Την Κύπρο και την Εθνική Φρουρά στόχευε το τουρκικό RF-4E;

Μια νέα εκδοχή του τι ακριβώς συνέβη με το τουρκικό φωτοαναγνωριστικό αεροσκάφος RF-4E έρχεται να ταράξει τα ύδατα και αν δώσει νέα διάσταση στην υπόθεση της κατάρριψής του από τη συριακή αεράμυνα.
Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι φέρονται να είχαν αναθέσει την αποστολή κατασκόπευσης των δραστηριοτήτων της Εθνικής Φρουράς στο πλαίσιο της άσκησης «Δήμητρα», μια μαζική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) η οποία διαρκεί τέσσερις μέρες. Έχοντας ξεκινήσει στις 21 Ιουνίου ολοκληρώνεται σήμερα. Στην άσκηση συμμετέχει μεγάλος αριθμός εφέδρων και στόχο έχει τον έλεγχο του συστήματος διοικητικής μέριμνας της Εθνικής Φρουράς.
Το τουρκικό αεροσκάφος φέρεται να πέταξε πάνω από την Κύπρο την ώρα που οι συμμετέχουσες μονάδες έβγαιναν από τα στρατόπεδά τους και κατευθύνονταν στους χώρους διασποράς. Εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι στόχος ήταν να φωτογραφηθούν οι κινήσεις των μονάδων της Εθνικής Φρουράς, ώστε να συλλέξουν πληροφορίες περί των δρομολογίων που θα ακολουθηθούν συγκρίνοντάς το για παράδειγμα με το αντίστοιχο του περασμένου έτους στο πλαίσιο της άσκησης.

Στην περιοχή φέρεται να πετούσε και τουρκικό αεροσκάφος τύπου CN-235, εξοπλισμένο με συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών και παρακολούθησης, το οποίο εντοπίστηκε και δόθηκε εντολή από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) για πλήρη σιγή ασυρμάτων, ενώ ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα προστασίας ηλεκτρονικών παρεμβολών.
Εγκαταλείποντας την περιοχή, το τουρκικό RF-4E κινήθηκε ανατολικά και στο σημείο όπου εφάπτεται το κυπριακό με το συριακό FIR χάθηκε από τα ραντάρ. Λίγη ώρα αργότερα απέπλεε από την Αμμόχωστο τουρκική τορπιλάκατος, ενώ τουρκικά αεροσκάφη άρχιζαν να κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή και οι Τούρκοι ζητούσαν άδεια από τους Σύρους να ξεκινήσουν επιχείρηση έρευνας και διάσωσης (SAR).
Αν η συγκεκριμένη εκδοχή αληθεύει, τότε είναι πιθανόν όσα ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ να αληθεύουν, τουλάχιστον σε ένα βαθμό. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε χθες πως το τουρκικό αεροσκάφος πιθανόν να παραβίασε «για μια στιγμή» τον συριακό εναέριο χώρο εξαιτίας της μεγάλης του ταχύτητας. Όσο όμως πιθανό είναι αυτό, άλλο τόσο είναι και το ότι με την ευκαιρία, οι Τούρκοι είχαν δώσει εντολή να «πάρει τη στροφή πιο ανοικτά» σε μια επίδειξη ισχύος απέναντι στη Συρία του Άσαντ.
Κατά συνέπεια, εάν επιθυμούν όλες οι πλευρές να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση η καταγραφή της πορείας του αεροσκάφους στα ραντάρ θα μας έδινε τις απαντήσεις που ψάχνουμε. Εάν βέβαια αποδεικνυόταν ότι το τουρκικό αεροσκάφος είχε πορεία προς την Τουρκία και «έκοψε δρόμο» παραβιάζοντας οριακά, στις παρυφές, τον συριακό εναέριο χώρο, ναι μεν η παραβίαση δεν αμφισβητείται, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για υπερβολική αντίδραση της συριακής αεράμυνας.
Αυτό που καταλογίζεται στην Τουρκία, δηλαδή πρόθεση στην παραβίαση του συριακού εναέριου χώρου με στόχο την αποστολή μηνύματος στο καθεστώς Άσαντ, θα μπορούσε ενδεχομένως να ισχύει και από την… ανάποδη: Ότι οι Σύροι έδειξαν «υπερβάλλοντα ζήλο» και πως το αεροσκάφος δεν βρισκόταν μόλις ένα χιλιόμετρο από τις ακτές όπως ειπώθηκε, αλλά περίπου 13 χιλιόμετρα όπως άλλες πηγές υποστηρίζουν πλέον. Στόχος ήταν να στείλουν μήνυμα αποφασιστικότητας προς όσους απεργάζονται την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ, αν και οι εμφανείς προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η ένταση που καταβάλλονται τις τελευταίες ώρες μάλλον δεν συνηγορούν προς αυτό. Εκτός κι αν το στράτευμα είναι ανεξέλεγκτο…http://www.defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!