Μυστικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης (FTD)

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, υπάρχει μυστικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, το οποίο στοχεύει στο βραχυπρόθεσμο κατευνασμό των αγορών, κυρίως σε σχέση με την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα μέχρι χθες το βράδυ, η γερμανική κυβέρνηση δεν είχε συμφωνήσει. Συγκεκριμένα, κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν σκέψεις για ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης. «Το ζήτημα των ευρωομολόγων ή των eurobills είναι κατ' αρχήν νεκρό», δήλωσε στην εφημερίδα κοινοτικός αξιωματούχος και διευκρίνισε ότι αυτό που συζητείται αντ' αυτού είναι πώς τα κεφάλαια των μηχανισμών στήριξης (EFSF - ESM) θα μπορέσουν να διατεθούν κατά τρόπο ώστε να οδηγηθούμε σε χαμηλά επιτόκια, αποδεκτά από τα κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.  Νωρίτερα σήμερα πάντως, αναφέρεται στο δημοσίευμα, κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης παραδέχονταν ότι υπάρχουν εργαλεία, όπως η πώληση ομολόγων στην πρωτογενή και στην δευτερογενή αγορά, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Πάντως σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του Φιλανδού πρωθυπουργού, ο οποίος φαίνεται σε ένα βαθμό φεύγει, για πρώτη φορά από το γερμανικό άξονα. Συγκεκριμένα: «Ένα πρακτικό βήμα προς την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης θα αποτελούσαν για τα αδύναμα κράτη οι καλυμμένες ομολογίες, προκειμένου να επιστρέψουν στις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια», εξηγεί ο κ. Katainen, προσθέτοντας πως «οι καλυμμένες ομολογίες υποστηρίζονται από κρατικά περιουσιακά στοιχεία ή έσοδα από φόρους τα οποία εξυπηρετούν τα συγκεκριμένα ομόλογα». Σημειώνεται ότι αυτή τη λύση ακολούθησε η Φιλανδία τη δεκαετία του ’90, σε μία οικονομικά δύσκολη εποχή για τη χώρα, ενώ η συγκεκριμένη πρακτική υιοθετείται ακόμα και σήμερα από τις τράπεζες.

Με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να μην διαθέτουν πλέον πρόσβαση στις αγορές, και την Ισπανία και την Ιταλία να κινδυνεύουν να αποκλειστούν σύντομα από αυτές λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού, «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) και ο προσωρινός μηχανισμός διάσωσης (EFSF) θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην πρωτογενή αγορά με σκοπό να εξασφαλίζουν την επιτυχή έκδοση καλυμμένων ομολογιών από τα κράτη αυτά», συμπληρώνει ο Φιλανδός πρωθυπουργός.  Τέλος, «Σε συνδυασμό με τη λήψη ισχυρών πολιτικών αποφάσεων από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης, η σταθερότητα στην περιοχή θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με καλύτερο τρόπο», καταλήγει ο κ. Katainen.

Greek Finance Forum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!