G 20:ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!


> Επικύρωσαν την ισχυροποίηση του ρόλου του ΔΝΤ ως ενός «παγκόσμιου οικονομικού χωροφύλακα»!
> Συμφώνησαν να αποφύγουν κάθε είδους ανταγωνιστική υποτίμηση των νομισμάτων τους!

Σε μια σειρά αποφάσεων με στόχο την αποφυγή της «ευθείας σύγκρουσης» κατέληξαν οι εκπρόσωποι (κεντρικοί τραπεζίτες και υπουργοί Οικονομικών) των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη στη συνάντησή τους στην πόλη Κιενγκτζού της Νότιας Κορέας.

Και δεν περιορίστηκαν μόνο στην επικύρωση της ισχυροποίησης του ρόλου του ΔΝΤ ως ενός «παγκόσμιου οικονομικού χωροφύλακα», αλλά φαίνεται πως καταπιάστηκαν και με την πιο … «καυτή πατάτα», αυτή της προσπάθειας να καταλήξουν σε μια συμφωνία κυρίων επί θεμάτων νομισματικής πολιτικής.

Επ’ αυτού ακριβώς του θέματος λοιπόν οι νομισματικοί ταγοί των G- 20 συμφώνησαν να αποφύγουν στο μέλλον την μεθοδευμένη υποτίμηση των εθνικών νομισμάτων τους, με δυο λόγια τον έμμεσο προστατευτισμό του εξαγωγικού τους εμπορίου, σε μια προσπάθεια να μην τεθεί σε κίνδυνο η προσώρας εύθραυστη πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που είχε ουσιαστικά δημοσιοποιηθεί πριν καν ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου οι 20 «συμφώνησαν να αποφύγουν κάθε είδους ανταγωνιστική υποτίμηση των νομισμάτων τους και γενικότερα κάθε πολιτική που θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στο ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των χωρών» …

Το αξιοσημείωτο είναι πως αυτή είναι η πρώτη φορά που οι υπουργοί Οικονομικών των G-20 εκδίδουν ένα κοινό ανακοινωθέν με τόσο σαφές περιεχόμενο και η πρώτη φορά που επίσημο πρακτικό τέτοιας συνεδρίασης αναφέρεται στο θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως η υπόθεση θεωρείται λήξασα, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ θα έχει και στη συνέχεια κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Κινέζο Αντιπρόεδρο Wang Qishan, καθώς και με τον Κινέζο ομόλογό του. Δίνοντας με τον τρόπο αυτό νέα τροφή στα σενάρια που κυκλοφορούν ήδη εδώ και ημέρες – ουσιαστικά από την ημέρα που αιφνιδιαστικά η Κεντρική τράπεζα της Κίνας αύξησε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τα επιτόκια του γουάν – για μια «μυστική, σιωπηρή συμφωνία Πεκίνου – Ουάσινγκτον για τα νομίσματα».

Πάντως οι 20 δεν έλαβαν κάποια δεσμευτική συμφωνία επί του θέματος, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των κρατών της ομάδας, τον επόμενο μήνα. Με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές να δηλώνουν πως η προκαταρκτική συμφωνία που ανακοίνωσαν οι υπουργοί οικονομικών να μην είναι τέτοια «ώστε να αλλάξει τα δεδομένα στην διεθνή αγορά συναλλάγματος».

Σε γενικές γραμμές πάντως πρόοδος – έστω και λεκτική – επετεύχθη! Για παράδειγμα η Κίνα δέχθηκε ξανά «παραινέσεις» να ανοίξει την αγορά της, ενώ κριτική δέχθηκε και ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Ben S. Bernanke, δια στόματος του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Rainer Bruederle.

Ο τελευταίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως είναι «λάθος τακτική να προσπαθεί κανείς να επιλύσει τα προβλήματα της οικονομίας διοχετεύοντας συνεχώς ρευστότητα στην αγορά». Βέβαια ο χερ Bruederle έχει την αγωνία του για το διαρκώς ενισχυόμενο ευρώ που δυσχεραίνει τη θέση των πανίσχυρων Γερμανών εξαγωγέων και παράλληλα «ψαλιδίζει» την ... εκλογική δύναμη της Καγκελαρίου Μέρκελ και της κυβέρνησής της!
πηγή : Τύπος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!