ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ, ΣΤΑΖΟΥΝ ΜΕΛΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ greek bonds!




Και ξαφνικά, στάζουν μέλι οι ξένοι για τα greek bonds!
(upd 2) Μέλι στάζουν σήμερα οι διεθνείς αναλυτές αλλά και οι «δύσκολοι» F.T, για την Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα, τονίζοντας πως βλέπουν σημαντική αξία πλέον, πως αποτελούν τα αστέρια της Ευρωζώνης και πως όλα τα σενάρια για αναδιάρθρωση και πτώχευση έχουν σβηστεί για τα καλά.
 Τα αστέρια των αποδόσεων αποτελούν τους τρεις τελευταίους μήνες τα ελληνικά ομόλογα τονίζουν οι F.T σημειώνοντας πως βελτιώνεται σημαντικά η εμπιστοσύνη της αγοράς στο ότι η Αθήνα θα καταφέρει να αλλάξει προς τα θετικά την οικονομία της. Η εφημερίδα αποδίδει τη θετική πορεία των ομολόγων στα καλύτερα από τα αναμενόμενα δημοσιονομικά στοιχεία, στη δέσμευση της Κίνας να αγοράσει τα κρατικά ομόλογα της χώρας και στις ελπίδες για επιμήκυνση του δανεισμού. Οπως τονίζει η εφημερίδα, οι τιμές στα 10ετή ελληνικά ομόλογα έχουν αυξηθεί 10% και οι αποδόσεις τους έχουν μειωθεί κατά 13% από τις 30 Ιουνίου, ενώ η ελληνική αγορά χρέους γενικότερα έχει υπεραποδόσει σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Οπως χαρακτηριστικά γράφουν οι F.T, είναι η πρώτη φορά που η ελληνική αγορά ομολόγων καταγράφει θετικές συνολικές αποδόσεις και βλέπει τις τιμές να αυξάνονται, σε διάστημα τριών μηνών, από την αρχή της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, τον περασμένο Σεπτέμβριο.


Η επενδυτική εμπιστοσύνη έχει βελτιωθεί σημαντικά απέναντι στην Ελλάδα μετά το γεγονός του ότι το ΔΝΤ άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα, αν χρειαστεί, θα έχει το χρονικό περιθώριο να ανασάνει, όπως σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της αγοράς σταθερού εισοδήματος της DZ Bank, κ. Glenn Marci. Οπως προσθέτει, αυτό μειώνει τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για την Ελλάδα και σβήνει τα σενάρια αναδιάρθωσης χρέους ή πτώχευης. Παράλληλα βοηθά απίστευτα τα ελληνικά ομόλογα καθώς και τα έντοκα γραμμάτια.


«Από επενδυτικής πλευράς, βλέπω σημαντική αξία στα ελληνικά ομόλογα», υπογραμμίζει ο κ. Christoph Kind, επικεφαλής του τμήματος Asset Allocation στην Frankfurt Trust. Οπως σημειώνει, αν και αυτό δεν σημαίνει πως τα προβλήματα της Ελλάδας έχουν λυθεί και πως ο δρόμος μπροστά της δεν είναι μακρύς και δύσκολος, ωστόσο, η επενδυτική ευκαιρία που «φωνάζει» η αγορά χρέους της, είναι σημαντική.


Οπως σημειώνει ο κ. Gary Jenkins, επικεφαλής της αγοράς σταθερού εισοδήματος της Evolution Securities, η Ελλάδα αιφνιδίασε ευχάριστα τις αγορές λόγω των πολύ καλύτερων των αναμενομένων στοιχείων που ανακοίνωσε το τελευταίο διάστημα. Επίσης, το ότι η Κίνα έχει δηλώσει ότι θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα και το ότι το ΔΝΤ υπονοεί ότι θα παρατείνει τα δάνεια, αποτελούν και αυτά σημαντικά στηρίγματα για την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα την αγορά ελληνικών ομολόγων.


Σύμφωνα με τον κ. Diego Iscaro, επικεφαλής οικονομολόγος της HIS Global Insight, η πρόοδος της Ελλάδας στο νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών της, είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή και ο ίδιος εκτιμά πως τα σχόλια του κ. Strauss-Kahn ήταν ένα «φιλικό χτύπημα στην πλάτη», και βοηθουν την χώρα. Οπως προσθέτει, τα πράγματα για την Ελλάδα πάνε πολύ καλύτερα από ότι αναμενόταν, και το θέμα είναι η χώρα να συνεχίσει σε αυτά τα εξαιρετικά βήματα καθώς η οικονομία της χώρας αναμένεται να συνεχίσει να αγωνίζεται και η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να επιστρέψει στις αγορές, όταν τα δανεια λήξουν.

Αλλάζει το κλίμα


Αλλάζει το κλίμα στην ελληνική αγορά των ομολόγων! Τουλάχιστον αυτό κατέδειξε και η χθεσινή επιτυχημένη έκδοση εντόκων του ελληνικού Δημοσίου.

Κι αυτό διότι έχει επηρεαστεί θετικά από τη συζήτηση περί του ενδεχομένου επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της βοήθειας προς την Ελλάδα. Επίσης θετικά έχει λειτουργήσει το κινεζικό ενδιαφέρον για αγορά ελληνικών ομολόγων και βέβαια οι επιδοκιμασίες της τρόικα για την πρόοδο της οικονομίας παρά τις αποκλίσεις που σημειώνονται στις δαπάνες και τα έσοδα του ελληνικού προϋπολογισμού.

Βεβαίως, όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κάνουμε λόγο για εξομάλυνση των συνθηκών κάτι που θα εξαρτηθεί από την γενικότερη πορεία σταθεροποίησης της οικονομίας με βάση την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου.

Χθες εξάλλου με νέο report η Goldman Sachs, επισημαίνει ότι οι επενδυτές θα  πρέπει να διατηρήσουν τη θέση τους στην ελληνική αγορά ομολόγων, ιδιαίτερα τα 30ετή καθώς θα υπάρξει βελτίωση, κάτι το οποίο ο διεθνής οίκος είχε ξανά επισημάνει στις 4 Οκτωβρίου. Παράλληλα, ο οίκος σχολιάζει ότι οι αναδυόμενες χώρες, σε επίπεδο αγορών, τον τελευταίο μήνα είχαν μια πολύ καλύτερη παρουσία, σε σχέση με τις αμερικανικές,  αφού ενισχύθηκαν κατά 7% από τα μέσα Σεπτέμβρη, με την Κίνα να έχει κέρδη 7%, την Ινδία 6% και το χρηματιστήριο της Τουρκίας 11%. Όπως εξηγεί ο διεθνής οίκος, η ανθεκτικότητα των αναδυόμενων αγορών οφείλεται κυρίως στην ώθηση που υπάρχει στην εγχώρια ζήτηση, ενώ θετικά λειτουργούν και οι απαισιόδοξες προοπτικές που έχουν οι ανεπτυγμένες περιοχές.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκαν στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων μειώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.
Τη μεγαλύτερη μείωση κατά 176 μονάδες βάσης σημείωσε η απόδοση του 3ετούς ομολόγου αναφοράς η οποία στο τέλος Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε σε 10,45%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς μειώθηκε κατά 101 μονάδες βάσης σε 10,48% και του 30ετούς κατά 75 μονάδες βάσης σε 8,51%. Η κλίση της καμπύλης αποδόσεων παρέμεινε ανεστραμμένη, με τη διαφορά απόδοσης μεταξύ του 30ετούς και του 3ετούς τίτλου αναφοράς να διαμορφώνεται στο τέλος Σεπτεμβρίου σε -193 μονάδες βάσης από -295 μονάδες βάσης στα τέλη Αυγούστου. Τέλος, η μέση ημερήσια διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς και του αντίστοιχου γερμανικού υποχώρησε σε 824 μονάδες βάσης στα τέλη Σεπτεμβρίου από 937 στις 31 Αυγούστου. Όσον αφορά στις τιμές των τίτλων αναφοράς, η τιμή του 3ετούς ομολόγου ανήλθε σε 87,05 στα τέλη Σεπτεμβρίου από 83,19 στα τέλη Αυγούστου, του 10ετούς ομολόγου σε 74,80 από 69,94 και του 30ετούς ομολόγου σε 58,00 από 53,18.

Η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε σε 1,8 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2010 από 819 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2010 και 51,8 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2009. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ανήλθε σε 82,7 εκατ. ευρώ από 37,2 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε σε τίτλους με εναπομένουσα διάρκεια μέχρι 3 ετών οι οποίοι απορρόφησαν 1 δισ. ευρώ, δηλαδή το 55% της συνολικής αξίας των συναλλαγών. Το μεγαλύτερο ποσοστό συναλλαγών συγκέντρωσε το 3ετές ομόλογο αναφοράς λήξεως 20 Μαρτίου 2011 καταγράφοντας συναλλαγές αξίας 451 εκατ. ευρώ. Τέλος, από τις 1.400 εντολές που εκτελέσθηκαν στην ΗΔΑΤ το 57% αφορούσε σε εντολές αγοράς και το 43% σε εντολές πώλησης.ΠΗΓΗ:REPORTER

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!