ΚΥΠΡΟΣ

Επί τάπητος το περιουσιακό

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010 4:59 μμ

Λευκωσία: Το Εθνικό Συμβούλιο συνήλθε σήμερα για συζήτηση της παρούσας φάσης του Κυπριακού. Στη συνεδρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα των δύο ολοήμερων συναντήσεων του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου για το περιουσιακό, ενώ το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα όπως η συζήτηση για το περιουσιακό συνεχιστεί στη σχετική υποεπιτροπή.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε μια πρώτη εκτίμηση υπό το φως των προτάσεων των δύο πλευρών στο περιουσιακό. Είπε επίσης ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί στην υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου για το περιουσιακό και θα ολοκληρωθεί σε νέα συνεδρίαση του Εθνικού, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά την επιστροφή του προέδρου Χριστόφια από τη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Στεφάνου χαρακτήρισε εποικοδομητική την ατμόσφαιρα που επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση, γεγονός, πρόσθεσε, που καταδεικνύει ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου μπορούν να καταλήξουν σε μια κοινή συνισταμένη.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν ανέφερε ότι είναι πρόωρο να υποστηρίξει κάποιος ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου δεν μπορούν να βρουν κοινές συνισταμένες. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορέσουν να βρουν κοινούς παρονομαστές μέσα σε ένα διαλεκτικό κλίμα έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί η διαπραγματευτική θέση της ε/κ πλευράς.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩ.ΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης χαρακτήρισε καταστροφική την προσέγγιση του προέδρου Χριστόφια στο περιουσιακό. Με την εξίσωση, όπως είπε, του χρήστη με τον παράνομο σφετεριστή οδηγούμαστε σε ασάφειες και στην απώλεια του δικαιώματος του νόμιμου ιδιοκτήτη.

Η ΓΓ των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου δήλωσε ότι οι τ/κ προτάσεις είναι απαράδεκτες και διχοτομικές και πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση της δικής μας πλευράς δεν θα πρέπει να είναι η συνεχής υποχώρηση.

Οι Πρόεδροι του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης και της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, καθώς και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού αναχώρησαν από το Προεδρικό χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

Στη συνεδρία συμμετείχαν εκ μέρους του ΑΚΕΛ οι Άντρος Κυπριανού και Νίκος Κατσουρίδης, του ΔΗΣΥ οι Νίκος Αναστασιάδης και Λευτέρης Χριστοφόρου, του ΔΗΚΟ οι Μάριος Καρογιάν και Γιώργος Κολοκασίδης, εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ οι Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης, του ΕΥΡΩΚΟ οι Δημήτρης Συλλούρης και Ρίκκος Ερωτοκρίτου και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών η Ιωάννα Παναγιώτου και ο Γιώργος Περδίκης.

Συμμετείχε, επίσης, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.

Από κυβερνητικής πλευράς συμμετείχαν στη συνεδρίαση ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ο Επίτροπος Προεδρίας, Γιώργος Ιακώβου και ο Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου, Τουμάζος Τσιελεπής.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!