Καμία διάθεση διαπραγμάτευσης πριν την Κυριακή
Ενιαία και συντονισμένη στάση αποφάσισε να κρατήσει η Ευρώπη. Η ρητορική που επιλέχθηκε μετά το Eurogroup του Σαββάτου και πώς θα κλιμακωθεί η πίεση τις επόμενες ημέρες. Τα σενάρια που εξετάζονται στην περίπτωση του «ναι» και του «όχι».
Οι ηγέτες της Ε.Ε και οι επικεφαλής της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ αποφάσισαν να μην κάνουν καμία κίνηση για μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής με την ελληνική κυβέρνηση, παρά τις διάφορες διαβεβαιώσεις ότι η πόρτα παραμένει ανοιχτή, δήλωσε στο MNI ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών που διεξήχθησαν ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, τους ηγέτες της Ε.Ε. και την ηγεσία του ΔΝΤ το Σάββατο, υποστήριξαν πως η στάση είναι ενιαία και συντονισμένη και δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε για την σύγκλιση ενός Eurogroup.
«Η απόφαση ως τώρα είναι να μην γίνει καμία κίνηση προς την ελληνική πλευρά πριν το δημοψήφισμα, για να φανεί πρώτα πως θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός και να γίνουν οι ανάλογες πράξεις αργότερα» ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
«Το ζήτημα συζητήθηκε στο Eurogrοup το περασμένο Σάββατο χωρίς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που του πρότεινε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να φύγει από το δωμάτιο» πρόσθεσε.
Άλλη πηγή επιβεβαίωσε ότι παρά την ρητορική «πως η πόρτα είναι ακόμα ανοιχτή» κανείς στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ δεν ενδιαφέρεται αυτήν την στιγμή να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνησης.
«Η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί και από τις δύο πλευρές. Όλοι είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει καμία αυταπάτη πως κάτι μπορεί να γίνει την τελευταία στιγμή» είπε η δεύτερη πηγή. Η πηγή πρόσθεσε πως μεταξύ των πιστωτών επικρατεί η άποψη πως δεν μπορούν να διαπραγματευτούν άλλο το τρέχον πρόγραμμα και ότι η προσδοκία είναι πως αν ο ελληνικός λαός ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα, τότε θα αυξηθεί η πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθεί ή να παραιτηθεί η διαπραγματευτική ομάδα και ο υπουργός Οικονομικών.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε στις Βρυξέλλες το Σάββατο πως ενημέρωσε τους ομολόγους του στο Eurogroup ότι αν ο λαός ενέκρινε την πρόταση, τότε η κυβέρνηση του θα την εφάρμοζε. «Aλλά φαίνεται πως οι πιστωτές δεν είναι άνετοι με αυτό. Η έλλειψη εμπιστοσύνη τώρα αφορά και τον Τσίπρα» είπε ο πρώτος αξιωματούχος.
Και οι δύο αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η ΕΚΤ είχε ενημερώσει το Eurogroup το Σάββατο για τις προθέσεις της να παγώσει τον ELA.
Η πρώτη πηγή εξήγησε πως τα μηνύματα που έρχονται από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ είναι «πολύ καλά συντονισμένα» και δείχνουν προς ένα Grexit αν ο ελληνικός λαός ψηφίσει «όχι». Αυτό άφησε να εννοηθεί και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην συνέντευξη τύπου που έδωσε νωρίτερα την Δευτέρα. Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η Αγκελα Μέρκελ, αλλά και ο Φρανσουά Ολαντ. Ακόμα και ο Ματέο Ρέντσι το ίδιο είπε με τον τρόπο του.
«Αυτό το μήνυμα θα σταλεί επανειλημμένα στον ελληνικό λαό τις επόμενες ημέρες» υποστήριξε η πρώτη πηγή. «Ακόμα και ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος έχει εκφράσει συμπάθεια για τους Έλληνες, είναι πλήρως στην γραμμή αυτή.
Και οι δύο πηγές είπαν ότι αξιωματούχοι της Ε.Ε. είναι σε επαφή με κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα ελπίζοντας ότι θα πείσουν τον ελληνικό λαό να ψηφίσουν «ναι».
Σε ερώτηση τι θα συμβεί αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «όχι», ο πρώτος αξιωματούχος της Ε.Ε. ανέφερε πως «υπάρχουν πολλά σενάρια στο τραπέζι» και «το πρώτο είναι να αμφισβητηθεί η εγκυρότητα του ερωτήματος του δημοψηφίσματος» καθώς η πρόταση των δανειστών έχει αποσυρθεί.
Αυτό, ισχυρίστηκε ο ίδιος, νομιμοποιεί την θέση της Ε.Ε. πως στην πραγματικότητα ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει αν θα μείνει στην ευρωζώνη. http://www.euro2day.gr
Σχόλια