Διατηρεί την «ομπρέλα» του ELA, παγώνει όμως το όριο στο επίπεδο της Παρασκευής



 
Διατηρεί την «ομπρέλα» του ELA η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παγώνοντας όμως το όριο, στο επίπεδο της προηγούμενης Παρασκευής. Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, όπως περιγράφεται σε σχετική ανακοίνωση, βασίζεται στην ανάγκη να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η ΕΚΤ δια του Μάριο Ντράγκι, δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Καθώς δεν αυξάνεται το όριο της έκτακτης χρηματοδότησης και ήδη από τα ξημερώματα του Σαββάτου καταγράφονται σημαντικού ύψους αναλήψεις μέσω των ATΜs, είναι ευθεία η σύνδεση της απόφασης της ΕΚΤ με την επιβολή capital controls για να αποφευχθούν αθρόες εκροές.
Η απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση μετά από εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας που συνεδριάζει σε λίγη ώρα ενώ αν ληφθεί η σχετική απόφαση, η οποία είναι εύλογο να συνοδεύεται από τραπεζική αργία για λόγους ασφαλείας του συστήματος, θα πρέπει να καθορίζεται και το ακριβές περιεχόμενό της.
Αντικρούμενες είναι οι πληροφορίες για τις προθέσεις της κυβέρνησης καθώς σε συνέντευξή του στο BBC ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο capital controls, κάτι που διέψευσε λίγο αργότερα με ανακοίνωσή του και ανάρτηση στο Twitter.
Σε συνεχή επικοινωνία βρίσκεται ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών που βρίσκονται σε επιφυλακή, επιδιώκοντας να τροφοδοτούνται κατά το δυνατόν ομαλά τα ΑΤΜs, με τις αναλήψεις όμως να συνεχίζονται. Τις επόμενες ώρες μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας θα υπάρξει και σύσκεψη των τραπεζιτών.
Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ, το δ.σ. της κεντρικής τράπεζας καλωσορίζει τη δέσμευση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βελτιώσουν την ισχύ των οικονομιών της ευρωζώνης και να είναι έτοιμα να κάνουν αποφασιστικά βήματα για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης.
Μετά την απόφαση των ελληνικών αρχών να διεξαχθεί δημοψήφισμα και τη μη επέκταση του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδα, το συμβούλιο δηλώνει ότι θα εργαστεί σε στενή συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας ΕΛΛ+2,08% ώστε να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Δεδομένων των συνθηκών, το κυβερνητικό συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που ήταν την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015. Το συμβούλιο είναι έτοιμο να επανεξετάσει την απόφαση.
Οπως δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, «θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε συνεργασία με την ΤτΕ και υποστηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευση των κρατών μελών να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες των οικονομιών της ευρωζώνης» ενώ όπως ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας «Η ΤτΕ ως μέλος του ευρωσυστήματος θα πάρει τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα για τους έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις».
Το Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις στην νομισματική πολιτική και την ισορροπία των ρίσκων σε ότι αφορά τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη. Είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο της εντολής του, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.                                                                                http://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!