Συναγερμός για την πορεία του ευρώ


euros500
Η αγορά συναλλάγματος είναι από τις πιο δημοφιλείς και πιο δύσκολες προς πρόβλεψη για τους traders.Ποτέ άλλοτε δεν ήταν αυτό περισσότερο αλήθεια από ότι κατά τους τελευταίους μήνες ιδίαιτερα όσον αφορά την αξία του ευρώ. Για το μεγαλύτερο μέροςτου 2011 και για τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους το ενιαίο νόμισμα παρέμεινε πεισματικά ισχυρό, παρά τη ροή των ειδήσεων σχετικά με την επιδείνωση της ευρωζώνης, που περιελάμβαναν πλήθος κακών μαντάτων από το χρέος στην Ελλάδα έως την ανάγκη της Ισπανίας για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.
Πολλοί επαγγελματίες traders έχασαν σημαντικά ποσά προσπαθώντας να κάνουν συναλλαγές με το ευρώ πέρυσι. Μακροοικονομικά hedge funds πολλά από τα οποία είχαν προσπαθήσει να ποντάρουν ότι το ενιαίο νόμισμα θα μειωθεί σε αξία, έχασαν 3,8 τοις εκατό κατά μέσο όρο το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία από το Hedge Fund Research.
Μέχρι το Μάιο του τρέχοντος έτους κάποιοι είχαν εγκαταλείψει τις προσπάθειες να επωφεληθούν συνολικά από το ευρώ.

Αλλά όταν οι ελληνικές εκλογές διεξήχθησαν στις 6 Μαΐου, η εικόνα άλλαξε. Η έλλειψη μιας σαφούς πλειοψηφίας δημιούργησε αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα πληρούσε τα μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα για τα κεφάλαια διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη και η συζήτηση εξόδου γινόταν πλέον ανοιχτά. Η αμερικανική τράπεζα Citigroup προβλέπει τώρα ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ τον Ιανουάριο του 2013.
Αυτό οδήγησε σε μια ευρεία εκποίηση ευρώ, το οποίο έχασε περίπου 7 τοις εκατό της αξίας του έναντι του δολαρίου - ο πιο συνηθισμένος τρόπος αποτίμησης του ενιαίου νόμισματος - το Μάιο και μόνο. Οι νέες ελληνικές εκλογές στα μέσα Ιουνίου βοήθησαν ελάχιστα το ευρώ, το οποίο βρίσκεται ακόμα στα 1,27 δολάρια, χαμηλότερα από το επίπεδο του κατά την έναρξη του Μαΐου, παρά την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Ιουνίου.
Μερικοί traders υποστήριζαν ότι οι πτώσεις του ευρώ θα ήταν υποτονικές. Κατά τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου όμως πολλοί άρχισαν να ξεφορτώνονται ευρώ, αφού το νόμισμα
έχασε σχεδόν 4 τοις εκατό στις πρώτες δύο εβδομάδες του Μαΐου και μόνο.
Πελάτες του Δείκτη City Index κατέχουν επίσης σημαντικά μεγαλύτερες θέσεις σε ημερήσια βάση σε σύγκριση με πέρσι τέτοια εποχή, υποδηλώνοντας μεγαλύτερη πεποίθηση ότι η πτώση του ευρώ είναι μέρος μιας πιο σταθερής τάσης.
Στην πραγματικότητα, οι συναλλαγές σε όλες τις αγορές συναλλάγματος εκτοξεύτηκαν το Μάιο καθώς λόγω της μεταβλητότητας αυξήθηκαν οι traders που έκαναν κινήσεις ενώ παλιότερα έμεναν στο περιθώριο. Δημοφιλείς πλατφόρμες συναλλαγών νομίσματος από την EBS, που ανήκουν στην ICAP, και την Thomson Reuters έδειξαν ότι οι καθημερινές κινήσεις το Μάιο έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα τους όλο το χρόνο.
Ενώ το ευρώ αυξήθηκε ελαφρώς σε αξία κατά τις αρχές Ιουνίου, ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται σε μειωμένο ενδιαφέρον σε μια αγορά που είναι εξαιρετικά επιφυλακτική με το ευρώ. Με τους κερδοσκόπους να κατέχουν ποσά ρεκόρ, κάποιοι άλλοι βλέπουν τις θέσεις τους κλείνουν αυτόματα, εάν το ευρώ κατέβει σε ένα ορισμένο επίπεδο – δημιουργώντας μια βραχυπρόθεσμη ανάταση στο ενιαίο νόμισμα.
Η Brenda Κέλι, ανώτερος αναλυτής της CMC Markets, λέει πως η πλειοψηφία των πελατών της επιχείρησης πωλούσαν σε αυτές τις κινητοποιήσεις στις αρχές του Ιουνίου.
Ωστόσο, αναλυτές τονίζουν επίσης ότι ένας από τους λόγους για την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, υπήρξε η άνοδος της δύναμης του αμερικανικού νομίσματος κατά την ίδια περίοδο.
Μαζί με το ιαπωνικό γιεν, το δολάριο ήταν το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις το Μάιο καθώς οι παγκόσμιοι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλές καταφύγιο. Παραδοσιακά όταν οι αγορές είναι επιφυλακτικές απέναντι στους κινδύνους τέτοιοι επενδυτές συγκεντρώνουν δολάρια και γιεν στα χαρτοφυλάκια τους.
«Καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν κινήσεις υψηλού ρίσκου, η ροή κεφαλαίων τελικά διοχετεύεται στο ασφαλές καταφύγιο του δολαρίου, κατάσταση η οποία φυσικά έχει θέσει επιπλέον πίεση στο ευρώ», σημειώνει η κ. Kelly.
Ο Dean Popplewell, επικεφαλής αναλυτής συναλλάγματος στην πλατφόρμα συναλλαγών συναλλάγματος Oanda, δήλωσε πως οι πελάτες του εξέλαβαν την ανάκτηση των κινδύνων κατά την έναρξη του Ιουνίου ως ευκαιρία να πουλήσουν και πάλι ευρώ.
Οι πιο επιτυχημένες συναλλαγές, λέει, ήταν εκείνες που ήταν ευέλικτες, λαμβάνοντας θέσεις long προς το ενιαίο νόμισμα, όταν φαινόταν ευάλωτο.
Όσο επιφυλακτικοί και να εμφανίζεται η αγορά λιανικής έναντι στο ευρώ, οι αναλυτές δηλώνουν ότι πρέπει να εξετάζουν το ενδεχόμενο μελλοντικών βραχυπρόθεσμων πιέσεων.
«Όσον αφορά την πιθανότητα κέρδους από συναλλαγές με ευρώ είναι σημαντικό να αγνοήσει κανείς τις προκαταλήψεις και τις γνώμες» σημειώνει η κ. Kelly.
«Πρέπει κανείς να δρα με βάσει τις κινήσεις της αγοράς και να αφουγκράζεται τα μηνύματα που δίνει. Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι το ευρώ θα έπρεπε να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα, καλό θα ήταν να ακολουθούνται σταθερά βήματα.»  sofokleous  10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!