Τι έγραψε ο τουρκικός Τύπος για τη κατάρριψη του RF 4

Μεγάλη και εκτενής -με πρωτοσέλιδα και ολοσέλιδους  τίτλους - είναι η προβολή τουρκικού τύπου στο θέμα της κατάρριψης του τουρκικού αεροφωτογραφικού αεροσκάφους  RF-4E από την Συρία.


Η εφημερίδα  Hurriyet προβάλλει το θέμα με τον ολοσέλιδο κορυφαίο τίτλο « Παίζει με την φωτιά» και τον υπότιτλο « Ανακοινώθηκε ότι το τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος που είχε χαθεί από τα ραντάρ στα ανοικτά της Λατάκειας , νότια του Χατάϊ, περίπου στα 8 μίλια , καταρρίφθηκε από την Συρία» . Επίσης επισημαίνεται ότι η Συρία δήλωσε ότι κατέρριψε το αεροσκάφος επειδή είχε μπει κατά ένα χιλιόμετρο μέσα στα χωρικά της ύδατα και μετά έγινε αντιληπτό ότι ήταν τουρκικό αεροσκάφος. Για τους πιλότους αναφέρεται ότι αναζητούνται από κοινού με την Τουρκία.


Η Milliyet γράφει για το θέμα με τον κορυφαίο ολοσέλιδο τίτλο « Το κατέρριψε η Συρία» . Για το αεροσκάφος αναφέρεται ότι ήταν αναγνωριστικό –παρακολούθησης τύπου RF-4E και τονίζεται ότι οι πιλότοι δεν βρέθηκαν ακόμα. Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι συζητούνται τα βήματα που θα πράξει η Τουρκία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Εμπειρογνώμονες λένε πως μπορεί να τεθούν σε λειτουργία τα άρθρα 4 και 5 του ΝΑΤΟ . Ακόμα επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να ζητηθεί αποζημίωση από την Συρία και ότι αργότερα μπορεί να εκδοθεί καταδικαστική απόφαση από τα Ηνωμένα Έθνη. Στην πρώτη σελίδα τονίζεται πως πριν μερικές μέρες σύρος  πιλότος είχε καταφύγει με το αεροσκάφος του στην Ιορδανία, κάτι το οποίο προκάλεσε σοκ στην Συρία και είχε επιβληθεί απαγόρευση πτήσης σε όλα τα αεροσκάφη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Debkafile η Δαμασκός πιστεύει ότι την φυγή του δικού της πιλότου την είχε οργανώσει η τουρκική Μυστική Υπηρεσία και για αυτό κτυπήθηκε το αεροσκάφος.

Η Sabah προβάλλει το θέμα με τον πρωτοσέλιδο κορυφαίο τίτλο «Ενταση στην Μεσόγειο» και τον υπότιτλο « Η Αγκυρα είπε θα πράξει τα απαιτούμενα βήματα»

Η Cumhuriyet γράφει για το θέμα με τον ολοσέλιδο κορυφαίο τίτλο «Καταρρίφθηκε τουρκικό αεριωθούμενο» και σημειώνει πως σύμφωνα με πληροφορίες του σύρου δημοσιογράφου Αλ Μουχαρίρ , το τουρκικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικά πυρά πάνω από την πόλη Μπασσίτ όπου βρίσκονται τα αεροπορικά αμυντικά συστήματα της Συρίας.

Η Vatan προβάλλει το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον ολοσέλιδο κορυφαίο τίτλο « Θα καταβάλλουν το αντίτιμο» . Στην Vatan, όπως και σε όλον τον τύπο, προβάλλεται η ανακοίνωση που εξεδόθη από την προεδρία της κυβέρνησης . Στον υπότιτλο σημειώνεται πως αναζητούνται οι πιλότοι.

Η Zaman προβάλλει το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο « Η Συρία κατέρριψε τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος» και τον υπέρτιτλο «Θα πραγματοποιηθούν τα απαιτούμενα βήματα» .

Η Turkiye αναφέρεται στο θέμα με τον τίτλο « Η Δαμασκός παίζει με την φωτιά» και τον υπέρτιτλο « Η Συρία κατέρριψε αεριωθούμενό μας»

Η Aksam   αναφέρεται στις εξελίξεις στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο « Το κατέρριψε η Συρία» και τον υπέρτιτλο «Η Τουρκία σε συναγερμό για το Φάντομ»  και τονίζει ότι οι υποψίες επιβεβαιώθηκαν τα μεσάνυκτα.

Η Radikal γράφει για το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο « Ατύχημα Συρίας» και τον υπέρτιτλο « Καταρρίφθηκε τουρκικό αεριωθούμενο στην Μεσόγειο. Αγνοούνται οι δύο πιλότοι»

Η Taraf αναφέρεται στο θέμα με τον ολοσέλιδο τίτλο « Το τουρκικό Φάντομ κατέπεσε στην Μεσόγειο. Αναζητούνται οι πιλότοι»

Η Bugun αναφέρεται στο θέμα με τον τίτλο « Το αεροσκάφος μας το κατέρριψε η Συρία» και τον υπότιτλο « Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε ΝΔ του Χατάι»


Η Yeni Safak προβάλλει το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον ολοσέλιδο τίτλο « Ενταση αεριωθουμένου» και πλαγιότιτλο «Η Συρία είπε ότι αφού το κτύπησαν κατάλαβαν ότι ήταν τουρκικό»

Οι ανακοινώσεις
 Όπως μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα το θέμα συζητήθηκε σε σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία μετά την άφιξη του κ. Ερντογάν από το εξωτερικό  με την συμμετοχή του ΥΠΕΞ , του ΥΠΕΣ , του Α/ΓΕΕΘΑ , του Αρχηγού Αεροπορικών Δυνάμεων, του Επικεφαλής της ΜΙΤ και άλλων αρμοδίων , υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ.  Ερντογάν. Η συνεδρίαση  έληξε τα μεσάνυκτα - διήρκησε πάνω από 2 ώρες - και ακολούθησε ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυβέρνησης που καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα της και έχει ως εξής :

''  Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν, μετά την διακοπή επαφής του αεροσκάφους, που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Ερχάτς της Μαλάτιας στις 22/6/2012 για πτήση αποστολής, με τα ραντάρ και τους ασυρμάτους, συζητήθηκαν στην σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία υπο την προεδρία του π/θ Ερντογάν.

Μετά τις πληροφορίες που εξασφαλίστηκαν στο πλαίσιο έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιούνται από κοινού με την Συρία και μετά την αξιολόγηση των στοιχείων που εξασφάλισαν τα ενδιαφερόμενα Ιδρύματά μας, προέκυψε ότι το αεροσκάφος μας καταρρίφθηκε από την Συρία.

Οι εργασίες έρευνας και διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων και των πιλότων μας, συνεχίζονται ακόμα.

Η Τουρκία μετά την πλήρη αποσαφήνιση του θέματος θα παρουσιάσει την τελική της στάση και θα πραγματοποιήσει με αποφασιστικότητα τα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Γνωστοποιείται με εκτίμηση στην κοινή γνώμη .''

  Μετά την ανακοίνωση αυτή της πρωθυπουργίας και μετά τα μεσάνυκτα στις Ο1:20 έφθασε η πρώτη δήλωση από την πλευρά της Συρίας.

Το Υπουργείο Άμυνας της Συρίας σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το τουρκικό αεριωθούμενο είχε μπει κατά 1 χιλιόμετρο μέσα από τα συριακά σύνορα. Στην ανακοίνωση της Συρίας τονίστηκε ακόμα ότι αφού κτυπήθηκε ο στόχος , μετά διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για τουρκικό αεροσκάφος. Στην ανακοίνωση επισημάνθηκε πως γίνονται από κοινού ενέργειες με τις τουρκικές μονάδες για να βρεθεί ο πιλότος και τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Στην ανακοίνωση της Συρίας-όπως αναφέρεται στις ιστοσελίδες – τονίστηκε και το εξής: « Το τουρκικό αεριωθούμενο πραγματοποιούσε πτήση σε χαμηλό ύψος πάνω από τα χωρικά μας ύδατα».

 Όπως μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα  , ο Πρόεδρος Γκιούλ προέβη στην πρώτη δήλωσή του  για το θέμα , και είπε:

« Επειδή το αποτέλεσμα είναι πολύ σοβαρό , δεν μπορεί να γίνει ξεκάθαρη ανακοίνωση αν δεν εξεταστούν οι λεπτομέρειες. Θα γίνουν τα απαιτούμενα.

Τα πολεμικά αεροσκάφη επειδή μπορούν και αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα, μπορούν κατά καιρούς να γίνονται παραβιάσεις συνόρων. Η έρευνά μας θα είναι προς την κατεύθυνση σχετικά με το αν καταρρίφθηκε ή όχι εντός των δικών μας συνόρων» .

Ο Πρόεδρος Γκιούλ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καλυφθεί το γεγονός αυτό και ότι θα γίνουν τα δέοντα. Ο Πρόεδρος Γκιούλ πρόσθεσε πως πραγματοποιούνται τηλεφωνικές επαφές με την Συρία και υπογράμμισε: « Εμείς αποσύραμε τους εκπροσώπους μας από την Συρία επειδή δεν υπάρχει ασφάλεια. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία επαφή».http://www.onalert.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!