Translate

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015

Τσίπρας σε Μέρκελ & Ολάντ: Δεν κατανοώ γιατί ζητάτε τόσο σκληρά μέτρα

 Τσίπρας σε Μέρκελ & Ολάντ: Δεν κατανοώ γιατί ζητάτε τόσο σκληρά μέτρα
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Kαγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.


Στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την ελληνική πρόταση και τους τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα.
Το Reuters εντωμεταξύ μετέφερε ότι οι Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ, στην τριμερή, συζήτησαν το ενδεχόμενο επέκτασης των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδος. Γαλλική πηγή, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο και αναφερόμενη σε όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της 45λεπτης τριμερούς προσέθεσε: «Επί της ουσίας η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη. Οι τρεις τους συζήτηση σαν τι πρέπει να γίνει σήμερα και αύριο για να ολοκληρωθούν τα θέματα που πρέπει να διευθετηθούν και τα οποία συνδέονται με τις μεταρρυθμίσεις, την επέκταση των προγραμμάτων και το ζήτημα της χρηματοδότησης».
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μετά το πέρας της Συνόδου, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της γαλλικής αντιπροσωπίας στο Συμβούλιο της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση παρών ήταν και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
O Aλέξης Τσίπρας έφθασε στο κτίριο όπου θα γίνει η νέα Σύνοδος Κορυφής στις 11:30 ακριβώς, χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Γεμανικό ΥΠΟΙΚ: Εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να αποδεχθεί την γενναιόδωρη προσφορά των δανειστών
Εντωμεταξύ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ πριν από λίγο, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να «κινηθεί» στις διαπραγματεύσεις του Σαββάτου και πρόσθεσε πως εναπόκειται στην Ελλάδα να αποδεχθεί την «πολύ γενναιόδωρη» προσφορά των πιστωτών.

Συνεχείς διαβουλεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια
Την ίδια ώρα τα τεχνικά κλιμάκια επιχειρούν να βρουν συμβιβαστική λύση και να καταλήξουν σε ένα κείμενο που θα περιλαμβάνει τις προτάσεις των θεσμών και της Αθήνας, εν όψει του Eurogroup του Σαββάτου.
Ντάισελμπλουμ: Εφικτή μια συμφωνία -Το βράδυ του Σαββάτου να κλείσει το θέμα
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πως μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι ακόμα εφικτή και θα πρέπει Αθήνα-δανειστές να τα βρουν στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης το Σάββατο.
Παράλληλα ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις πως αν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα να περάσει και να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια για αυτό και -όπως σημείωσε- είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία μέχρι αύριο. «Το βράδυ του Σαββάτου θα πρέπει να έχει κλείσει το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως είναι επίσης απαραίτητο υπάρξει ένα ισχυρότερο μεταρρυθμιστικό «πακέτο», επισημαίνοντας ότι  για την επίτευξή της απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις παρά περικοπές.
Φάιμαν: Δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα συμβεί αν αποτύχουν οι συνομιλίες
Σταθερός υπερασπιστής μιας βιώσιμης και επωφελούς λύσης, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία, έστω και την ύστατη στιγμή.
Όπως ανέφερε την Παρασκευή: «Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις ως προς τι θα συμβεί αν οι συνομιλίες για την Ελλάδα δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία. Θέλω να δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο plan A και εύχομαι να αποφευχθεί το Grexit. Σίγουρα δεν θα αποδυναμώσω την αναγκαία αισιοδοξία με αρνητικά σενάρια».
Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ:Οι τελικές συνομιλίες το ΣΚ είτε για λύση είτε για χρεοκοπία
Οι συνομιλίες με την Ελλάδα που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο πιθανόν θα τραβήξουν έως την Κυριακή και θα είναι οι τελευταίες για το ελληνικό θέμα, είπε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Καζίμιρ, εξηγώντας πως όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά και οι ηγέτες της ΕΕ έχουν «απαυδήσει». Ο Καζίμιρ τόνισε ότι «σε μια ρεαλιστική βάση», περιμένει οι διαπραγματεύσεις να τραβήξουν έως την Κυριακή.

«Είναι πραγματικά η τελευταία συνάντηση για το θέμα αυτό. Ταξιδεύουμε στις Βρυξέλλες είτε για να εγκρίνουμε μια συμφωνία…είτε, εάν δεν υπάρχει συμφωνία, θα μιλήσουμε για τις τεχνικές λεπτομέρειες της χρεοκοπίας ενός κράτους-μέλους της Ευρωζώνης», υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: