ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΣΕ 35 ΧΩΡΕΣ





Την ποιότητα του κράτους δικαίου σε 35 χώρες αξιολογεί ο όμιλος προβληματισμού World Justice Report, καθιερώνοντας για πρώτη φορά ένα Δείκτη που καταγράφει και συγκρίνει το βαθμό στον οποίο τα κράτη υπηρετούν το δίκαιο στην πράξη

Εχουν οι πολίτες άμεση πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες χωρίς να χρειάζεται να δωροδοκήσουν κάποιον αξιωματούχο; 

Εχουν πρόσβαση σε μια αμερόληπτη Δικαιοσύνη;  

Προστατεύονται τα ατομικά τους δικαιώματα και οι πολιτικές τους ελευθερίες; 

Νιώθουν ασφαλείς; 

Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που λαμβάνει υπόψη ο Δείκτης Κράτους Δικαίου χρησιμοποιώντας 10 κριτήρια, μεταξύ των οποίων η απουσία διαφθοράς, η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, η τάξη και η ασφάλεια, τα θεμελιώδη δικαιώματα, τα όρια που πλαισιώνουν τις κυβερνητικές εξουσίες και η διαφάνεια στη διακυβέρνηση. Υπό την έννοια αυτή οι χώρες δεν έχουν μόνο μία βαθμολογία, αλλά κατατάσσονται με διαφορετική σειρά αναλόγως της επίδοσής τους σε κάθε τομέα.

Ετσι, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ολλανδία καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις τόσο στο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όσο και στην απουσία διαφθοράς, τομείς στους οποίους έχουν επίσης υψηλά σκορ ο Καναδάς, η Ισπανία, η Γαλλία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία. Μεταξύ των 11 πιο πλούσιων χωρών του Δείκτη, οι ΗΠΑ μένουν πίσω σε πολλά κριτήρια, όπως η απουσία διαφθοράς (10η θέση, πίσω από όλες τις προαναφερθείσες), η πρόσβαση σε μια αμερόληπτη Δικαιοσύνη (11η) και τα θεμελιώδη δικαιώματα (11η).

Το υψηλότερο σκορ τους σημειώνουν στη διοικητική διαφάνεια, όπου καταλαμβάνουν την 3η θέση πίσω από τη Σουηδία και την Ολλανδία. 

Στη βάση της κλίμακας, το Πακιστάν βρίσκεται στην τελευταία θέση (35η) όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη Δικαιοσύνη και την απουσία διαφθοράς, ενώ η Λατινική Αμερική (που εκπροσωπείται εδώ από εφτά χώρες) έχει «το υψηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας στον κόσμο» με το Μεξικό και τη Βολιβία να καταλαμβάνουν τις δύο τελευταίες θέσεις στην αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης. Ο Δείκτης του Κράτους Δικαίου θα περιλαμβάνει 70 χώρες στην έκδοση του 2011 και 100 στην έκδοση του 2012. 

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!