Προϋπολογισμοί με ...ευρωπαϊκό αέρα

eurosmillion
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αποκτήσει εκτεταμένες εξουσίες ανασύνταξης των εθνικών προϋπολογισμών για τις χώρες της ευρωζώνης όταν χρέος και έλλειμμα ξεπεράσουν τα από-κοινού προσδιορισμένα όρια, σύμφωνα με προτάσεις που ενδέχεται να συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα.
Οι προτάσεις αυτές αποτελούν μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου που θέλει την ευρωζώνη πιο κοντά σε μια δημοσιονομική ένωση, δίνοντας περισσότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες να δράσουν σαν ένα υπερ-υπουργείο οικονομικών και για τα 17 μέλη της νομισματικής ένωσης. Το σχέδιο εμπεριέχεται σε έκθεση που θα υποβληθεί στη σύνοδο κορυφής, και θα περιγράφει επίσης στοιχεία για μια ένωση τραπεζών καθώς και την πολιτική ένωση.
Η  Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης πραγματοποιείται εν μέσω επενδυτικών φόβων ότι η ευρωζώνη εισέρχεται εκ νέου σε μια περίοδο αμφισβήτησης. Αγορές ομολόγων και μετοχών δέχτηκαν πλήγμα  τη Δευτέρα όταν η Κύπρος έγινε η πέμπτη χώρα που υπέβαλε αίτηση για ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης, επικαλούμενη τα μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα του τραπεζικού τομέα της στην ελληνική οικονομία. Στην Ελλάδα, οι μόλις-πέντε-ημερών κυβέρνηση συνεργασίας υπέστη πλήγμα καθώς ο υπουργός Οικονομικών της παραιτήθηκε.
Το Βερολίνο ζήτησε σκληρούς  ελέγχους επί των εθνικών προϋπολογισμών ως προϋπόθεση για την θέσπιση της αμοιβαιοποίησης του δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη και οι προτάσεις φαίνεται να είναι μια προσπάθεια για να δεχτεί η γερμανική κυβέρνηση τα ευρωομόλογα.
Σύμφωνα με τα σχέδια για στενότερη δημοσιονομική ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει λεπτομερείς ρυθμίσεις για κάθε χώρα που αθετεί τις υποχρεώσεις της. Οι αλλαγές θα τίθονται στη συνέχεια σε ψηφοφορία από όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αν και οι τροποποιήσεις του προϋπολογισμού αναφέρονται ως «προτάσεις», η ΕΕ έχει ισχυρά νέα εργαλεία για να τιμωρήσει τις χώρες που δεν υιοθετούν τις προτάσεις αυτές, συμπεριλαμβανομένης και της επιβολής μεγάλων προστίμων.
Η κ. Μέρκελ επιμένει ότι μια πολιτική ένωση θα πρέπει να προηγηθεί μιας  πλήρους δημοσιονομικής και τραπεζικής ένωσης. Αυτό είναι τόσο εξωπραγματικό όσο και παράλογο.
Τα μέτρα ξεπερνούν τα σχέδια που υπέβαλε η Επιτροπή το περασμένο έτος, τα οποία έδιναν στις Βρυξέλλες τη δυνατότητα να επανεξετάζουν προϋπολογισμούς προτού υποβληθούν στα εθνικά κοινοβούλια, αλλά όχι και την εξουσία να υπαγορεύουν αλλαγές.
Αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η παρούσα έκθεση είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι τέσσερις συντάκτες της –ο Herman Van Rompuy, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο José Manuel Barroso, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Mario Draghi, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο Jean-Claude Juncker, Πρόεδρος του Eurogroup των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης - συναντήθηκαν τη Δευτέρα το απόγευμα για να αναθεωρήσουν το σχέδιο, το οποίο αναμενόταν να αποσταλεί στις πρωτεύουσες της Ευρώπης αργότερα το βράδυ της Δευτέρας.
Εκτός από τις νέες εξουσίες για τις Βρυξέλλες, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει πρόταση που αξιώνει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να συμφωνούν από κοινού τα επίπεδα του χρέους τους και τα «ανώτατα όρια» των εθνικών προϋπολογισμών τους ετησίως. Εάν μια χώρα πρέπει να εντείνει το δανεισμό της, θα αναγκαστεί να λάβει εκ των προτέρων έγκριση  από τις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης.
Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο δεν προβλέπει άμεσα κινήσεις προς την κατεύθυνση έκδοσης ευρωομολόγων,  προτείνει ενδιάμεσα βήματα, περιλαμβανομένης της μελέτης περιορισμένης κλίμακας αμοιβαιοποίησης των βραχυπρόθεσμων χρεών με τη μορφή των γνωστών «eurobills.»  Ένα κοινό ταμείο διάσωσης – που προτάθηκε για πρώτη φορά από ομάδα Γερμανών οικονομικών εμπειρογνωμόνων και θα κατένειμε μόνο τα τρέχοντα χρέη των χωρών της ευρωζώνης άνω του 60 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής τους - παρουσιάζεται επίσης ως ένα πιθανό ενδιάμεσο βήμα.
Οι προτάσεις για τις τράπεζες περιλαμβάνουν κάποιες ήδη γνωστές, όπως η παρότρυνση προς τους  ηγέτες της ευρωζώνης να δώσουν  στο μηχανισμό διάσωσης των € 500 δισ. την αρμοδιότητα να εισφέρει κεφάλαια απευθείας στις τράπεζες. Όμως, το σχέδιο προτείνει τη δημιουργία ενός κοινού επόπτη  των τραπεζών της ΕΕ με εξουσίες που θα καλύπτουν πολύ περισσότερες τράπεζες από ό τι πιστευόταν αρχικά.
Οι  γερμανικές προτάσεις σχέδιο καλύπτουν μόνο τις μεγάλες, διασυνοριακές τράπεζες, αλλά το νέο  σχέδιο προτείνει να δοθεί στη νέα εποπτική αρχή η εξουσία να παρεμβαίνει και σε μικρότερες τράπεζες, εάν διαβλέπει τον κίνδυνο. Η Γερμανία έχει αντιταχθεί στο ενδεχόμενο να δώσει περαιτέρω εξουσίες στην ΕΕ όσον αφορά τα πολιτικά ισχυρά περιφερειακά ταμιευτήρια της.                sofokleous  10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»