ΒΑΡΕΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ!

Πολιτικός χάρτης της Κύπρου
Πιστός στη “γραμμή Ανάν” και στη γνωστή βρετάνο- τουρκική προπαγάνδα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Κύπριος πρόεδρος Δ. Χριστόφιας , επεσήμανε σε αναφορές του, στη διάρκεια ομιλίας του, στο Brooking’s Institute, στις ΗΠΑ, ότι “και οι δυο μητέρες πατρίδες εισέβαλαν στην Κύπρο”, εννοώντας την Τουρκία και την Ελλάδα.  Η αρχική εντύπωση ότι η αναφορά αυτή, αποτέλεσε προεδρικό ατόπημα, κατέπεσε από το γεγονός ότι τόσο ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία, όσο κι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, διαπίστωσαν και τόνισαν ότι οι προεδρικές δηλώσεις είναι στη βάση της ακολουθούμενης από το ΑΚΕΛ πολιτικής επί δεκαετίες. Ο κ. Χριστόφιας δηλαδή, μετατρέπει εαυτόν από Πρόεδρο της Κύπρου σε Πρόεδρο των οπαδών του ΑΚΕΛ… Αντί να ζητηθεί συγγνώμη για το λάθος, ο κ. Χριστόφιας απολύτως έντιμος στη γραμμή της με κάθε τρόπο αποδοχής του “σχεδίου Ανάν”, που τώρα γίνεται προσπάθεια να αποτελέσει τη μέθοδο επίλυσης του Κυπριακού, με διαφορετικό μανδύα, κι αφού επί κάποιους μήνες “έπαιξε” με την άρνηση των τουρκικών σχεδίων, τώρα και πάλι εμφανίζεται έτοιμος να προχωρήσει σε λύση σε βάρος της Κύπρου και του Ελληνισμού, με σειρά “ρυθμίσεων” στις προτάσεις της Έλληνο-κυπριακής πλευράς που και εκτός αποφάσεων Εθνικού Συμβουλίου βρίσκονται αλλά και προσβάλλουν τις μνήμες εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για την υπόθεση αυτή.
Στην υπόθεση αυτή δεν υπήρξε καμιάς μορφής Ελληνική αντίδραση, που σημαίνει ενδεχομένως πως η Αθήνα αποδέχεται τη λογική της “διπλής εισβολής”, το σημαντικότερο τουρκικό επιχείρημα προκειμένου να αιτιολογήσει τη στρατιωτική κατοχή του νησιού. Ο κ. Δρούτσας, προφανώς “περί άλλα τυρβάζει” καθώς και ο ίδιος αποτέλεσε έναν από τους έξοχους εκείνους ανθρώπους που δεν δίστασαν να λειτουργήσουν σαν δούρειοι ίπποι, και που εμποδίστηκαν μ,όνο χάρη στο κουράγιο του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου.
Όπως πληροφορεί το «ΚΥΠΕ», χθες εκδηλώθηκαν αντιδράσεις των ελληνοκυπριακών κομμάτων, καθώς και ραδιοφωνική δήλωση του αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου, σχετικά με ανταποκρίσεις από Ουάσιγκτον σε αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στο πλαίσιο ομιλίας του για το Κυπριακό  Πιο αναλυτικά:
• Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης, μιλώντας στο ρ/φ του «ΡΙΚ», απέρριψε τις επικρίσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέροντας ότι κάποιοι απομονώνουν μια πρόταση για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Ο κ. Χριστοφίδης χαρακτήρισε προσβλητική και απαράδεκτη την προσέγγιση αυτή. Διευκρίνισε επίσης ότι η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, έγινε στο πλαίσιο ιστορικής αναδρομής και για να υπογραμμισθεί η συμπαιγνία της ελληνικής χούντας με την τότε τουρκική κυβέρνηση, σε βάρος του κυπριακού λαού. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είπε ο κ. Χριστοφίδης, αναφερόταν στο δίδυμο έγκλημα και τη συνεννόηση που υπήρξε, στο πλαίσιο του σχεδίου για διχοτόμηση της Κύπρου. Εκτός, πρόσθεσε, και αν κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν έγινε το δίδυμο έγκλημα για να παραγράψουν ευθύνες.
• Ο Γ.Γ. του κυβερνώντος ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού παρέπεμψε στην ξεκάθαρη και διαχρονική θέση του κόμματος και του Δημήτρη Χριστόφια, κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας χθες στη «δεξαμενή σκέψης» Brookings Institution ότι «στην πραγματικότητα και οι δύο λεγόμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν στην Κύπρο». Ανέφερε ότι η ελλαδική χούντα δυστυχώς ήταν μέρος του πραξικοπήματος που διενεργήθηκε σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ουσιαστικά εφάρμοσε σχέδια που είχαν εκπονηθεί στο ΝΑΤΟ, μαζί με την τοπική ΕΟΚΑ Β’, και συνέβαλε στο να εξευρεθεί μια «δικαιολογία» για την Τουρκία να εισβάλλει στο νησί, δικαιολογία που έψαχνε για χρόνια, ανέφερε ο κ. Κυπριανού. «Σε καμιά περίπτωση το πραξικόπημα δεν δικαιολογεί την τουρκική εισβολή και πολύ περισσότερο, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί κανένας να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο». Αυτή, είπε, είναι η ξεκάθαρη και διαχρονική θέση του ΑΚΕΛ και του Προέδρου Χριστόφια και παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του, γιατί στη συγκεκριμένη ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές που ξεκαθαρίζουν αυτά τα ζητήματα «και δεν θα έπρεπε κάποιος να απομονώνει μια φράση για να προσπαθήσει να πείσει περί του αντιθέτου». Ερωτηθείς εάν με αυτή την αναφορά θεωρεί ότι ο Πρόεδρος Χριστόφια εξισώνει τα δύο πράγματα, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ απάντησε «σε καμιά περίπτωση», παραπέμποντας στη θέση του κόμματος που προανέφερε. Δεν είχε κανένα δικαίωμα η ελληνική χούντα να πράξει ό,τι έπραξε, σημείωσε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση.
• Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε πως «αυτό που ακούσαμε χθες μας αφήνει πραγματικά άφωνους, όπως και τον υπόλοιπο κυπριακό λαό», αναφερόμενος στην δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια «περί διπλής εισβολής στην Κύπρο και ίσο επιμερισμό ευθυνών σε Ελλάδα και Τουρκία». Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε για δύο δήθεν μητέρες πατρίδες που φέρουν την ίδια ευθύνη». Ακούσαμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε, «να υιοθετεί την τουρκική επιχειρηματολογία του 1974, εξισώνοντας την Ελλάδα με τον εισβολέα και κατακτητή της Κύπρου. Και μάλιστα ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό εκπροσωπώντας το σύνολο του κυπριακού λαού και όχι σε κάποιο κομματικό ακτίβ».
Είναι ένα πράγμα, συνέχισε, να αντικρίζουμε την ιστορία με αυτοκριτική διάθεση και να καταδικάζουμε ασφαλώς το προδοτικό πραξικόπημα και είναι εντελώς διαφορετικό, ο ίδιος ο Πρόεδρος, να προβαίνει σε μια τέτοια «ανήκουστη και ανιστόρητη ενέργεια που προκαλεί τα αισθήματα όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και του ελληνικού λαού και προσβάλει όλους εκείνους τους Ελλαδίτες, που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα κυπριακά εδάφη». «Ας προβληματισθεί βαθύτατα ο Πρόεδρος πόσο βοηθά ή βλάπτει την Κύπρο αυτή του η συμπεριφορά. Πόσο προωθεί την ενότητα στο εσωτερικό, αλλά και την υπόθεση της Κύπρου στο εξωτερικό. Και πόσο εκφράζει τις απόψεις του λαού που εκπροσωπεί», πρόσθεσε. Οφείλει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, συνέχισε, να βρει το πολιτικό θάρρος και ανάστημα να απολογηθεί και να αποσύρει την ατυχή δήλωση του. «Αυτό θα αποτελούσε μια πολύ πιο έντιμη πράξη, παρά την επιχειρούμενη συσκότιση σε κρατικά ΜΜΕ, όπως το ΚΥΠΕ», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «το λέω αυτό επειδή σε αναφορά τεσσάρων ολόκληρων σελίδων της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, καμία αναφορά δεν γίνεται σε αυτή την ατυχέστατη και ανιστόρητη δήλωση».
Κληθείς να σχολιάσει ότι «η παράλειψη στο κείμενο του ΚΥΠΕ ίσως είναι από την εκτίμηση δημοσιογράφου που ασχολήθηκε με αυτό», ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «είναι εκπληκτική εκτίμηση αν πρόκειται για δημοσιογραφική εκτίμηση». «Αυτή η δήλωση, η οποία από την στιγμή που μεταδόθηκε έχει αναστατώσει τον Κυπριακό λαό, προφανώς για κάποιους στο ΚΥΠΕ αλλά και σε δελτία ειδήσεων του ΡΙΚ πέρασε εντελώς απαρατήρητη. Περίεργα πράγματα», είπε.
Επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε για δύο δήθεν μητέρες πατρίδες που φέρουν την ίδια ευθύνη. «Ένα είναι να καταδικάζουμε το πραξικόπημα και άλλο να ταυτίζουμε την Ελλάδα με τον Τούρκο εισβολέα και κατακτητή της πατρίδας μας. Και μάλιστα να το κάνουμε αυτό λίγες ημέρες μετά που συναντήσαμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό και για άλλη μια φορά βασιστήκαμε στη δική του, αλλά και της Ελλάδας ασφαλώς, διαχρονική στήριξη και θετική στάση στο Κυπριακό», κατέληξε.
• Ο αντιπρόεδρος του συγκυβερνώντος ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του «ΡΙΚ», έκανε λόγο για σοβαρό ατόπημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέροντας ότι εξίσωσε την τουρκική εισβολή με το τι έγινε στην Κύπρο λόγω του πραξικοπήματος. Με τη διαγραφή της ιστορίας, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, και με το να γινόμαστε περίπου απολογητές της Τουρκίας, δεν θα πετύχουμε το στόχο μας. Ο ρόλος του Προέδρου, είπε, είναι να πολεμά για να δικαιώσει τους αγώνες μας και για να πείσει ότι πρέπει να τερματιστεί η κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, η οποία εισέβαλε στο νησί το 1974.
• Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης χαρακτήρισε τραγικό σφάλμα, ιστορική αναλήθεια και παραχάραξη της πραγματικότητας που μόνο θλίψη προκαλούν, τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας την περασμένη Δευτέρα, μιλώντας στην Ουάσινγκτον στη γνωστή δεξαμενή σκέψης Brookings περί «εισβολής των μητέρων πατρίδων στην Κύπρο» με εξίσωση των ευθυνών Ελλάδος και Τουρκίας στο έγκλημα του 1974.
Σε δήλωσή του ο κ. Παπαδάκης αναφέρει ότι «η ευθύνη δεν μπορεί να βαρύνει την Ελλάδα και μάλιστα με το χαρακτηρισμό της εισβολής όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος Χριστόφιας και να εξισώνεται η Ελλάδα με την Τουρκία στις ευθύνες για την Κυπριακή τραγωδία». Πρόσθεσε ότι «η προδοσία της χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ είναι ασφαλώς καταγεγραμμένη και αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια και το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 υπήρξε ωστόσο καθ’ ομολογία, συνωμοσία που σχεδιάστηκε από ξένα κέντρα με έδρα τις ΗΠΑ». Ο κ. Παπαδάκης πρόσθεσε ότι «όσον αφορά τη βούληση για επίλυση του Κυπριακού από τους Αμπτουλάχ Γκιούλ και Ταγίπ Ερντογάν, το ζήτημα δεν είναι εάν η Τουρκία θέλει λύση του Κυπριακού αλλά τι είδους λύση» από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι «η Τουρκία θέλει λύση δύο κρατών με επικηδεμονία σε ολόκληρη την Κύπρο». Σημείωσε ότι «η παραδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας αποδοχής όρων του κατοχικού στρατού για τη διάνοιξη του οδοφράγματος Λιμνίτη μόνο αισθήματα απογοήτευσης αλλά και εθνικής ταπείνωσης μπορεί να προκαλεί».
Λυπούμαστε ειλικρινά, είπε ο κ. Παπαδάκης, «γιατί ο Πρόεδρος Χριστόφιας για μια ακόμη φορά προβαίνει σε δηλώσεις που παραχαράσσουν την ιστορική αλήθεια, με συνέπεια η εικόνα του Κυπριακού να διαστρεβλώνεται διεθνώς και να δημιουργούνται λανθασμένες και παραπλανητικές εντυπώσεις». Όπως επισήμανε ο κ. Παπαδάκης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «με τις δηλώσεις του ανατρέπει τη βάση των διεκδικήσεων της ε/κ πλευράς, όταν για 36 χρόνια ορθά προβάλλουμε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα τουρκικής εισβολής και κατοχής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από ένα διεθνές βήμα να προσφέρει ένα τεράστιο άλλοθι στην Τουρκία». Ο κ. Παπαδάκης διερωτήθηκε κατά πόσον «έτσι διαπραγματεύεται με την τουρκική πλευρά» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Διερωτήθηκε ακόμα «εάν είναι δυνατόν ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής ο οποίος οφείλει να προβάλλει το Κυπριακό με τον πραγματικό του χαρακτήρα ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής να προβάλλει αυτού του είδους τις απόψεις».
• Το Ευρωπαϊκό Κόμμα (ΕΥΡΩΚΟ) με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Ελλάδας Κάρολου Παπούλια στην Κύπρο την ερχόμενη Παρασκευή καλεί με σημερινή γραπτή ανακοίνωσή του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια να ανασκευάσει δήλωσή του ότι οι λεγόμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν το 1974 στην Κύπρο για να διαλυθούν οι όποιες σκιές δημιουργήθηκαν. «Ο κ. Χριστόφιας υπερέβη αυτοβούλως τα εσκεμμένα» αναφέρει, προσθέτοντας ότι «η προκλητική και εθνικά απαράδεκτη δήλωση του, ότι οι λεγόμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν το 1974 στην Κύπρο, εξισώνει την Ελλάδα με τις κατοχικές ευθύνες της Τουρκία και δίνει το τέλειο άλλοθι στην Αγκυρα να συνεχίσει να δικαιολογεί πειστικά την παράνομη εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο». Αναφέρεται επίσης ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας «οφείλει να αρθεί στο ύψος του αξιώματος που υπηρετεί και να σταματήσει να ενισχύει την επιχειρηματολογία της Τουρκίας», συμπληρώνοντας παράλληλα ότι «σήμερα αυτή που επιχαίρει από τις δηλώσεις Χριστόφια, είναι η Άγκυρα, η οποία αθωώνεται από τα εγκλήματα της στην Κύπρο και δικαιώνεται στα μάτια της διεθνούς κοινότητας για την παράνομη εισβολή της στο νησί».
Συνεχίζει, υποδεικνύοντας ότι, «με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Κάρολου Παπούλια την ερχόμενη Παρασκευή στην Κύπρο, επιβάλλεται ο Πρόεδρος Χριστόφιας να ανασκευάσει τη δήλωσή του, για να διαλυθούν οι όποιες σκιές δημιουργήθηκαν με τις χτεσινές του αναφορές». Προσθέτει ότι «η δήλωση του Προέδρου αποτελεί ύβρη για τους εκατοντάδες Ελλαδίτες στρατιώτες που πολέμησαν γενναία και έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι εναντίον των παράνομων Τούρκων εισβολέων», καθώς και «περιφρόνηση στη διαχρονική υποστήριξη που η Ελλάδα προσφέρει στον κυπριακό λαό». Καταλήγει ότι «ο Κυπριακός Ελληνισμός αισθάνεται σήμερα συγκλονισμό για το νέο πρωτόγνωρο ολίσθημα του Προέδρου Χριστόφια», ενώ «αναμένει από τον ίδιο τη δημόσια απολογία του».
• Το Κίνημα Περιβαλλοντιστών Οικολόγων αναφέρει επίσης σε γραπτή ανακοίνωσή του ότι «με ανησυχία παρακολουθεί την αλυσίδα των άτοπων και άστοχων δηλώσεων του Προέδρου Χριστόφια από τις ΗΠΑ». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνεται στο κείμενο, «με τις συνεχείς προκλητικές του δηλώσεις εκ του μακρόθεν, ανάβει φωτιές στο εσωτερικό μέτωπο και αποπροσανατολίζει την κυπριακή κοινή γνώμη. Οι τελευταίες του δηλώσεις περί διπλής εισβολής στην Κύπρο, και ο ίσος επιμοιρασμός ευθυνών σε Ελλάδα και Τουρκία, οδηγούν κατευθείαν σε απενοχοποίηση της κατοχικής δύναμης αλλά και πυροδοτούν αχρείαστες συζητήσεις και εντάσεις στο εσωτερικό. Μήπως ο Πρόεδρος με αυτές τις εμπρηστικές του δηλώσεις προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή του λαού από τη συζήτηση για τις προτάσεις που καταθέτει στις απευθείας διαπραγματεύσεις και να αποφύγει την ανάληψη των ευθυνών του;», διερωτάται το Κίνημα Οικολόγων.                              ΠΗΓΗ:e-dragoumanos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»