KYΠΡΙΑΚΟ

Νέες «προτάσεις» αποκαλύπτει η «Χουριέτ»

Bookmark and Share

Δημοσίευμα περιγράφει τα σχέδια της τουρκοκυπριακής πλευράς για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ._
«Αποκαλύψεις» για νέα πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών, σύμφωνα με την οποία δεν επιστρέφεται κανένα ακίνητο σε Ελληνοκύπριους στις κατεχόμενες περιοχές, παρουσίασε η χθεσινή τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προτείνεται η ίδρυση κοινής επιτροπής περιουσιών, η οποία όμως δεν θα αγγίξει τις περιουσίες των Τουρκοκυπρίων. Θα επιστραφούν αμέσως τα άδεια κτήματα στους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες, ενώ όσα έχουν αξιοποιηθεί δεν θα επιστραφούν, αλλά θα δοθούν στουςa ιδιοκτήτες άλλες περιουσίες.

Επίσης, προβλέπεται η ίδρυση τουρκοκυπριακής και ελληνοκυπριακής ισότιμης εταιρείας ανάπτυξης γης, στην οποία θα δοθεί προς αξιοποίηση η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου και 450 στρέμματα τουρκοκυπριακής περιουσίας. Αυτά που θα οικοδομηθούν στις εν λόγω περιοχές, θα ανταλλαγούν με ελληνοκυπριακές περιουσίες, ενώ οι υπόλοιπες θα πωληθούν. Το δημοσίευμα αρνήθηκε να σχολιάσει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι η συζήτηση και οι προτάσεις κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, σχολιάζοντας δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού, ο Σ. Στεφάνου υπογράμμισε ότι η «κυβέρνηση δεν πιστεύει στις τελευταίες ευκαιρίες», προσθέτοντας ότι «το τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ο καλύτερος κριτής για την απόδειξη της βούλησης του καθενός». Σ' αυτό το πνεύμα υπενθύμισε τις πρόσφατες προτάσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, που στοχεύουν στη βοήθεια του διαλόγου και στην εντατικοποίηση της διαδικασίας, υπογραμμίζοντας την πρόταση για σύνδεση του περιουσιακού με το εδαφικό και το ζήτημα των εποίκων.

Χθες ξεκίνησε και η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ στις ΗΠΑ, για τη Συνέλευση των ΗΕ, στο περιθώριο της οποίας θα έχει και διμερείς επαφές με θέμα το Ισραήλ, την Αρμενία, το Κυπριακό και την «τρομοκρατία».ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Η Λευκωσία δεν σχολιάζει τις τουρκοκυπριακές προτάσεις για το περιουσιακό
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου αρνήθηκε να σχολιάσει τις προτάσεις για το περιουσιακό , που υπέβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου και τις οποίες αποκαλύπτει, όπως υποστηρίζει, η τουρκική εφημερίδα ""Χουριέτ". Σε ερώτηση, αν το δημοσίευμα ανταποκρίνεται στο τουρκικό έγγραφο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι λέγονται και γράφονται διάφορα, όμως, "μια θέση την οποία επιμένουμε είναι ότι διαπραγμάτευση από αέρος δεν πρόκειται να κάνουμε. Η διαπραγμάτευση γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", πρόσθεσε. Ο Κύπριος εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις στη συνεδρία του Εθνικού Συμβούλιο, έχει προβεί και σε μια πρώτη εκτίμηση, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται επί του περιουσιακού.

Οι προτάσεις που ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει καταθέσει, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, "προστατεύουν τον ιδιοκτήτη και στοχεύουν στην επανάκτηση των περιουσιών, δεν εξισώνουν ιδιοκτήτη και χρήστη, όπως ορισμένοι λένε εδώ στην Κύπρο, ούτε και απεμπολούν κανένα δικαίωμα, αλλά ασφαλώς λαμβάνουν υπόψη και ορισμένες πρακτικές δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί επί του εδάφους". Σύμφωνα με την "Χουριέτ" το έγγραφο Έρογλου είναι πακέτο 46 σελίδων, το οποίο προτείνει την ίδρυση κοινής επιτροπής περιουσιών, η οποία όμως δεν θα αγγίξει τις περιουσίες των Τ/Κ. Θα επιστραφούν αμέσως τα άδεια κτήματα στους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες, ενώ όσα έχουν αξιοποιηθεί δεν θα επιστραφούν αλλά θα δοθούν στους ιδιοκτήτες άλλες περιουσίες.

Η τουρκοκυπριακή φόρμουλα προβλέπει επίσης την ίδρυση τουρκοκυπριακής και ελληνοκυπριακής ισότιμης εταιρείας ανάπτυξης γης στην οποία θα δοθεί προς αξιοποίηση η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου και 450 στρέμματα τουρκοκυπριακής περιουσίας. Αυτά που θα οικοδομηθούν στις εν λόγω περιοχές θα ανταλλαγούν με ελληνοκυπριακές περιουσίες ενώ οι υπόλοιπες θα πωληθούν. Στην φόρμουλα, την οποία ετοίμασε ομάδα από Τούρκους και Τουρκοκύπριους αξιωματούχους, προβλέπεται ότι μόνο 15% των Ελληνοκυπρίων θα μπορούν να επιστρέψουν στο βόρειο μέρος της Κύπρου.

Εξάλλου, σχολιάζοντας αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ντερβίς Ερογλου σε συνέντευξή του, περί τελευταίας ευκαιρίας για λύση στο Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι "αυτό με τις τελευταίες ευκαιρίες στο Κυπριακό το ακούμε σε πολλές προσπάθειες που αναλαμβάνονται για λύση στο Κυπριακό και που τελικά αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν είναι η τελευταία ευκαιρία. Ούτε και η Κυβέρνηση πιστεύει στις τελευταίες ευκαιρίες".ΕΞΠΡΕΣΣ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!