Η αμερικανική προπαγάνδα για τη Συρία


Χαρακτηριστικό της έντασης που υπάρχει στις σχέσεις ΗΠΑ, Ρωσίας θα χαρακτηρίζαμε το άρθρο της Russia Today, αναφορικά με την Αμερικανική προπαγάνδα για το ζήτημα της Ρωσίας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα. Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα σημειώνεται: Το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, παίζοντας παιχνίδια των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών, κατηγορεί αβάσιμα τη Ρωσία ότι στέλνει “αόρατα” ελικόπτερα στη Συρία.
Η ιστορία της παράδοσης ρωσικών ελικοπτέρων τύπου Stealth στη Συρία παίρνει μια εντελώς μυστικιστική χροιά. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξακολουθεί να επιμένει ότι η Μόσχα έχει στείλει επιθετικά ελικόπτερα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση της Δαμασκού σε κτυπήματα κατά των αμάχων. Το ρώσικο υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε ρητώς και κατηγορηματικώς κάτι τέτοιο. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου αποφεύγουν να τοποθετηθούν και κάνουν ουδέτερα σχόλια.
Αμερικανική ασυνεννοησία.
«Μας ανησυχεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες πληροφορίες που φτάνουν από την περιοχή, τα επιθετικά ελικόπτερα είναι καθ'οδόν απ’ τη Ρωσία προς τη Συρία», είπε η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ,Χίλαρι Κλίντον στις 12 Ιουνίου. Παρ'όλα αυτά, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν διαθέτει πληροφορίες για την παράδοση ρώσικων πολεμικών ελικοπτέρων στη Συρία. Αυτό δήλωσε ο βοηθός του Αμερικανού υφυπουργού Άμυνας, πλοίαρχος Τζον Κίρμπι. «Δεν βλέπω -είπε- σχετικές ανακοινώσεις που να επιβεβαιώνουν ότι οι Ρώσοι προμηθεύουν με επιθετικά ελικόπτερα τους Σύριους. Δεν έχω τέτοια πληροφορία».
Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέϊ Κάρνι, απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις που του ζητούσαν να ξεκαθαρίσει το θέμα. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι καταγγελίες της κυρίας Κλίντον, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία παραδίδει καινούργια επιθετικά ελικόπτερα στη Συρία, βασίζονται σε στοιχεία που διαθέτει η Ουάσινγκτον; Αυτό ήταν το κεντρικό νόημα των ερωτήσεων που απεύθυναν στον εκπρόσωπο Τύπου του επικεφαλής της αμερικάνικης κυβέρνησης οι δημοσιογράφοι.«Συγκεκριμένα (τεκμήρια) για τέτοιες ενέργειες, δεν διαθέτω», είπε ο κ.Κάρνι.
Για αντιαεροπορική άμυνα.
Από τη μεριά του, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αρνήθηκε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο: «Έχω πρόσφατα πει ότι στην παρούσα φάση ολοκληρώνουμε την υλοποίηση παλαιών υπογεγραμμένων συμβάσεων, για τις οποίες έχουμε ήδη πληρωθεί», είπε ο κ. Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη. «Όλες αυτές οι συμβάσεις, αφορούν αποκλειστικά την αντιαεροπορική άμυνα», σημείωσε ο ρώσος ΥΠΕΞ.
Ωστόσο, το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ εξακολουθεί να επιμένει ότι τα ελικόπτερα είναι καθοδόν προς τη Συρία, και καλεί τον κ.Λαβρόβ, «να ξαναδει το ζήτημα». Το θέμα πάντως, ξεκαθαρίζει κάπως από σχετικό δημοσίευμα των «The New York Times». Στις 12 Ιουνίου, η εφημερίδα ανάφερε ότι «η πηγή της εφημερίδας στο Πεντάγωνο υποθέτει ότι η κ.Κλίντον εννοούσε τα ρωσικά ελικόπτερα που η Συρία ήδη διαθέτει, αλλά όμως δεν τα χρησιμοποιεί για να καταστείλει τις αντιπολιτευτικές ενέργειες. Αν και αυτά τα ελικόπτερα, τύπου Mi-24 τα πιλοτάρουν Σύριοι «ιπτάμενοι», η Ρωσία τους προμηθεύει με ανταλλακτικά και παρέχει τις αναγκαίες τεχνικές υπηρεσίες συντήρησης».
Οι πραγματικοί στόχοι.
Όπως και να' χει, με αφορμή την κόντρα Λαβρόβ-Κλίντον, βγαίνουν στην επιφάνεια άλλες διαστάσεις της αμερικανο-ρωσικής αντιπαράθεσης. Πρόσφατα, τα μέλη της Επιτροπής Αμυντικών Θεμάτων της Γερουσίας των ΗΠΑ απαίτησαν από το Πεντάγωνο να επιβάλει κυρώσεις στη ρώσικη (αμυντική εξαγωγική) εταιρεία, «Rosoboronexport». Έκθεση με τέτοιο περιεχόμενο κατέθεσε στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λέον Πανέτα, το μέλος της Επιτροπής, Γερουσιαστής Τζον Κόρνιν. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γερουσιαστή «οι νομοθέτες του σώματος νιώθουν βαθειά ανησυχία για το γεγονός ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ συνεργάζεται με μια εταιρεία που συμμετέχει σε δολοφονίες άμαχου πληθυσμού στη Συρία. Γι'αυτό θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της ρώσικης «Rosoboronexport» και όχι να «κλείνονται» συμβόλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων».
Να σημειωθεί ότι το 2010, τα ρώσικα ελικόπτερα κέρδισαν σχετικό διαγωνισμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ και το 2011 υπεγράφη σύμβαση με το Πεντάγωνο για την προμήθεια 21 ελικοπτέρων Mi-17στο Αφγανιστάν, αξίας 550 εκατομμυρίων δολαρίων. Αμέσως μετά το διαγωνισμό, η εταιρεία «Sikorsky Aircraft» έκανε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας στην αμερικανική κυβέρνηση. Κατηγόρησε μάλιστα, τους στρατιωτικούς για μη συμμόρφωση με τους όρους του διαγωνισμού και τις διατάξεις του Νόμου«αγοράστε αμερικανικά προϊόντα», καθώς και για παραβίαση του «εθνικού συμφέροντος». Ωστόσο, η ένσταση απορρίφθηκε. Δεκαεπτά αντιπρόσωποι της Άνω Βουλής του Κογκρέσου έστειλαν επιστολή στον υπουργό Άμυνας, ζητώντας του να ακυρώσει το συμβόλαιο για την προμήθεια ελικοπτέρων. Η επίθεση για την προμήθεια ρωσικών ελικοπτέρων στο Αφγανιστάν, δεν γίνεται πρώτη φορά.
Στις 12 Ιουνίου, ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ,υποστηρίζοντας την αγορά των Mi-17, υπογράμμισε τη σημασία τους στη βοήθεια που παρέχεται στο Αφγανιστάν για τη δημιουργία ισχυρών και αποτελεσματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο ίδιος είπε, ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να διαχωριστεί από την ανησυχία που προκύπτει από την τροφοδοσία με όπλα της Συρίας.
Από τη δική του πλευρά, ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών και Τεχνολογικών Αναλύσεων Κονσταντίν Μακιγιένκο δεν αμφιβάλει ότι η σημερινή επίθεση πληροφοριών εναντίον της «Rosoboronexport»,«συνδέεται άμεσα με τη διαμάχη του αμερικανικού βιομηχανικού και περιφερειακού λόμπι ενάντια στη σύμβαση του Πενταγώνου για την αγορά των ρωσικών ελικοπτέρων Mi-17».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters, στις 14 Ιουνίου το Πεντάγωνο γνωστοποίησε επίσημα στο Κογκρέσο την απόφασή του να αγοράσει από την«Rosoboronexport» 12 ακόμα ελικόπτερα Mi-17V-5 για το Αφγανιστάν, πέραν των ήδη εκτελεσθέντων προμηθειών.
Russia Today
Greek Finance Forum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!