AΛΒΑΝΙΑ

Σ.Μπερίσα: “Εμείς φτιάξαμε σχολεία για να μάθουν οι ομογενείς τα ελληνικά”

i
Rate This
Quantcast


Σε ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, τόσο για την ελληνική μειονότητα, όσο και για το αν η Ελλάδα θα μπλοκάρει τις ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας στην Ε.Ε. προχώρησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα σχολίαζοντας σήμερα τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Χιμάρα.

«Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα μπλοκάρει και θα λάβει θέση αποκλεισμού στις ενταξιακές διαδικασίες. Υπάρχει ένα μακροσκελές θέμα, το οποίο έχει μείνει από την εποχή των συμφωνιών που έχουν συναφθεί χρόνια πριν.

Αλλά γενικώς η Ελλάδα είναι παράγοντας που έχει προωθήσει τις ενταξιακές διαδικασίες στην περιοχή.

Να μη λησμονήσουμε ότι δήλωση περισσότερο υποστηρικτική για όλα τα Βαλκάνια έχει γίνει στη Θεσσαλονίκη, στη Συνάντηση της Θεσσαλονίκης, συνεπώς εγώ πιστεύω ότι τα προβλήματα μπορεί να λυθούν σ΄ αυτό το πνεύμα και ότι το συγκεκριμένο πνεύμα υπάρχει στην ελληνική κυβέρνηση».

Ο Σ. Μπερίσα σχολίασε την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε και του προέδρου της Ομόνοιας Βασίλη Μπολάνου στην Αθήνα.

«Η επίσκεψή τους – είπε – είναι πολύ λογική. Είναι εκπρόσωποι δύο πολιτικών δυνάμεων. Όσον αφορά τις δηλώσεις χωρίς στοιχεία, αποτελούν απλώς ρητορική και τίποτε άλλο».

Αναφερόμενος στο θέμα της Χιμάρας ο Μπερίσα είπε «Η Χιμάρα είναι μέρος όπου η διγλωσσία αποτελεί υπαρκτή πραγματικότητα, δεν μπορείς να το αρνηθείς.

Αυτοί οι πολίτες μιλούν περισσότερους από δύο αιώνες τις δύο γλώσσες και βάση αυτής της πραγματικότητας τους αναγνωρίστηκε το δικαίωμα. Όταν ιδρύθηκε το αλβανικό κράτος αυτοί είχαν ένα σχολείο για να μάθουν την ελληνική γλώσσα».

Ο κ. Μπερίσα προέβη στις παραπάνω δηλώσεις σε συνέντευξη κατά τη Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλες.

Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφεορεί μπορείτε να διαβάσετε μια μεγάλη ανάλυση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Βόρειο Ήπειρο και το πρόβλημα των Τσάμηδων, μετά την δολοφονία του ομογενούς στη Χιμάρα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!