Προχωρούν βήμα-βήμα συζητήσεις: Οι κατ΄ιδίαν συναντήσεις Αναστασιάδη- Ακιντζί το κλειδί στη διαδικασία


Προχωρούν βήμα-βήμα συζητήσεις: Οι κατ΄ιδίαν συναντήσεις Αναστασιάδη- Ακιντζί το κλειδί στη διαδικασία
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθεται σε συνομιλίες για το Κυπριακό με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, Αεροδρόμιο Λευκωσίας 29 Ιουνίου 2015. Φωτογραφία Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Οι συζητήσεις για τις τρεις υπό συζήτηση πτυχές του Κυπριακού έχουν προχωρήσει, υπάρχει ωστόσο αρκετός δρόμος μέχρι να υπάρξουν σημαντικές συγκλίσεις.
Στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, συζητήσεις περισσότερο πολιτικού περιεχομένου, παρά λεπτομερειών ενώ  η καταγραφή του αποτελέσματος θα γίνει από τους διαπραγματευτές. Θα καταγράψουν το αποτέλεσμα των συζητήσεων και θα το παρουσιάσουν ενώπιον τους. Ο Πρόεδρος είχε ενάμιση ώρα κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Ακιντζί. Στη συνέχεια υπήρξε διεύρυνση με τη συμμετοχή των διαπραγματευτών και του κ. Άιντα ( ενάμιση ώρα) και τέλος οι συζητήσεις συνεχίσθηκαν και με τις ομάδες.

Χθες συζήτησαν Διακυβέρνηση, περιουσιακό και κριτήρια εδαφικού, που αναμένεται να τους απασχολήσει μέχρι το τέλος Ιουλίου. Όλες οι πλευρές έκαναν λόγο για πρόοδο γεγονός που επιβεβαιώνει το κλίμα αλλά και το αποτέλεσμα των συζητήσεων.
Ο Μουσταφά Ακιντζί, επιστρέφοντας στα κατεχόμενα από τη συνάντηση, ήταν περισσότερο διαφωτιστικός, αν και προδήλως κρατά χαμηλούς τόνους. Δηλαδή, συντηρεί το καλό κλίμα ενώ παράλληλα δεν ανεβάζει τον πήχη.
Πρώτο, ανέφερε πως προχωρά βαθμιαία η υλοποίηση των ΜΟΕ για τον ηλεκτρισμό και την κινητή τηλεφωνία.
Δεύτερο, σε σχέση με τις συζητήσεις, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των κριτηρίων για το εδαφικό. Ξεκαθάρισε πως δεν συζητήθηκε μέχρι σήμερα προς συζήτηση το θέμα των ονομάτων των χωριών, ποσοστώσεις ή χάρτες.
Τρίτο, επικαλούμενος δημοσιεύματα που τον φέρουν να υποστηρίζει ισχυρή κεντρική κυβέρνηση, είπε πως αυτό δεν ισχύει. Είπε ότι ο ίδιος υποστηρίζει το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, σύμφωνα με το οποίο το ομοσπονδιακό κράτος πρέπει να έχει τις εξουσίες που έχει κανονικά ένα ομοσπονδιακό κράτος και οι εξουσίες που απομένουν να ανήκουν στην ομοσπονδιακή πολιτεία. Επισήμανε πως θα υπάρχει μια εξουσιοδότηση μέσα σε λογικά πλαίσια , «δηλαδή δεν μιλούμε ούτε για ενιαίο κράτος ούτε για συνομοσπονδία».
Τέταρτο, αρκούντως αποκαλυπτικός ήταν για το θέμα των εποίκων. Ανέφερε πως «από το 1974 έχουν πάει στα κατεχόμενα 41.000 έποικοι, που  παντρεύτηκαν, εγκαταστάθηκαν, έκαναν παιδιά, ήρθαν ως σύζυγοι και έκαναν παιδιά, και με κάποιο τρόπο έχουν ενοποιηθεί με τον τόπο». Υπενθύμισε πως πριν από 11 χρόνια αυτοί οι άνθρωποι είχαν ψηφίσει στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Παρόλο που, όπως εξήγησε, παλαιότερα είχε επικρίνει την παραχώρηση «υπηκοοτήτων», σημείωσε πως αυτό πλέον δεν γίνεται.
Πέμπτο, συντήρησε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης κοινής συνάντησης το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. «Αυτό μπορείτε να το θεωρήσετε ως έναν ανεπίσημο στόχο. Υπάρχει και στο μυαλό των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο το σημαντικό είναι το τι θα κάνουμε εμείς μέχρι εκείνη την ημέρα», ανέφερε.
ΑΙΝΤΑ: Σημειώθηκε και νέα πρόοδος – Αναστασιάδης και Ακιντζί θα μιλήσουν στα επιμελητήρια και θα συναντηθούν με θρησκευτικούς ηγέτες
Γιά περαιτέρω πρόοδο στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, του περιουσιακού και του εδαφικού που σημείωσαν οι Αναστασιάδης και Ακιντζί στη χθεσινή τους συνάντηση έκανε λόγο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Εσπεν Μπαρθ Άιντα.
Οι διαπραγματευτές, ανέφερε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, ενημέρωσαν τους ηγέτες για το έργο που επιτέλεσαν σε μια συγκεκριμένη ομάδα βασικών θεμάτων που καλύπτουν τα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της ιδιοκτησίας και κριτήρια του εδαφικού.
«Οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί συζήτησαν τα θέματα αυτά σε έκταση με ρεαλιστικό και εποικοδομητικό τρόπο, πετυχαίνοντας περαιτέρω πρόοδο. Έδωσαν νέες οδηγίες προς τους διαπραγματευτές, οι οποίοι θα συναντηθούν τρεις φορές αυτή την εβδομάδα να προωθήσουν την εργασία τους πάνω σε βασικά θέματα».
Είπε, επίσης, ότι συνέχισαν την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης( ΜΟΕ). Κατέγραψαν την εργασία που έγινε για την εφαρμογή των ήδη συμφωνημένων ΜΟΕ, εκφράζοντας ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα, υπογράμμισε ο κ. Άιντα.  «Οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί αναμένουν ότι θα βρεθούν σύντομα πρακτικές λύσεις σε τυχόν εκκρεμή ζητήματα, που θα φέρουν την εφαρμογή αυτών των μέτρων πιο κοντά στην ολοκλήρωση».
Ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες θα συμμετέχουν από κοινού σε μια εκδήλωση που θα συνδιοργανωθεί από την Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο στις 8 Ιουλίου. Την ίδια ημέρα, θα συμμετάσχουν επίσης από κοινού σε συνάντηση με τους θρησκευτικούς ηγέτες. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 10 Ιουλίου.
ΔΕΝ ΠΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΚΑΦΕΔΕΣ
Βαθύτατα εντυπωσιασμένος από τον τρόπο που οι ηγέτες, οι διαπραγματευτές και οι ομάδες τους ασχολούνται με τα δύσκολα θέματα, με τρόπο που χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση είναι ο κ. Αίντα. «Μερικές φορές επιτυγχάνουν συμφωνία, ορισμένες φορές συνεχίζουν να διαφωνούν, πάντα σε πνεύμα που λέει ότι θα βρούμε μια λύση σε αυτά τα θέματα».
Επισήμανε ότι οι ηγέτες δεν πίνουν μόνο καφέδες και πηγαίνουν σε εκδηλώσεις μαζί, αλλά στέκονται σε πολύ ουσιαστικές και σοβαρές διαπραγματεύσεις. Μετά την τελευταία συνάντηση, συνέχισε, έχουμε μετακινηθεί από την καταγραφή θέσεων στις πραγματικές διαπραγματεύσεις και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό.
ΒΡΗΚΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΟΜΗ
Ο Αϊντα είπε πως Αναστασιάδης και Ακιντζί έχουν βρει μια καλή δομή, καθώς ορισμένα θέματα είναι καλύτερα να περνούν άμεσα μέσα από διμερές και τριμερές επίπεδο και άλλα θέματα στη μεγαλύτερη – όπως είπε – ομάδα, σημειώνοντας ότι αυτές είναι συμβουλευτικές ομάδες που δίνουν στους ηγέτες την κατάλληλη στήριξη και μερικές φορές (οι ηγέτες) θεωρούν καλύτερα να τα συζητούν απευθείας και αυτό συμβαίνει σε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα, όπως ανέφερε.
Στην ερώτηση αν υπάρχουν νέες συγκλίσεις, ο κ. Αίντα είπε ότι είναι πολύ προσεκτικός ώστε να μην αποκαλύψει τίποτα επί της ουσίας σημειώνοντας ότι “προχωρούμε, αλλά δεν θα πω ακριβώς πού”.                                                                                                                                 http://mignatiou.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!