ΣΕ ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ, ΑΝΤΙ ΑΣΤΑΚΟΥ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ 2.5 ΔΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ!



Χάλια μαύρα
Οι Αλβανοί μας παίρνουν μέσα από τα χέρια μας και τις μεγάλες επενδύσεις. Και μάλιστα τις κατευθύνουν σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου.
Το Κατάρ απέσυρε, κυριολεκτικά στο παρά πέντε,   τη φιλόδοξη ενεργειακή επένδυση  των 2,5 δισ. ευρώ (αφορούσε σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου και μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού), την οποία επεδίωξε  με επιμονή η κυβέρνηση από την περασμένη άνοιξη, και θα τη μεταφέρει στην Αλβανία και μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στους Αγίους Σαράντα. 

Υπό μια έννοια σε Ελληνική περιοχή θα επενδύσει το Κατάρ, δηλαδή στους Αγίους Σαράντα, αλλά η ουσία του θέματος είναι ότι η χώρα μας έχασε τη δυνατότητα μιας οικονομικής ανάσας, αλλά, ιδιαίτερα την αξιοπιστία της!  
Οι Άραβες έκαναν πίσω,  παρά την ύπαρξη σχετικού μνημονίου, που είχε υπογραφεί από τον  Απρίλιο, και γνωστοποίησαν την απόφασή τους με επιστολή τους στον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μεγάλο χτύπημα ενάντια στην οικονομία του τόπου μας.  Η Ελληνική   γραφειοκρατία, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, που μαστίζει τη χώρα μας, χωρίς να φαίνονται σημεία ανάκαμψης, έστρεψε τα βλέμματα των Καταρινών στην Αλβανία. Εκεί βρήκαν λιγότερη γραφειοκρατία και θα έχουν μικρότερο κόστος.
Δεν αποκλείεται να υπάρξει πλέον και αλλαγή δεδομένων στον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας, μέσω Θεσπρωτίας. 

«ΕΛΑΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ...» 
Οι Αλβανοί, χωρίς καμία αντίρρηση - τους ήρθε ως "μάνα εξ ουρανού" η υπόθεση - είναι έτοιμοι να φιλοξενήσουν το έργο στους Αγίους Σαράντα. 
Είναι αξιοσημείωτο ότι στην Ελλάδα το  θέμα του "LPG" προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, δεδομένου ότι, όπως υποστηρίχθηκε , το συγκεκριμένο αέριο είναι επικίνδυνο και μόνο τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το LPG υπάρχουν σε όλο τον κόσμο (μία στο Πακιστάν για 775 MW και δύο στην Ιαπωνία (Yokkaishi 1.245 MW και Anegasaki 3.600 MW). 
Αρνητικοί για την επένδυση ήταν και οι Έλληνες ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί που υποστήριζαν ότι το φθηνό LPG θα προκαλούσε ντάμπινγκ (συμπίεση) τιμών και θα δημιουργούσε θέμα ανταγωνισμού.
Επίσης  από την πρώτη στιγμή αποστάσεις από τη συγκεκριμένη επένδυση είχε κρατήσει η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη καθώς είχε σοβαρές επιφυλάξεις για το περιβάλλον. 
Αφού εμείς κάναμε «νάζια», βρέθηκαν οι Αλβανοί ευπρόσδεκτοι, καθώς με κάθε τρόπο επιχειρούν να ορθοποδήσουν οικονομικά.  

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 
Όπως γνωστοποίησε ο Σπ.Κουβέλης,  σε απαντητική επιστολή ο υφυπουργός Ενέργειας του Κατάρ τον ενημέρωσε  ότι «οι δύο καταρινές εταιρίες που συμμετείχαν στο κονσόρτσιουμ για την υλοποίηση του ενεργειακού κέντρου στον Αστακό, αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, κρίνοντας ότι δεν είναι βιώσιμο το εν λόγω πρότζεκτ».
Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών, ο κ. Κουβέλης είχε στείλει στον υφυπουργό Ενέργειας του Κατάρ Μοχάμεντ Σαλέχ αλ-Σάντα επιστολή με την οποία τον ενημέρωνε για την πρόοδο που έχει γίνει από ελληνικής πλευράς για την αδειοδότηση και το επενδυτικό περιβάλλον του συγκεκριμένου πρότζεκτ.
Σε δήλωσή του ο κ. Κουβέλης αναφέρει ότι η καταρινή πλευρά αναγνωρίζει ότι από την Ελλάδα έγιναν οι κατάλληλοι χειρισμοί και ότι το πρόβλημα ανέκυψε μεταξύ των επιχειρηματιών που μετέχουν στην κοινοπραξία.
Και πρόσθεσε: «Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με το επιχειρηματικό μέρος της επένδυσης. Δεν τα βρήκαν οι επιχειρηματίες», τονίζει ο κ. Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι δεν επηρεάζεται κατά κανένα τρόπο η συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Επικρατείας Χ.Παμπούκης στη Νέα Υόρκη, για επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίω

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!