Βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής «Οσο δεν κάνετε τίποτα, δεν μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε για σας» τονίζουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι - Κ. Παπούλιας: Η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της


Βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής
 
 
Βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, που ξεκίνησε στις πέντε το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που φτάνουν από εκεί.

Όλοι βέβαια είναι ευγενέστατοι με τα μέλη της ελληνικής αποστολής, της οποίας ηγείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.
Κ. Παπούλιας, αλλά την ίδια ώρα γνωρίζουν ότι ο ανώτατος άρχοντας στην Ελλάδα δεν έχει ουσιαστικές εξουσίες ούτε μπορεί να επιβάλλει οτιδήποτε στην κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάρει το λόγο στο γεύμα της Πέμπτης όπου θα κάνει μία σύντομη προσφώνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της χώρας, θα αναφερθεί στις προσπάθειες του ελληνικού λαού και θα υποστηρίξει ότι χρειάζεται βοήθεια η χώρα από τους εταίρους της. Ο κ. Παπούλιας θα παρατηρήσει ότι όλα τα κονδύλια δίδονται βάσει των στοιχείων του 2008 και θα ζητήσει αναθεώρηση βέσει των νεώτερων στοιχείων, καθώς από την οικονομική κρίση θύματα κυρίως είναι οι νεώτερες ηλικίες.


Προτροπές


Η προτροπή προς την ελληνική αποστολή είναι ουσιαστικά μία και επαναλαμβάνεται συνεχώς. «Επιτέλους κάντε κάτι». Και προσθέτουν ότι όσο δεν κάνουμε καμία κίνηση προς την κατεύθυνση που έχουμε συμφωνήσει στα πλαίσια του Μνημονίου, αυτοί δεν μπορούν να μας προσφέρουν ουδεμία παραπάνω βοήθεια.


Είναι χαρακτηριστικό ότι ανώτατος πολιτειακός παράγοντας χώρας της Ευρωζώνης έφερνε σαν παράδειγμα επιτυχημένης προσπάθειας εξόδου από την κρίση την Πορτογαλία, η οποία έχει θέσει στόχο να επιτευχθούν οι όροι του δικού της Μνημονίου νωρίτερα από τις οριζόμενες ημερομηνίες. Και χαρακτήρισε τους Πορτογάλους ως σταχανοβίτες.


Επίσης άλλοι παράγοντες της Ευρωζώνης έφερναν σαν παράδειγμα την Ιταλία, η οποία αποφάσισε και πέρασε άμεσα τον νόμο για τις απολύσεις. Και έλεγαν σκωπτικά ότι ενώ άλλοι περιορίζουν τον δημόσιο τομέα τους οι Έλληνες τον αυξάνουν, αναφερόμενοι εμμέσως πλην σαφώς στις αποκαλύψεις του Βήματος της περασμένης Κυριακής.


Πληροφορίες που διαρρέουν από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 9 Ιουλίου με κύριο θέμα την Ελλάδα.


Για τον πρωθυπουργό κ.
Αντ. Σαμαρά αναφέρονται με τα καλύτερα λόγια αλλά φοβούνται ότι ούτε την επόμενη Δευτέρα θα μπορέσει να συμμετάσχει στη συνέχεια της Συνόδου.

Αναφερόμενοι στη νέα ελληνική κυβέρνηση τονίζουν ότι η Αθήνα έχει πάψει να λέει ψέματα στην Ευρώπη αλλά συνεχίζει να λέει ψέματα στους Έλληνες. Και με τέτοιο διπλό πρόσωπο, δεν μπορούν να της έχουν εμπιστοσύνη. Αφήνουν μάλιστα να διαρρεύσει ότι τον Ιούλιο πιθανόν να υπάρξει από την πλευρά της Ευρωζώνης μία «αποτρεπτική» όπως την χαρακτήρισαν δήλωση, χωρίς όμως να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.


Όσο για το χάσμα Ολάντ – Μέρκελ το χαρακτηρίζουν ως αγεφύρωτο καθώς έχει εξελιχθεί σε ιδεολογικό, μη αφήνοντας μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης.


Τονίζουν μάλιστα ότι η γερμανίδα Καγκελάριος αναγάγει τη διαμάχη στις διαφορές σοσιαλισμού – καπιταλισμού και αναρωτιέται στους συνομιλητές της, «εμείς θα αφήσουμε τον γάλλο σοσιαλιστή πρόεδρο να μας βάλει την σφραγίδα του»;



Δήλωση Χατζηδάκη

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά για τη μείωση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους. Αλλά και να εργαστούμε μαζί με τους εταίρους μας, έτσι ώστε το οικονομικό πρόγραμμα για τη χώρα να καταστεί πιο δίκαιο και λειτουργικό».
 Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, όπου εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντ. Σαμαρά.
 «Χαιρόμαστε -πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης- που θέμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η ανάπτυξη, για την ενίσχυση της οποίας είχαν γίνει αλλεπάλληλες επισημάνσεις από τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της τα τελευταία δύο χρόνια».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!