλλά υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις».
«Θα αφήσουμε όσους εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, δηλαδή τους θεσμούς και την Ελλάδα να δουλέψουν και να βρουν λύση» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος προσθέτοντας ότι «Στόχος της Ευρώπης είναι η επιτυχία και όχι η αποτυχία». Πάντως ο Φρανσουά Ολάντ σημειώνει ότι η διαφωνία έγκειται στα μέσα και όχι τους στόχους επισημαίνοντας ότι είναι τεχνικό το ζήτημα.
16:54 Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να πούμε ότι έχουμε τη σύμφωνη γνώμη όλων. Θα δουλέψω για να έχουμε την Ευρώπη και την Ελλάδα ανταγωνιστική. Μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο θα προσπαθήσω να κρατήσω την Ευρώπη όλη μαζί.
16:50 Τσίπρας: Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία
«Είμαι πεπεισμένος οτι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό, προκειμένου η Ελλάδα και η Ευρωζώνη να ξεπεράσουν την κρίση.
Oι διαπραγματεύσεις είναι πάντα γεμάτες διαφωνίες και, στη συνέχεια, συμβιβασμούς» δήλωσε ο πρωθυπουργός, εισερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.
16:40 Μέρκελ: Η Σύνοδος Κορυφής δεν θα αναμειχθεί
«Δεν έχουμε επιτελέσει ακόμη επαρκή πρόοδο. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει με τους τρεις θεσμούς και οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν», είπε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και ξεκαθάρισε ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. δεν θα αναμιχθεί.
16:48: Το Eurogroup περιμένει νέα καλύτερη πρόταση, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΕ.
Ο Μαρκ Μπάρτον από το Bloomberg έγραψε στο Twitter ότι σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, το Eurogroup διακόπηκε δίχως συμφωνία για την Ελλάδα. Πλέον, το Eurogroup αναμένει τις νέες βελτιωμένες προτάσεις τις Ελλάδας.
16:00 Τουσκ: Αυτή η ιστορία θα έχει αίσιο τέλος
Αίσθηση προκάλεσε η ανάρτηση στο twitter που έκανε ο Ντόναλντ Τουσκ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ έγραψε στο twitter πως σε αντίθεση με τις τραγωδίες του Σοφοκλή «αυτή η ιστορία (με την Ελλάδα) θα έχει αίσιο τέλος.
Συγκεκριμένα έγραψε
#Ελλάδα:Το έργο είναι σε εξέλιξη. Μπορεί να χρειαστούν ακόμη πολλές ώρες. Αλλά έχω ένα προαίσθημα ότι σε αντίθεση με τις τραγωδίες του Σοφοκλή «αυτή η ιστορία θα έχει αίσιο τέλος».
#Greece: work is underway; can still take many hours. But I have a hunch that unlike in Sophocles' tragedies this story will have happy end.
Οι πληροφορίες αναφέρουν:
- Ενώ το τελεσίγραφο των δανειστών έληγε στις 12:00 για να υπάρξει πρόταση από την ελληνική πλευρά, δεν υπήρξε ανταπόκριση.
- Οι δανειστές κατέθεσαν τη δική τους 9σέλιδη πρόταση στο Eurogroup.
- Τελευταία στιγμή ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε την ελληνική αντιπρόταση.
- Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αρνήθηκαν να αξιολογήσουν δύο προτάσεις και ζήτησαν από τις δύο πλευρές να απευθυνθούν στους θεσμούς
- Η συνεδρίαση ξεκίνησε, μπορεί να είναι μαραθώνεια
- Παραμένουν οι διαφορές στο ΦΠΑ και τις συντάξεις
Ο Πίτερ Σπίγκελ έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο των 9 σελίδων που θα κατατεθεί στο eurogroup.
Μετά την προσωρινή σύγχιση που δημιουργήθηκε για το αν υπάρχουν ένα ή δύο κείμενα που θα υποβληθούν στο Eurogroup (ένα της Ελλάδας και ένα των δανειστών), ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ ξεδιάλυνε το τοπίο:
«Δεν έχουμε πρόταση συμφωνίας από τους Ελληνες. Το μόνο που έχουμε να παρουσιάσουμε στο Eurogroup είναι το σχέδιο των Θεσμών. Δεν συζητήσαμε έκτακτο σενάριο» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, εισερχόμενος στην συνεδρίαση που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες.
«Τι περιμένετε από αυτή τη συνεδρίαση;» ρωτήθηκε από δημοσιογράφους.
«Σκληρή δουλειά» ήταν η απάντησή του.
Ο κ. Ντάισλμπλουμ πρόσθεσε ότι η πρόταση των Θεσμών θα είναι η βάση συζήτησης στο Eurogroup.
«Θα περιμένουμε να ακούσουμε την άποψη της ελληνικής πλευράς πάνω στο κείμενο των θεσμών», είπε.
Οι πρώτες φωτογραφίες από τις εργασίες στο Eurogroup δεν απεικονίζουν το πνεύμα που επικράτησε λίγα λεπτά αργότερα...
14:46 Εγραψε ο Πίτερ Σπίγκελ στο Twitter
«Μπαίνοντας στο Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται το σχέδιο των δανειστών ''Δεν έχουμε τη συμφωνία των Ελλήνων πάνω σε αυτό''».
Μοσκοβισί: Μπορεί να υπάρξει συμφωνία πάνω στο κείμενο των θεσμών
«Μπορεί να υπάρξει συμφωνία, το σχέδιο των Θεσμών είναι σταθερό από οικονομικής και κοινωνικής άποψης» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών, προσερχόμενος στην συνεδρίαση.
Ντε Γκίντος:
«Ο Ιούνιος τελειώνει, η κατάσταση γίνεται περίπλοκη, αν και είμαι πάντα αισιόδοξος. Αυτό που ξέρω είναι ότι παραμένουν οι διαφορές και ότι η πρόταση των θεσμών απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Εχω πρόθεση να συνεχίσω τη διαπραγμάτευση, επειδή τελειώνει ο χρόνος».
Η πρόταση των δανειστών είναι ως εξής, στα κύρια σημεία της:
Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται για την τέταρτη συνεδρίασή τους αυτήν την εβδομάδα, σε μια ακόμα προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για το πακέτο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας που θα οδηγήσει στην εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ προς την Αθήνα.
Οι υπουργοί έχουν λάβει αυτό που αξιωματούχος ονόμασε «κείμενο σκοπιμότητας», όμως οι Financial Times που έχουν στη διάθεσή τους αντίγραφο του κειμένου αυτού λένε πως μοιάζει πολύ με την εκδοχή που είχαν επιστρέψει με υπομνήματα στην Αθήνα την Τρίτη οι πιστωτές (αντίγραφο του κειμένου επισυνάπτεται στη στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»)
Στο πρώτο σημείο που πρέπει να δει κανείς είναι η σελίδα τρία του εγγράφου των εννέα σελίδων, εκεί που ξεκινά το κομμάτι που αφορά τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο στο οποίο κολλάνε οι δυο πλευρές και, ενώ κάνει κάποιες υποχωρήσεις έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό διατηρεί τις απαιτήσεις των πιστωτών για κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πολύ σύντομα.
Στο πλαίσιο του σχεδίου που απεστάλη στους υπουργούς Οικονομικών, η Αθήνα θα διασφαλίσει πως το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 67 χρόνια μέχρι το 2022, σημαντικά νωρίτερα απ’ όσο επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας. Αρχικά η Αθήνα ζητούσε τα όρια ηλικίας να αυξηθούν μέχρι το 2036, όμως η συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλε ο Έλληνας πρωθυπουργός τη Δευτέρα μετέφερε την ημερομηνία αυτή στο 2025.
Ωστόσο, υπάρχει και μια σημαντική υποχώρηση από την πλευρά των πιστωτών στο συνταξιοδοτικό: οι πιστωτές προσπαθούν να υπάρξει κατάργηση του ΕΚΑΣ το αργότερο μέχρι το 2017 και η Αθήνα μέχρι το 2020. Το νέο σχέδιο «μοιράζει» τη διαφορά, στον Δεκέμβριο του 2019. Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα ξεκινήσει αμέσως, όμως, με το πιο εύπορο 20% των δικαιούχων να χάνει το επίδομα μόλις περάσει η νομοθεσία.
Υπάρχουν και ορισμένα άλλα στοιχεία του ελληνικού σχεδίου που έχουν «επιβιώσει», όπως η αύξηση της συνεισφοράς των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας από το 4% στο 6%.
Το άλλο μεγάλο «αγκάθι» μεταξύ των δυο πλευρών ήταν οι ανατροπές στον ΦΠΑ. Και σε αυτό, το σχέδιο των πιστωτών κάνει κάποιες υποχωρήσεις: αρχικά οι πιστωτές ήθελαν δυο κλίμακες, με τα περισσότερα αγαθά να φορολογούνται με ΦΠΑ 23%. Οι πιστωτές συμφωνούν τώρα με την ελληνική πρόταση για τρεις κλίμακες, συπεριλαμβανομένου ενός «υπερμειωμένου» συντελεστή 6% για τα φάρμακα, τα βιβλία και το θέατρο.
Επίσης, οι πιστωτές έχουν υποχωρήσει στο θέμα του ηλεκτρισμού, συναινώντας σε διατήρηση του ΦΠΑ στο 13%, συντελεστή στον οποίον θα υπαχθούν και τα βασικά τρόφιμα –όμως όλα τα άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των κατεργασμένων τροφίμων και των εστιατορίων, πάνε στο 23%.
Επίσης, οι πιστωτές ζητούν την κατάργηση των εξαιρέσεων στον ΦΠΑ των νησιών, ενώ διατηρούν την ιδέα της Ελλάδας για αύξηση του φόρου για τις επιχειρήσεις από το 26% στο 28% (αντί του 29% που ζητά η Αθήνα). Απορρίπτουν την ιδέα για έκτακτη εισφορά 12% σε όλα τα εταιρικά κέρδη άνω των 500.000 ευρώ, όμως συμφωνούν στο σχέδιο για αύξηση του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13%.
Σχόλια