ΙΡΑΝ

Μία άκρως μυστική ιρανική στρατιωτική εγκατάσταση επλήγη από τριπλή έκρηξη, στις 12 Οκτωβρίου, προηγουμένη της αναχώρησης του Ιρανού προέδρου Ahmadinejad για το Λίβανο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα DEBKAfile, στη συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκονταν αποθηκευμένοι οι περισσότεροι από τους εκτοξευτήρες Βαλλιστικών Βλημάτων Μέσου Βεληνεκούς (MRBM) Shahab-3, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και κατά του Ισραήλ, σε περίπτωση πολέμου.
Σύμφωνα με επίσημη αναφορά, 18 στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις ενώ άλλοι 14 τραυματίστηκαν.  Η βάση Imam Ali, όπου σημειώθηκε το περιστατικό, βρίσκεται στο όρος Zagros, κοντά στην πόλη Khorramabad, στη δυτική ιρανική επαρχία Lorestan. Αυτή η τοποθεσία είχε επιλεγεί με κριτήριο το υψόμετρο, που θα καθιστούσε τις βολές πιο εύστοχες και δυσκολότερη την προσέγγισή της, είτε από αέρος, είτε από εδάφους. Απέχει 400 χλμ. από τη Βαγδάτη και σημαντικές αμερικανικές βάσεις στο κεντρικό Ιράκ και 1.250 χλμ. από το Τελ Αβίβ και το κεντρικό Ισραήλ. Και οι δύο ανωτέρω στόχοι βρίσκονται εντός του βεληνεκούς των πυραύλων Shahab-3.
Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι το Ιράν είχε διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια για την κατασκευή της βάσης, κάτω από την οποία και σε μεγάλο βάθος υπάρχει δίκτυο σηράγγων. Κατά περίεργο τρόπο, στο σημείο αυτό σημειώθηκαν τρεις εκρήξεις, καταστρέφοντας μεγάλο αριθμό εκτοξευτών και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές, ενώ κατέστησαν τις εγκαταστάσεις προσωρινά ανενεργές.
Στην επίσημη εκδοχή για το συμβάν, η Τεχεράνη αρνήθηκε ότι το γεγονός ήταν αποτέλεσμα «τρομοκρατικής επίθεσης» και ισχυρίστηκε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από πυρκαγιά, που επεκτάθηκε στο χώρο φύλαξης των πυρομαχικών της βάσης. Κατά τον ίδιο τρόπο, το καθεστώς έδωσε εξηγήσεις, για να καλύψει τα προβλήματα στα πυρηνικά και στρατιωτικά συστήματα ελέγχου που προξενήθηκαν από τον ιό ηλεκτρονικών υπολογιστών Stuxnet, πριν λίγες ημέςες.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές πάντως, το ιρανικό πυραυλικό οπλοστάσιο και οι Φρουροί της Επανάστασης, έχουν δεχθεί ένα σημαντικό πλήγμα. Το χειρότερο από όλα είναι ότι όλοι οι ειδικοί έχουν μείνει έκπληκτοι από την ικανότητα των επιτιθεμένων, να εισχωρήσουν σε μια από τις πλέον καλά φυλασσόμενες βάσεις της χώρας και να φθάσουν σε τόσο μεγάλο βάθος, ώστε να πλήξουν τους εκτοξευτές.
Πάνω, στο μπλέ κύκλο, πιθανολογείται το επιχειρησιακό κέντρο της βάσης, ενώ αριστερά, στον κόκκινο κύκλο, πιθανολογείται ο χώρος αποθήκευσης των πυραύλων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!